Lissabon: een paradijs voor digital nomads? 3


Hoe digital nomad-proof is Lissabon? Ik verbleef drie dagen in de Portugese hoofdstad om de proef op de som te nemen! 


Als we NomadList – dé guide voor digital nomads – mogen geloven, is Portugal het beste land van Europa om te wonen en werken. Op afstand althans, want de Portugese economie is nog steeds niet best. Verrassend genoeg – of daarom juist – is het ondernemersklimaat er erg aantrekkelijk. Moeten alle online ondernemers voortaan in Lissabon gaan zitten? Ik besloot het eens uit te proberen en verbleef deze maand drie dagen in de Portugese hoofdstad. Is Lissabon echt zo’n paradijs voor digital nomads?

Wat is digital nomad-proof?

Laten we eerst even het kader schetsen. Digital nomads zijn ondernemers (of werknemers met een moderne baas) die op afstand werken vanaf een plek waar ze maar willen. Het enige dat ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen, is een laptop en zo nu en dan een goede wifi-verbinding. En als het even mee zit: een lekker klimaat, een leuke omgeving en lage kosten voor levensonderhoud. Dat reizend werken levert immers geld op, maar is en blijft een dure levensstijl. Als het land ook nog eens veilig is, is het zeker DM-proof!

Wat maakt een stad digital nomad-proof?
Live like a local!

DM-verwachtingen van Lissabon

Lissabon staat bekend als een digital nomad-proof stad, omdat de wifi er prima is en er redelijk wat plekken zijn om (buitenhuis) te werken. Ook zakt de temperatuur overdag nooit veel verder dan 15 graden, is er genoeg te beleven en is het er niet duur. Volgens NomadList kun je met 1.890 dollar (circa 1.700 euro) per maand goed rondkomen. Voor 500 euro per maand schijn je er een één-slaapkamer-appartement te kunnen huren, een koffie kost nog geen twee euro, en een maaltijd in een restaurant heb je al voor iets meer dan vijf euro. Bovendien is het er veilig, ook voor vrouwen en homoseksuelen.

‘Het kleine broertje van de Golden Gate’
SuusjeQ voor twee bezienswaardigheden

Op naar Lissabon!

Van donderdag 21 januari tot zondag 24 januari verbleef ik – samen met mijn vriend, fictief digital nomad en mazzelpik – in een appartement in de wijk Graça. Het appartement wordt verhuurd door Belvilla, een organisatie die me voorheen vooral deed denken aan luxe vakantiehuizen, maar blijkbaar ook Airbnb-achtige stadsappartementen aanbiedt. N.B. Als travel- en business blogger én parttime digital nomad verbleef ik in Graça op uitnodiging van Belvilla.

Het appartement

Donderdagochtend komen we aan bij het appartement. Ik heb vooraf per mail contact gehad met de verhuurder over onze aankomsttijd, dus als het goed is staat hij op ons te wachten met de sleutel. Indien nodig heeft hij ook ons vluchtnummer en ik zijn mobiele nummer, maar dat blijkt overbodig. Nuno verwelkomt ons in het appartement en geeft ons direct een kleine rondleiding. Het appartment is best ruim: er is een lichte woonkamer met open keuken (met vaatwasser en Nespresso-apparaat!), inclusief eettafel en stoelen, er is een badkamer, een slaapkamer en een aangrenzend terras. Helaas is het geen terrasweer, maar het idee is zeker leuk. Het appartement bevindt zich overigens op de begane grond, waardoor we gezellig uitkijken op ‘ons’ straatje.

En dan het belangrijkste (voor digital nomads althans): het appartement heeft wifi! Om gewoon werk te doen is het prima. Wil je veel grote bestanden versturen, dan moet je er rekening mee houden dat dit iets langer kan duren dan je in Nederland gewend bent. Het downloaden van een film is ook gelukt!

De woonkamer
Slaapkamer
Keuken
Badkamer


De buurt Graça

Rua de São Gens – onze straat – is helemaal niet toeristisch. Ik heb er geen hotel of toerist gezien. Wél veel locals en buitenhangende was daarentegen! Letterlijk om de hoek van het appartementencomplex – dat trouwens geel is aan de buitenkant, hoe leuk! – zit een supermarktje met een bakkertje/lunchroom, en op de volgende hoek zit een restaurantje/café. Loop je weer een hoek om, dan kom je in de hoofdstraat van Graça, de Rua da Graça. Hier loopt de bekende tramlijn 28 doorheen. Zowel locals als toeristen maken graag gebruik van deze (oude) tramlijn. Verder zitten er een hele hoop traditionele winkeltjes in heel oude pandjes, wat lokale restaurants en nog een grote supermarkt. Ideaal! Oja, één straat de andere kant op (vanaf ons appartement gezien) zit één van de mooiste uitzichtspunten (miradouro’s) van de stad: Miradouro da Senhora do Monte. Hier zie je wél altijd toeristen of tuktuks op zoek naar toeristen.

Thank God for Maps
Rua da Sao Gens
Uitzicht vanaf ‘onze’ miradouro

Werkplekken: where to work?

