Buddhify: meditatie-app voor een gelukkiger leven 2


Wat krijg je als je een ’think happy thoughts’-instelling combineert met een yogachallenge bij Yogaya? Begrip voor meditatie! Daarom downloadde ik de meditatie-app Buddhify.

Mensen die mij al zeven jaar volgen, zullen weten dat ik geen super zweverig of spiritueel persoon ben. Toch ga ik sinds een tijdje steeds vaker naar yoga, geloof in een positieve instelling en ben zelfs gezwicht voor meditatie 😉 Vroeger was dat misschien iets voor geitenwollensokken, net als sojamelk en quinoa trouwens, maar tegenwoordig is het zo waar hip te noemen. Wie anno 2016 niet mediteert is eigenlijk een sukkel. Niet omdat het mode is, maar omdat het zo zonde is het niet te doen. Meditatie heeft namelijk enorm veel voordelen!

Tussen de oren?

Toen ik in maart 2015 voor het eerst ging mediteren bij de Yoga Barn op Bali, vertelde de ‘groepsleider’ ons voor de les dat het niet gek zou zijn als er tijdens de meditatie gevoelens naar boven zouden komen. Misschien wel zulke sterke emoties dat je zelfs moest hijgen, huilen of schreeuwen. En ja hoor, een uur later bevond ik me tussen het zweet, de tranen en het gekrijs van anderen. Waar was ik in hemelsnaam in beland? Of deed ik de meditatie soms niet goed? Of was er iets mis met mijn emoties? Toen bedacht ik me: moeten deze mensen niet gewoon huilen/krijsen omdat die man heeft gezegd dat er emoties naar boven konden komen en dat je aan het huilen/kon maken? Laten de mensne zich nu juist gaan omdat het mag? Kortom, is meditatie niet gewoon iets dat tussen de oren zit?

Misschien wel, maar wat maakt het uit? Zo dacht ik later. Al zit het tussen je oren – als je er zelf maar in gelooft er je daardoor beter gaat voelen, is het doel toch bereikt? Think happy thoughts is ook iets dat ik mezelf heb aangeleerd, en waardoor ik nu gelukkiger in het leven sta. Aangeleerd? Ja. Kan het kwaad? Nee!

Wetenschappelijke voordelen

Maar wetenschapper als ik ben (haha), onderbouw ik mijn ’theorie’ ook graag even met wetenschappelijke argumenten. Op de Nederlandse blog Happywithyoga.com vond ik deze elf wetenschappelijk bewezen voordelen van mediatie. Wat is er zo goed aan het ’trainen van (controleren krijgen over) je gedachten’? Ja, je wordt je meer bewust van je gedachten: wat voel je? Wat wil je? En je leert je problemen niet altijd te kunnen oplossen, maar er anders naar te kijken. Waarom is dit zo goed voor je?

  1. Mediteren voorkomt depressie, omdat je meer in het moment gaat leven;
  2. Mediteren zorgt voor een betere emotionele balans, omdat je je emoties beter onder controle hebt;
  3. Meditatie leert je jezelf en anderen beter te begrijpen, beter in te leven;
  4. Meditatie leert je beter concentreren/focussen;
  5. Meditatie maakt je gelukkiger, omdat je hersenhelften beter met elkaar verbinden;
  6. Meditatie zorgt voor een verminderde schrikreactie, waardoor je minder angstig bent;
  7. Meditatie zorgt voor een sterker afweersysteem;
  8. Mediteren verlaagt je bloeddruk, waardoor je minder kans hebt op bepaalde aandoeningen;
  9. Mediteren verlaagt het gevoel van eenzaamheid;
  10. Mediteren zorgt voor een betere nachtrust.

Buddhify

Je begrijpt dat ik inmiddels in (de positieve effecten van) meditatie begin te geloven. En het zeker wil gaan uitproberen. Daarom vroeg ik jullie op Twitter laatst om advies: wie kent er fijne meditatie-filmpjes en/of een mediatie-app?

Debby van de blog Bohemian Dreams tipte me Buddhify, ’the mindfulness app for the modern life’. Deze ‘award-winning’ app biedt meer dan 80 meditatiesessies voor elk moment van de dag: of je nu aan het werk bent (en een korte pauze neemt), wilt gaan slapen of onderweg bent. Hoewel ik niet vaak betaal voor een app, besloot ik dat ik die 2,50 euro er wel voor over had de app te gaan testen. And so I did.

Mindfulness for the modern life

Na een paar weken Buddhify heb ik al vaker gemediteerd dan in mijn hele leven daarvoor. Dat is ook niet moeilijk, want ik had buiten een yogaschool nog nooit (bewust) gemediteerd. Maargoed, in Nederland probeerde ik al wat sessies uit, en ook in het vliegtuig volgde ik wat ‘Going to sleep’-meditaties. Hier in Nieuw-Zeeland schiet het er weer bij in, maar eigenlijk zijn de sessies super geschikt om overal even tussendoor te kunnen doen.

Elke sessie is echt gericht op wat je aan het doen bent (of wilt gaan doen). Zo werd meditatie heel duidelijk uitgelegd tijdens de ‘Travel’-sessie, vliegtuig-editie. ‘Je bent onderweg, waar kom je vandaan? Waar ga je heen? Focus niet op het verleden of de toekomst, maar op het nu. Je kan niets aan het veranderen.’ Klopt als een vliegtuig bus. Heel rustgevend om dat te horen en te berusten in de lange reis. Iedere sessie duurt overigens maar vijf à tien minuutjes. Geen tijd is dus geen excuus! Plus: hoe drukker je bent, hoe belangrijker mediteren eigenlijk is!Mediteer jij wel eens met een app? Hoe ga jij om met (werk)stress? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Buddhify: meditatie-app voor een gelukkiger leven