Zeven verschillen tussen een businesstrip en een vakantie 10


Een ijsje eten kan altijd 😉 

Een reisje maken voor werk: het lijkt ideaal, want: betaald op vakantie! Maar een businesstrip of persreis ís geen vakantie. Het is (soms onbetaald) werk. Lees maar!

Hoewel het hartstikke leuk is, is een reisje voor werk geen vakantie. Het grootste verschil zit ‘m al in de reden van de reis: werk versus vakantie. Business or pleasure. Uiteraard kun je beide redenen ook goed combineren als digital nomad, maar in dit blogje leg ik de twee klassieke soorten reizen even lijnrecht tegenover elkaar. Dit zijn de verschillen tussen een businesstrip en een vakantie.

1. Bij een vakantie bepaal je zelf de randvoorwaarden

Ik ben in mijn leven al vaak op vakantie geweest (lucky me!), dus ik denk dat je mij wel een vakantie-expert kunt noemen. Zo weet ik dat je bij een vakantie zelf kunt bepalen op welke dagen je vliegt, welke tijdstippen je kiest, met welke maatschappij je vliegt, met wie je gaat en – niet onbelangrijk – waar de reis naartoe gaat! Bij een zakenreis is dit allemaal niet het geval. De opdrachtgever bepaalt de reis en het is aan jou of je meegaat of niet. Zo kreeg ik in 2014 de kans om voor een interview naar Londen te vliegen in de vroege uurtjes, en ik zei volmondig ‘ja’!

Middenin de nacht vertrekken voor een persreis naar Nador

2. Bij een vakantie bepaal je zelf de invulling van de reis

Ook de invulling van een reis wordt bij een zakenreis voor je bepaald. Wat is het reisdoel? Dat kan bijvoorbeeld een interview zijn, maar ook een persreis, beurs of ander event. Voor Travelvalley ging ik in 2015 naar de Bourgogne en Guernsey, en heb daar veel leuke dingen gedaan, maar ook dingen die ik misschien niet zelf zou hebben gekozen. Tja, daar moet je dan ook leuk aan meedoen. Daarbij hoop je natuurlijk op een mooi hotel, maar soms valt dat tegen (of moet je dezelfde dag nog terug naar Nederland, zoals in Londen, Brussel en Nador). Die hotels waren in Bourgogne en op Guernsey trouwens wel dik in orde 😉

De restaurants kunnen tijdens een persreis erg meevallen 😉

3. Bij een zakenreis heb je geen tijd om de must-sees van een stad te ontdekken

Hartstikke leuk hoor zo’n businesstrip naar Londen, Brussel of Milaan. Maar van al deze plekken heb ik tijdens die reisjes maar bar weinig gezien! Van Londen heb ik alleen het vliegveld gezien, en toen bracht een taxi me naar mijn locatie (buiten de stad). In Brussel wist ik er nog een paar uurtjes vrije tijd aan vast te plakken en zag in een mum van tijd een paar highlights. In Milaan was er gelukkig nog tijd om even rondom de Duomo te lopen en een wijntje te drinken. Maar dat is niet de standaard en je blijft altijd gebonden aan je werkschema.

Picalilly Circus moest ik overslaan tijdens mijn zakenreisje naar Londen

4. Bij een persreis moet je ook achteraf nog werken

Werken op vakantie (als digital nomad of een zakenreis) is één ding, maar ga je op persreis, dan moet je ook na je trip nog aan de bak! Er moet immers nog een artikel geschreven worden over de persreis, en daar heb je vaak op locatie helaas geen tijd voor. Een persreis is namelijk vaak volgepropt met activiteiten, om zo het meeste uit de trip te halen in de minste tijd (en geld). Een persreis is dus niet alleen werken op locatie, maar ook nog daarna.

Tja, als je veel doet (met weinig wifi) moet je thuis nog je blogs maken

5. Van een zakenreis kom je niet uitgerust of rijk terug en toch is iedereen jaloers

Hoewel vaak wordt gedacht dat een businesstrip net vakantie is, kom je van zo’n zakenreisje dus vaak níet uitgerust terug. Je hebt immers gewerkt en vaak weinig vrije tijd gehad. Dit is natuurlijk logisch, maar als mensen verwachten dat je helemaal fit terug komt, voel je je eigenlijk nog vermoeider dan je daadwerkelijk bent. Vertraging helpt vaak ook niet mee trouwens… 😉 Reizen voor werk is echt hartstikke leuk, maar het minst leuke aan een zakenreis is de jaloezie of verkeerde verwachtingen van anderen. Als jij dan tegenspurt dat je voor deze reis niet eens betaald hebt gekregen, maar het als investering ziet voor je blog, heb je helemaal de poppen aan het dansen…

In de Bourgogne moest ik roeien naar mijn hotelkamer 😉

6. Een zakenreis is geen gratis vakantie

Oh wacht, dit is geen verschil, want ook een ‘echte’ vakantie is helaas niet gratis. Anyway, een zakenreis is niet gratis, omdat je er iets voor terug moet doen. Je betaalt alleen niet met geld voor je ticket en verblijf, maar je betaalt met arbeid! Ook een ‘gratis’ hotelovernachting of persreis voor reisbloggers is geen vakantie, en al helemaal niet gratis. Er moet – op locatie en achteraf – gewerkt worden en ook hier wordt dus met arbeid betaald. Beide partijen geven iets, en beide partijen krijgen iets. Daarom noem ik dit soort dingen zelf vaak samenwerkingen. Bij een gratis vakantie krijg je alleen iets, en hoef je er zelf – behalve aanwezig zijn – niets te doen of te geven (maar dat is dan wel aardig natuurlijk).

Dit was geen cadeautje, dit was een samenwerking met Belvilla

7. Op vakantie hoef je niet constant foto’s te maken van alles wat je doet

Oké, technisch gezien hoef je dit ook niet op zakenreis, maar feit blijft dat je van een persreis wel verslag gaat doen. Zelf doe ik van een ‘gewone’ vakantie vaak ook verslag, maar dat is een keuze. Als ik van mijn eigen tripje geen blogje maak, stoot ik daarmee niemand tegen het hoofd. Dat is bij een persreis of gesponsorde hotelovernachting wel anders. Door te gaan verbind je je als ’t ware aan een mini-arbeidsovereenkomstje, en zul je dus ook goed beeld moeten hebben en informatie moeten inwinnen tijdens je reis. Dit is ook de reden waarom ik soms liever niet gesponsord word tijdens een reis: even helemaal niets hoeven te doen is ook wel eens lekker!

Als je een hotel beloofd hebt om verslag te doen, dan baal je als het slecht weer is…

Lees ook:

Meer lezen over mijn businesstripjes? Lees onderstaande artikelen:

Werken moeten we toch, maar dan liever – af en toe – in het buitenland! Of niet? Ben jij al wel eens voor werk in het buitenland geweest? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Zeven verschillen tussen een businesstrip en een vakantie

 • Marcella Molenaar

  Leuk om te lezen Suzanne! En vooral heel herkenbaar ook. Ik word vaak ontvangen met de woorden 'hallo vakantieganger'. En de verwachting is inderdaad ook dat ik fit en uitgerust ben. Dat levert nog wel eens rare discussies op… En zo voel ik me idd nog minder uitgerust. Ik vind jouw artikel dan ook een verademing!

 • Renatelisabeth

  Naast een persreis in de Ardennen reis ik vooral als trouwfotograaf geregeld naar het buitenland om destination weddings (bruiloften van Nederlanders die trouwen in het buitenland) vast te leggen. Dat is geweldig om te doen maar vooral ook heel hard werken. Gelukkig begrijpt mijn omgeving heel goed dat dat juist heel vermoeiend is ipv dat ik uitgerust terug kom.

 • Shirley

  Ik heb voor mijn werk een aantal keer een persreis mogen maken. Ik vind dat er veel afhangt van hoe vol en druk het programma is. Soms krijg ik bíjna een echt vakantiegevoel. Toch blijft het werk, maar ik snap wel dat dat voor anderen die er geen ervaring mee hebben best moeilijk te begrijpen is 😉

 • Patrick

  Ik denk dat je 3 soorten trips hebt waarvan jij er 2 mixt. Vakantie, zakenreis en persreis. Die laatste 2 zijn volledig andere reizen.