Alhoewel het prima werken was in het appartement, is het natuurlijk ook leuk om een werkplek buitenshuis te zoeken. Zeker in een stad waar je nog nooit geweest bent! Genoeg leuke tentjes en buurtjes te ontdekken, niet waar?

Aan het werk in ons appartement

Café Pit, Alfama

Bij toeval kwam ik in Café Pit in de oude wijk Alfama terecht. We zochten een tentje om even te lunchen, en belandden in het hippe Pit, een hip en toch authentiek restaurantje met lekker, betaalbaar eten, goede koffie én snelle wifi. De service was top en het was er rustig genoeg om te kunnen werken, maar druk genoeg voor een gezellig sfeertje. Tip: bestel de tapas!

Uitzicht vanuit Pit

Copenhagen Coffee

Gespot op WorkFrom, een andere start-up/digital nomad-tool van de bedenker van NomadList. Copenhagen Coffee is een echte hipster-plek nabij de hippe wijk Biarro Alto. Denk MacBooks, flat whites en mooie mensen. Tja, alles uit Scandinavië… 😉

Copenhagen Coffee

Biblioteca de Belém 

Wie iets minder hipster wil doen, gaat naar Belém. Belém is een dorpje/suburb net buiten de stad en ligt net als Lissabon aan de mooie Taag (rivier). In de bibliotheek in Belém schijn je goed te kunnen werken als digital nomad. Het is er ongetwijfeld rustig en een plek om écht te werken. Maar iets minder handig als je Skype-gesprekken wilt voeren bijvoorbeeld.

Mooi straatbeld vlakbij Biblioteca de Belém

Meer werkplekken vind je hier op WorkFrom of hier op NomadList.

Must-see’s/-do’s

Hoewel er natuurlijk wél gewerkt moet worden, tip ik hier wat leuke dingen om te doen als je dan toch in Lissabon bent.

  • Bezoek Castelo de Sao Jorge, het bekendste kasteel van Lissabon. Het kasteel werd in de zesde eeuw vóór(!) Christus gebouwd op de hoogte heuvel van de stad, en biedt dus een spectaculair uitzicht. Ook het kasteel zelf is uiteraard indrukwekkend. 
  • Wandel door de straatjes van Alfama, de oudste wijk van Lissabon. Je vindt er veel oude, kronkelende straatjes, authentieke restaurantjes, kerken en fadobars.
  • Geniet van het uitzicht bij één van de miradouro’s. Drankje erbij van een foodtruck of zo’n Portugese kiosk, en genieten maar!
  • Neem tram 28 en bekijk zo de oude stad (en mensen!). Wel even utizoeken waar het opstappunt is, want anders heb je mischien weinig waar voor je geld (je betaalt een vaste prijs, ongeacht welke halte je instapt).
Vanaf het kasteel
Tram 28 door Graça

  • Stap in een tuktuk. Nooit geweten dat Lissabon er zoveel had, maar tuktuks blijken ideaal voor de heuvels in de stad, die overigens nog best groot is! 
  • Eet véél zoetigheid, zoals de klassieke Pastel de Belém in Belém of de Pastel de Nata in Lissabon (of hoe ze ‘m ook noemen). Maar ook een flan of pao de deus of bolo coco is héérlijk!
  • Oh, en als je toch in Belém bent, wandel dan lekker langs het water over de boulevard, haal een vers sapje en bekijk de Padrão dos Descobrimentos en de Torre de Belém. En geniet van het uitzicht op de Ponte 25 de Abril natuurlijk, het broertje van de Golden Gate in San Francisco.
  • Neem de boot naar Almada, een wijkje an de andere kant van de rivier. Zo zie je én de rivier, én de stad van de andere kant, én kun je Almada ontdekken. Het mooiste plekje om te lunchen/borrelen is zeker weten Ponto Final.
  • Gewoon verdwalen! Lissabon is één en al oude gebouwen, dus dompel je vooral onder! Het klassieke centrum, het hippe en oude Biarro Alto, en alles daar omheen. 
Tip: boek je toegangskaartjes voor dé attracties in Lissabon via de Nederlandse travelstart-up Tiqets.

Lissabon centrum, super klassiek

Prachtige oude straatjes
Hello from the other side! 
Uitzicht vanaf Ponto Final, aan de overkant

Conclusie

Hoewel ik natuurlijk nog niet veel digital nomad-vergelijkingsmateriaal heb, kan ik zeggen dat ik me in Lissabon goed heb vermaakt. Voor business én pleasure dus! Lissabon is een mooie, leuke stad, maar vooral om een tijdje te ‘zijn’, denk ik. Het is geen Parijs of Rome, waar je 100 bezienswaardigheden hebt. In Lissabon kom je vooral voor de sfeer. En dat is dus ideaal voor digital nomads. Niet al te veel afleiding, genoeg werkplekken en wifi, niet teveel toeristen, een lekker klimaat en niet te hoge kosten voor levensonderhoud.

Ik snap goed waarom die digital nomads graag in Lissabon zitten! Wil jij dat ook? Naast ons appartement heeft Belvilla ook nog andere appartementen in Lissabon.

PS Bonusmateriaal

Bekijk hieronder mijn vlog!

In welke stad zou jij graag digital nomad spelen? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Lissabon: een paradijs voor digital nomads?