Voor jezelf beginnen in twaalf stappen 2


Foto: Titia Hathe voor Miss Legal

Voor jezelf beginnen is echt niet zo eng of moeilijk als je denkt. Volg dit stappenplan en je bent een heel eind 😉


Veel mensen reageerden toch wat kritisch toen ik vertelde dat ik voor mezelf verder ging. Van administratieve bezwaren tot financiële onzekerheid: alles kwam voorbij. Maar ik kreeg ook leuke reacties: hoe knap het was dat ik de stap durfde te nemen en mijn eigen ‘business’ had opgezet. Maar zo knap is dat niet hoor! Het is geen rocket science 🙂 Just do it (en vooral niet bang zijn!).

1. Mind-set

Misschien wel het belangrijkste: als je voor jezelf wilt gaan beginnen, moet je mentaal die beslissing hebben gemaakt. Je moet weten dat je wilt gaan ondernemen, zelfstandig wilt zijn. En dat je dat prefereert boven een bestaan als werknemer. Als je die stap hebt genomen, is de rest een invuloefening 😉

2. Business-idee

Veel mensen roepen al jaren dat ze zelfstandig ondernemer willen worden. Maar ze weten nog niet precies waarin. Tja, dan is het lastig om van start te gaan. Je moet toch iets hebben wat je gaat doen, waar je geld mee gaat verdienen. Bedenk dus vooral waar je je mee bezig gaat houden voor je je baan opzegt. En denk het een klein beetje uit. Een businessplan is waardeloos als je er niets mee doet, maar kan je wel goed op weg helpen.

3. Naam

Business bedacht? Dan heb je er vast ook al een naam voor! Hoe noem je je bedrijf? Tip: check van te voren even of de handelsnaam al niet wordt gebruikt (zeker niet in jouw werkgebied en voor dezelfde diensten). Ook is het handig als de domeinnaam en social media-accounts nog vrij zijn en er niet al een gelijknamig woordmerk is. Tip: claim meteen die domeinnaam en social media-accounts natuurlijk!

4. KVK inschrijven

Wanneer je voldoet aan de criteria voor een onderneming, moet je je inschrijven bij de KVK. Eerder mag ook al natuurlijk. Dit kan trouwens zowel een onderneming als een freelancer/zzp’er zijn. Na inschrijving bij de KVK ontvang je een KVK-nummer en BTW-nummer. Hiermee kun je factureren en BTW-aangifte doen.

5. VAR?

Voorheen moest je een VAR hebben om als freelancer/zzp’er te werken voor een opdrachtgever. Dit omdat een opdrachtgever vooraf wilt weten of je door de Belastingdienst wel als zelfstandige wordt gekwalificeerd. Is dit niet het geval, en ben je in de praktijk een werknemer, dan moet de opdrachtgever namelijk loonheffingen inhouden. De VAR wordt dit jaar vervangen door een overeenkomst van opdracht. Ook dit zou vooraf zekerheid moeten bieden aan beide partijen, maar uiteindelijk is het nog steeds de praktijk waarin de Belastingdienst (achteraf) kan toetsen.

6. Opdrachtgevers zoeken

Ook niet onbelangrijk natuurlijk: wie als zelfstandige geld wilt verdienen, moet wel opdrachtgevers hebben. Dat zijn je klanten; zij betalen je inkomen. Begin je echt zelf een onderneming (dus verhuur je niet jezelf maar begin je bijvoorbeeld een webshop), dan zul je klanten moeten trekken. Tip: begin daarmee vóór je je baan opzegt.


7. Logo

Als je dan toch bezig bent: een logo voor je bedrijfje is natuurlijk wel zo leuk en professioneel. Ik heb mijn logo(‘s) laten ontwerpen via 48hourlogo. Help je meteen andere freelancers aan een leuke opdracht 😉

8. Visitekaartjes en stickers

Klinkt misschien wat ouderwets, maar op menig event worden nog steeds visitekaartjes uitgedeeld. Dat hoeven natuurlijk niet per se traditionele, saaie kaartjes te zijn. Denk een ‘anders’ en verzin iets creatiefs. Ik liet mijn kaartjes maken bij Drukwerkdeal en Webprint. Ook stickers zijn een goed idee. Die hoef je niet uit te wisselen, maar kun je gewoon ergens achterlaten 😉 Ik bestelde mijn stickers bij MOO. Tip: via Canva kun je zelf wat ontwerpen en  elders laten drukken.

9. Website

En dan heb je natuurlijk nog een website nodig. Nou ja, nodig is een groot woord. Maar je moet toch ergens je diensten aanbieden, en het telefoonboek leest ook niemand meer. Social media is tegenwoordig ook een ideale manier om je bedrijf te promoten natuurlikjk, maar een website blijft het meest professioneel. (Zei het meisje dat haar bedrijfswebsite nog steeds niet af heeft.) Dit hoeft trouwens geen dure grap te zijn: via WordPress kan je best zelf (of met wat hulp) wat moois fabriceren.

10. Opzeggen

Je zou bijna vergeten dat je ook nog je baan op moet zeggen. Als je stap 1 t/m 9 goed hebt doorlopen althans 😉 Het is best eng om je baan op te zeggen en helemaal zelfstandig verder te gaan. Zeker omdat je naast je baan nog (bijna) nooit genoeg kunt verdienen om zonder loon rond te komen. Maar je moet ooit de sprong wagen. Pas dan heb je ook meer tijd om meer geld te verdienen natuurlijk!

11. Pensioen & verzekeringen 

Als je als zelfstandige ziek of arbeidsongeschikt wordt, of zonder opdrachten komt te zitten, is er niemand die je doorbetaalt. Ook bouw je niet automatisch pensioen op, zoals je dat wel vaak bij een werkgever doet. Daarom is het handig hiervoor iets te regelen.

12. Administratie/boekhouder

Uiteraard is het heel belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Niet alleen voor de Belastingdienst en je aangiftes, maar ook om zelf goed inzicht te kunnen hebben in je fianncieën. Zelf gebruik ik MoneyBird om makkelijk offertes en facturen te kunne versturen en te beheren, en in één oopopslag te zien wat er nog openstaan en per maand binnen is gekomen. Mocht je er echt geen zin in hebben, schakel dan een boekhouder in. Beste investering ooit, zo hoor ik vaak.

13. Tips?

Hebben jullie nog tips en trics voor startende ondernemers? Deze lijst is zeker niet volledig; ik ben ook geen expert! Deel daarom vooral jouw ervaringen en adviezen onder deze blog.

PS Ik wil jullie heus niet allemaal overhalen om ook voor jezelf te beginnen hoor 😉 Maar mocht je het overwegen: als ik het kan, kan jij het toch ook!? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Voor jezelf beginnen in twaalf stappen