5x Fantastische National Parks in Kenia


Na twee keer Kenia durf ik mezelf toch wel Kenia-reisexpert te noemen. Dit zijn mijn vijf favoriete parken, in willekeurige volgorde.

April dit jaar won ik een reis naar Kenia. Wat een cadeautje! Ik kwam in 2011 al eens in Kenia, maar vond het natuurlijk totaal niet erg nog een keer naar dit prachtige land te gaan. Bovendien is Kenia groot genoeg om een tweede keer een heel andere route af te leggen. En zo zag ik al vijf verschillende nationale parken in Kenia. Vandaag een overzicht. Waar is het droog? Waar is het vochtig? En waar spot je de Big Five en de grote migratie?

Kaart van Kenia met mijn totale route

1. Maasai Mara Game Reserve

Het Maasai Mara Game Reserve, kortweg Maasai Mara, staat bekend om vele mooie dingen. Het wordt – door de locals – niet voor niets het mooiste nationale park van Kenia genoemd. De traditionele Maasai komen uit deze regio. Het is moeilijk géén leeuwen te spotten. En in de zomermaanden vindt hier de grote migratie plaats. Ben je al overtuigd?

In juni 2016 verbleef ik twee nachtjes in Maasai Mara. Het was mijn laatste bestemming, maar ik was onder de indruk van het uitgestrekte heuvellandschap, de hoeveelheid leeuwen, zebra’s, olifanten, hyena’s, giraffen, buffalo’s en zelfs nijlpaarden.

Leeuwen spotten in Maasai Mara
Een babyzebra

2. Amboseli National Park

Amboseli National Park staat bekend als Home of Elephants én om het uitzicht op de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Maar hoe lang nog? De grote populatie olifanten heeft hier de afgelopen deccenia vrijwel al het groen opgegeten. Ik vond park in 2011 dan ook vrij kaal, met droge, uitgestrekte vlaktes en af en toe een ‘oase’ met een groepje (palm)bomen. Door deze droogte wordt de lucht in Amboseli steeds warmer en smelt de sneeuw op de Kili steeds sneller.

Dit jaar was ik er weer, en wel om een heel mooie reden. Ik bezocht in Amboseli de projecten van Justdiggit, die ervoor zorgen dat het park over een tijdje weer helemaal groen en daarmee ook vochtig is. Hoe ze dat doen lees je in deze blog. Aan olifanten inderdaad geen gebrek trouwens! 😉 En buffalo’s ook niet! Ook heb ik hier – tijdens mijn eerste gamedrive! – een live kill gezien van een babygnoe door drie cheetah’s. Ongelofelijk!

Een groene, vochtige plek in Amboseli (thanks to Justdiggit)
Olifanten in Amboseli

3. Lake Nakuru National Park

In Lake Nakuru National Pnark staat het Nakuru-meer centraal. Dit park is dan ook alles behalve droog. Het meer groeit zelfs, waardoor een aantal wegen en bossen nu onder water staan. Lake Nakuru wordt ook wel Home of Rhino’s genoemd. Je kunt hier namelijk de zeldzame neushoorn spotten! En dat is mij gelukt 🙂

Ook flamingo’s zijn vaste prik in Lake Nakuru, maar die heb ik dan weer niet gezien toen ik afgelopen juni een dag in het park was. Lees mijn blog over Lake Nakuru hier.

Op safari in Lake Nakuru
Een neushnoorn in Lake Nakuru NP

4. Tsavo East National Park

Dit was het eerste park dat ik in 2011 bezocht. Het was mijn allereerste safari ever, oftewel helemaal uit je dak gaan bij de eerste olifant. En zebra. En gnoe. Ik kon mijn camera elke dag opladen, want ik schoot aan één stuk door.

Inmiddels moet ik toegeven dat Tsvao East echt niet het allermooiste park van Kenia is, maar in mijn beleving wel het meest rode park. Ik dacht bij ‘Kenia’, ‘Afrika’, ‘safari’ en ‘savanne’ altijd aan droge, beige vlaktes, maar Tsavo West was juist mooi rood en er was volop groen.

Tsavo is één van de grootste en oudste nationale parken van Kenia en was tot voor kort één park met broertje Tsavo West. Deze parken zijn allebei makkelijk te bezoeken vanaf Mombassa, aan de kust van Kenia.

De eerste olifant in Kenia (vanaf het hotel geschoten)
Op gamedrive in Tsavo East

5. Tsavo West National Park

Tsavo West staat bekend als het betere broertje van Tsavo East. Het landschap is veelzijdiger en de kans op wilde dieren is hier groter. Door de bergen en vulkanen in deze regio kent Tsavo West prachtige uitzichtspunten. Ook zijn er waterbronnen waar nijlpaarden en krokodillen te vinden zijn.

Ik bezocht dit park in 2011, maar kan me niet meer herinneren welke dieren ik hier allemaal heb gespot. Voor mijn gevoel leek Tsavo West erg op Tsavo East, en waren deze parken duidelijk anders dan Amboseli. Overigens kun je vanvanuit Tsavo West op een heldere dag ook de Kilimanjaro spotten!

Zebra’s in Tsavo West (vanaf het hotel geschoten)
Een nijlpaard in Tsavo West
Wat lijkt jouw het mooiste park? En ben je wel eens in Kenia geweest?
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *