Must-Do in Bangkok: I Like Local Thonburi Food Experience 2


Via de Nederlande reisorganisatie I Like Local ging ik afgelopen week op pad met Chin. Chin is Thais en liet mij kennismaken met het ‘echte Bangkok’. 

Ontmoetingen met locals zijn helemaal hip (en hartstikke leuk natuurlijk). Maar hoe kom je nou in contact met die locals? Reisorganisatie I Like Local maakt het je makkelijk: bij hen boek je een activiteit met een local in één van de veertien landen naar keuze. Van een dagje meelopen met een docent Engels in Indonesië tot een fietstour met een student uit Hoi An, en van een homestay in Oeganda tot een wandeltocht tot het Everest Base Camp in Nepal: het kan zo lang of zo kort en zo duur of goedkoop worden als je zelf wilt!

Ja, ik wil!

Ik weet niet meer precies hoe ik I Like Local leerde kennen. Misschien via de blog van Chantal? Dat zou verklaren waarom ik I Like Local ook tegenkwam in mei 2015 tijdens het Storymakers-event van Cherrypicker, waar Chantal werkt. Ik nam me voor om contact op te nemen met I Like Local zodra ik weer naar Azië zou gaan. Dat kon nooit lang duren 😉

En inderdaad, niet veel later kondigde ik mijn tripje naar Thailand aan. Ik nam contact op met I Like Local en boekte de Thonburi Food Experience in Bangkok, een lokale ‘excursie’ waar authentiek eten en cultuur centraal staat. Voor ik het wist was het zo ver: afgelopen maandag 15 februari stond ik om 9:00 uur bij het Saphan Taksin BTS Skytrain Station om Chin, mijn local guide, te ontmoeten!

Chin legt uit
Op de markt

Thonburi Food Experience

De Thonburi Food Experience vindt plaats in het oude stukje stad – Thonburi – dat al bestond toen Bangkok nog een onbekend pruimendorpje was. Je vindt hier houten huisjes, kleine straatjes, een relaxte sfeer, Thaise ambachten en heerlijk eten. Het échte Bangkok dus, als ik Chin mag geloven. Chin is een local en is mijn tourguide vandaag. Ze komt oorspronkelijk uit het noordoosten van Thailand, maar woont al járen in Bangkok. Met haar tours door Thonburi hoop ze meer toeristen naar dit plekje te krijgen voor een local experience én de locals in Thonburi meer omzet te bezorgen. Meer en meer jongeren verlaten namelijk de oude wijk, omdat deze lastig bereikbaar is met de kleine straatjes en er in het centrum meer werk is. Hierdoor vergrijst Thonburi sterk en zullen veel traditionele foodkraampjes binnen nu en vijf jaar verdwijnen. Aan mij zal het niet liggen!

Follow the leader!
Thonburi straatbeeld

Food is culture, culture is food

Onze tour begint met een boottochtje over de Chao Phraya-rivier, die dwars door Bangkok loopt. Aan de rechteroever ligt het oude en moderne centrum van Bangkok. Aan de linkerover vind je Thonburi. Van Saphan Taksin varen we tot helemaal voorbij het Koninlijk Paleis. Daar stappen we uit aan de westkant en lopen naar de eerste markt: Wan Lang Market.

Aangezien we nog niet ontbeten hebben, is ons eerste hapje meer dan welkom: rijst in een plastic zakje, bestrooid met een groenkleurig goedje. Het schijnt eigenlijk een dessert te zijn, waar je ook suiker over heen kunt doen, maar het smaakt zo eigenlijk al prima. Ik proef pannenkoeken!

First snack of the day
Soepje <3
Banaantje, anyone?
In een Thaise resto


Thaise koffie, noedelsoep, fruit, Southern Thai Cuisine

De markt is echt een local market; geen toerist te bekennen. Met onze lengtes van afgerond 1,80 en 1,90 meter vallen we goed op. Maar we worden als locals behandeld: Chin bestelt al het eten waarvan ze vindt dat het er goed uit ziet er we het moeten proeven. Soms vragen we zelfs wat iets is, waarop we ook dat voorgeschoteld krijgen.

Onze volgende gerechtjes zijn een traditionele Thaise koffie (smaakt naar chocomel, haha), gevolgd door een noedelsoep met stoofvlees. Het eten is nog niet op of we krijgen een zakje geplette, geroosterde banaantjes voor ons neus, overgoten met kokossaus. En dan nog een bakje fruit (papaya, gele watermeloen en een zanderige, lokale vrucht). Met een klein beetje tegenzin (want nu al vol…) nemen we dan ook plaats bij een klein restaurantje aan de markt. Hier eten we gerechten uit het zuiden van Thailand, die veelal wat kruidiger zijn; meer curry’s, etc. Lees: pittig gekruid vlees en een spicy hele vis met gebakken kruiden. Ideaal om nu het fruit op te eten, aldus Chin. Het fruit (of rauwe sperziebonen, komkommer of Thaise aubergine) neutraliseert de mond.

Geconfijt ‘peel fruit’
Rijst-snack van de straat
Pad Thai in de making

Pad Thai, rijstsnack, Vietnamees, papaya salad

Na het eten volgt… nog meer eten! Op een ander gedeelte van de markt (met minder streetfood en meer verkoop van ingredienten) proeven we nog meer fruit en wat lokale kruiden. Daarna krijgen we een verse portie Pad Thai, die we letterlijk gemaakt zien worden, Smullen! Oh, en tussendoor eten we nog een lokale snack op straat, wat een soort zuur-zoete rijst in een bananenblad is. We durven nu amper meer iets aan te wijzen, bang om nog meer te ‘moeten’ eten.

We verlaten de markt, maar ook hier zijn we niet veilig. Bij een Vietnamees kraampje koopt Chin loempia’s en verse springrolls voor ons. Die laatste zijn om mee te nemen en later op te eten, in een wijkje waar geen kraampjes meer zijn. We zouden zomaar honger kunnen krijgen 😉 Bij een ander krampje wordt mijn vriend uitgedaagd om zijn eigen papaya salad te maken, wat ik natuurlijk maar al te graag vastleg op camera.

Vietnamese loempia’s
Aan de slag!
Trotse kok

Oud vakmanschap

Na de markt zien we nog een kraampje met een 89-jarig vrouwtje dat banana-sticky rice-rolletjes verkoopt. Dit zijn een soort gebakken banaantjes omringd met sticky rice, bewaard/gegaard in een bananenblad. Heerlijk!

Behalve eten bekijken we ook een award-winning metaalbewerkingsbedrijf (dat servies maakt), een bloemenkraampje (waar offers worden gemaakt van jasmijnbloemetjes), een fruitbewerkingsbedrijf (dat lokaal fruit bereid en confijt) en een puppet-theater (waar regelmatig voorstellingen met grote marionetten te zien zijn). Dit laatste theater is een prachtig oud, houten pand, waar ze heerlijke koffie verkopen en je uitkijkt op een mooi riviertjes met longtailboten. Heaven!

Banaan met sticky rice
Prachtig uitzicht hier (digital nomad-spot!)
Kopi koffie

Kost dat?

De Thonburi Food Experience duurde van ongeveer 9:00 uur tot 15:00/15:30 uur, wat meer dan prima is (lees: zes uur lang eten!) en kost 1.700 Baht per persoon. Dit is omgerekend ongeveer 40 euro per persoon – voor Thaise begrippen niet heel goedkoop is. Hier krijg je wél een privétour voor terug op een unieke plek in Bangkok, héél veel eten en drinken (we hebben ook meerdere flesjes water gedronken en nog meer afgeslagen), de bijbehorende verhalen van een kenner, een boottochje, tuktuk-ritje en taxi-ritje. Een bijzondere ervaring dus waar je bovendien de lokale economie mee stimuleert!

N.B. Wij kregen twee voor de prijs van één in verband met mijn blog. 

Chin en ik 🙂

Dankjewel Chin en dankjewel I Like Local!

Heb jij wel eens een food tour gedaan? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Must-Do in Bangkok: I Like Local Thonburi Food Experience