How to: Leven en werken op jouw voorwaarden 4


Op de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken

Hoe word je digital nomad? Wat heb je nodig om locatie-onafhankelijk te kunnen ondernemen? Ik woonde de Digital Nomad Borrel bij van Wonderlijk Werken en hoorde (en vertelde!) ervaringen en tips uit de praktijk. And it’s awesome!

Een tijdje terug zag ik een aankondiging van een event van Wonderlijk Werken voorbij komen. Ik volg Wonderlijk Werken al even. Wonderlijk Werken is het bedrijf van online ondernemers én digital nomads Steven en Diana, die al jarenlang wonen en werken vanaf de mooiste plekjes ter wereld. One to watch dus! Wonderlijk Werken zou op 29 juni 2016 een borrel organiseren voor digital nomads, waar ook ruimte zou zijn voor presentaties, inspiratie, tips en netwerken. Ik meldde me direct aan!

Als digital nomad naar Nijmegen

Enige puntje voor deze digital nomad was dat de borrel in Nijmegen zou worden gehouden. En dat is niet naast de deur. Daarom besloot ik de 29ste in een hotel te gaan slapen. En hé, zou het dan niet leuk zijn als ik iemand mee zou nemen? Kende ik bijvoorbeeld niet iemand aan de andere kant van de grens? Ik vroeg mijn reisvriendin en ondernemer Sandy, die ik ken uit Bali. Op Sandy’s verzoek maakten we er een heuse mini-workation van (want een paar uur reistijd) en vertrokken we 28 juni voor drie nachten naar Nijmegen. Mét laptops natuurlijk! Want daar begint het allemaal mee 😉

Locatie: Villa Lux aan de Oranjesingel

 

Borrelen in Villa Lux

De borrel begint woendag 29 juni om 18:00 uur in Villa Lux aan de Oranjesingel in Nijmegen. Er blijken vooral Nederlandse leeftijdsgenoten te zijn: andere digital nomads (in spé) van pak ‘m beet 25 tot 40 jaar. Sandy en ik praten nog even met een online coach en ondernemer in de dop, voordat Steven en Diana beginnen met het welkomswoordje.

Hoe het allemaal begon…

Steven en Diana leerden elkaar kennen toen ze allebei nog een ‘gewoon’ leven leidden en een drukke carrière hadden bij een groot corporate bedrijf. Daar waren ze op een gegeven moment beide een beetje klaar mee. ‘Was dit nou het leven?’ ‘Is dit alles wat de wereld mij te bieden heeft?’ ‘Is dit alles wat ik de wereld te bieden heb?’ Niet lang nadat Steven en Diana elkaar deze vraag stelden, begonnen ze voor zichzelf. Want wat je voor een werkgever doet, kan je vaak ook zelfstandig doen. En dan op je eigen voorwaarden. Dat was het begin van een nieuw leven. Eindelijk kon er meer worden gereisd!

Op workation in India

“Wat als we nu eens een jaar weggaan met onze online bedrijfjes?”

De online ondernemers stelden elkaar wederom een vraag: ‘Wat nu als we een jaar op reis gaan met onze bedrijfjes?’. Online ondernemen kan toch immers vanaf iedere plek met internet? Zo gezegd, zo gedaan. Met zo’n 10.000 euro aan spaargeld vlogen ze naar hun eerste bestemming: Mexico. Tien ruggen is een leuk bedrag, maar niet genoeg om het met z’n tweeën een jaar te redden. Althans, niet als je niet werkt. Dat was een mooie stok achter de deur. Steven en Diana werkten hard om zichzelf te onderhouden. Niet altijd door geld te verdienen, maar ook door barterdeals te sluiten met hotels. Wat dacht je van drie maanden in een luxe hotel verblijven, in ruil voor een nieuwe website? Of een bruiloft in ruil voor wat andere marketingdiensten? Jep, Steven en Diana trouwden voor nog geen paar duizend dollar op een Mexicaans strand, met 60 gasten, drie dagen lang. Wie niet rijk is, moet slim zijn!

Vijf jaar later

Inmiddels zijn Steven en Diana vijf jaar, een succesvol (online) bedrijf én een baby verder. Nog steeds wonen en werken ze het grootste deel van hun tijd in Mexico, maar ook andere landen (waaronder Nederland) staan regelmatig op de agenda. Leven en werken op eigen voorwaarden, dat is wat ze wilden en hebben bereikt. En die levensstijl geven ze graag door aan anderen. