Update: drie maanden als fulltime zelfstandige


Na drie maanden fulltime SuusjeHQ is dit de stand van zaken.

Eind januari had ik mijn laatste dag in loondienst. Vanaf 1 februari ging ik officieel helemaal verder als zelfstandige. Dat wil zeggen: als freelance PR- & communicatieadviseur en travel- & businessblogger. Inmiddels ben ik dus alweer drie maanden bezig en kan ik voorzichtig een oordeel vellen over het bestaan als zelfstandige. 

Hoe bevalt het?

Samenvattend kan ik zeggen dat ik nog geen moment spijt heb gehad van mijn keuze. Tot nu toe bevalt het mij meer dan prima als zelfstandige. Hoewel ik natuurlijk gewoon werk, voelt het soms een beetje als vakantie. Niet gek, want in loondienst zat ik altijd op kantoor en moest ik mij aan dagen en tijden houden. Nu werk ik veelal vanuit huis en begin de ene keer om 7:30 uur en de andere keer om 9:30 uur. Tussendoor ga ik soms hardlopen, boodschappen doen, lunchen of iets anders ‘voor mezelf’. Daarna werk ik dan door tot een uur of 17:00, 18:00, 19:00 of soms gewoon de hele avond. Niet omdat ik dan een harde deadline heb, maar omdat ik gewoon geen reden zie om te stoppen. Ik heb er duidelijk plezier in! Ik doe soms ook nog wat in het weekend, vooral als ik toch niet veel anders te doen heb ga ik graag even ‘bijbloggen’ voor maandag de echte werkweek weer start. Daar staat tegenover dat ik ook wel eens gewoon een dagje weg ga 😉

Opdrachtgevers?

Veel mensen vragen me of ik al veel opdrachtgevers heb, hoe ik daar aan kom, wat voor opdrachten dat zijn en hoelang die opdrachten duren. Daarom zal ik hier kort iets over vertellen.

Mijn ’truc’ was natuurlijk dat ik al drie ‘vaste’ opdrachtgevers had toen ik 1 februari de sprong waagde. Ik werk al sinds eind 2013 voor Miss Legal, blog sinds september 2015 voor Rondreis.nl, en doe sinds december 2015 de PR/communicatie van Ebruze. Hoeveel ik elke maand voor deze opdrachtgevers werk verschilt, maar elke maand hebben ze in ieder geval wel wat klusjes voor me. Alles bij elkaar is dit een fijne basis!

Sinds eind januari verricht ik ook werkzaamheden voor Miss Psychology en deed ik een tijdelijke klus voor VROUW. Die stopte toen ik naar Nieuw-Zeeland vertrok. Daar kwam ik er overigens achter dat ik toch nog best wat klussen erbij kon hebben. Gelukkig kwam dat snel goed. April was een geweldige maand! Ik kreeg er een nieuwe ‘vaste’ opdrachtgever bij (OppasBron.nl), een tijdelijke klus via CP2 Fieldmarketing en ik begon met freelancen voor USP Marketing & PR.

Ebru Durmaz van Ebruze in Milaan

Mijn ‘onderneming’ Artikel 2.55

Maar behalve mijn freelance werkzaamheden heb ik natuurlijk ook nog mijn ‘eigen onderneming’: mijn blog! En daar verdien ik tegenwoordig gelukkig ook een heel klein beetje mee. Het meeste loon krijg ik nog in ‘natura’ (lees: een hotelovernachtig of leuke korting op een activiteit), maar afgelopen maand sloot ik ook twee betaalde deals. Ik word er nog niet rijk mee hoor, maar elke factuur is er weer één 🙂 De ‘klantenteller’ van Artikel 2.55 staat dit jaar al op een stuk of zeven. Ik sliep in Lissabon, Hotel BE41, CityHub en Malts Hotel, ging op pad met I Like Local en SUP-school Domstad en kreeg veel leuke kortingen in Nieuw-Zeeland dankzij Tourism New Zealand. Verder kan ik verklappen dat er nog een aantal leuke samenwerkingen aankomt! 

Digital nomad? 

Maar los van het verdienen van een leuke boterham, was het natuurlijk ook mijn insteek om meer vrijheid te hebben door voor mezelf verder te gaan. Lees: veel op reis te kunnen (en eventueel vanuit daar te werken). Ook dat gaat al best aardig. Ik speelde digital nomad in Thailand en Nieuw-Zeeland, ging op businesstrip naar Milaan en vertrek eind mei voor een weekje naar Zuid-Frankrijk. Dat zijn toch al  bijna acht weken weg in bijna vier maanden tijd.

In Nieuw-Zeeland

Mooie resultaten?

Ik vermaak me dus prima, maar levert het ook wat op? En dan doel ik niet op mijn eigen inkomen, maar op de successen op zakelijk gebied natuurlijk! Nou, ook dat begint te komen 🙂 Zo stond mijn klant Ebruze afgelopen maand op SoulStores.com, Vogue.nl én AmbitieuzeMeisjes.nl. En een andere prachtige publicatie komt er binnenkort aan!

Eigen succes?

Mijn blog groeit rustig door. Ten opzichte van dezelfde periode in 2015 trekt Artikel 2.55 nu vijftien procent meer bezoekers. En één van de best gelezen artikelen van 2016 zijn tot nu toe mijn blog over Lissabon, waarvoor ik samenwerkte met Belvilla, en mijn blog over de foodtour in Bangkok, waarvoor ik samenwerkte met I Like Local. Oh, en ik won een reis naar Kenia met mijn reisquote op het bloggersevent van Getaway Travel!!

Als PR-adviseur moet ik natuurlijk ook mezelf en mijn blog af en toe in de media krijgen 😉 Sinds 1 februari 2016 werd ik, mijn blog of SuusjeHQ genoemd op:

Mijn verhaal op AmbitieuzeMeisjes.nl

Wat valt tegen en wat kan beter? 

Tja, niet verrassend, maar mijn inkomen viel in de maanden februari, maart en april natuurlijk nog wat tegen. Alle begin is moeilijk, en het kost nu eenmaal tijd om genoeg opdrachtgevers te verzamelen én genoeg uren te kunnen maken om een acceptabel inkomen te generen. Maar ik mag niet klagen. Ik heb gewoon mijn vaste lasten kunnen betalen. Betere financiële tijden komen er vast aan 🙂

Mijn voornemen voor dit jaar is om alles op orde te krijgen, leuke opdrachtgevers te krijgen en te houden, en uiteindelijk natuurlijk genoeg te verdienen om niet alleen leuk rond te kunnen komen, maar ook veel mooie reizen te (blijven) maken. Daar heb ik alle vertrouwen in!

Heb jij nog tips voor mij? Denk je dat dit een goed eerste kwartaal was als zelfstandige?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *