Vijf redenen om voor jezelf te beginnen 2


Foto: Titia Hathe voor Miss Legal

Hoewel er genoeg mensen zijn die zzp’ers voor gek verklaren, kleven er toch ook een hoop voordelen aan de zelfstandigheid. Ik geef je vijf redenen om voor jezelf te beginnen.

”Iedereen lijkt wel voor zichzelf te beginnen”, “Hoe uniek ben je?” en “Het gaat toch slecht met zzp’ers?” Zo maar wat kritische vragen op de mededeling dat je voor jezelf gaat beginnen. Maar als zelfstandige verder gaan heeft ook zeker veel voordelen. Ik doe het niet voor niets natuurlijk 😉

Freedom!

Het belangrijkste voor mij: vrijheid! Niet per se elke dag om 9:00 uur achter je bureau hoeven te zitten. Misschien heb je ’s avonds of in het weekend wel veel meer zin in die opdracht dan op maandagochtend? Als zelfstandiger ondernemer kan je zelf je tijden bepalen!

No place I’d rather be

Niet per se elke dag achter een specifiek bureau op een specifieke plek (also known as the office) hoeven te zitten. Misschien werk jij wel veel liever in je pyjama van achter de keukentafel? Of vanuit Lissabon of Paekakariki? Wie locatie-onafhankelijk werk doet, kan overal werken! (Let op: een digital nomad-trip is niet hetzelfde als vakantie. Er moet uiteraard nog steeds gewerkt worden.)

As long as there’s wifi… 😉


Geen vakantiedagen en tegelijkertijd 365! 

Krijg jij deze week een uitnodiging voor een persreis, die over drie weken plaatsvindt? Regel dan maar eens vrij als je een baas hebt… Bovendien zijn je vakantiedagen ook beperkt, dus wil je wéér die twee dagen opnemen voor een zakenreisje met vreemden in plaats van een lang weekend weg met je vriend? Wie zelfstandige is hoeft niet te kiezen. Je hebt zoveel vakantiedagen als je wilt en hoeft niet te overleggen! (Mits je je opdrachtgevers tevreden houdt natuurlijk en het financieel ook kan.)

Je ‘eigen ding’

Hoe betrokken je ook bent bij het bedrijf waar je werkt… het zal nooit je eigen ‘kindje’ zijn. Dat is wel anders als je voor jezelf werkt. Elke inspanning die je levert is je eigen investering. Je weet waar je het voor doet. En ook waar je het niet voor doet: wie niet werkt verdient ook niet. Dit is overigens een grote motivatie om wél hard te werken. Bij elke opdracht zie je er een factuurtje bij komen!

Pinterest-quote’tje


Je bent flexibel

Een bekende afweging tussen een bestaan als zelfstandige of een bestaan als ‘loonslaaf’, is die van vrijheid versus zekerheid. Als eigen ondernemer heb je vrijheid, maar als werknemer zou je zekerheid hebben. Ik vraag me af of dat waar is. Niet alleen heb je als werknemer tegenwoordig helemaal niet zoveel zekerheid meer (hallo tijdelijke contracten, hallo bezuinigingen, hallo reorganisaties, hallo faillissementen), maar ook heb je als zelfstandige heus best wel wat ‘zekerheid’. Je hebt vaak meerdere vaste opdrachtgevers, waarvan de kans klein is dat die je allemaal in één keer ‘ontslaan’. Je wedt eigenlijk continu op vijf paarden tegelijk. En dat is toch vier paarden meer dan een werknemer! 😉

Wat zou jouw grootste argument zijn om (niet) voor jezelf te beginnen?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Vijf redenen om voor jezelf te beginnen

  • Nancy

    Grootste reden om niet voor mezelf te beginnen? Ik weet nooit precies wat ik wil, dus het is wel handig om een plan te hebben alvorens te starten.
    Grootste reden om voor mezelf te beginnen? Creativiteit, eigen baas, eigen ruimte, eigen beslissingen, eigen problemen, eigen alles! Dat alleen zou me een stuk beter motiveren, want ik merk dat als ik iets voor mezelf doe, ik hier veel gelukkig van word.

  • Suzanne

    Ik herken het hoor! Als ik echt een 'onderneming' zou moeten beginnen met één dienst of product dat ik ga verkopen, zou ik ook niet echt weten wat. Daarom verhuur ik nu mezelf maar als van alles en nog wat. Focus komt vanzelf wel 🙂 en wie weet ooit een 'echt' eigen bedrijfje.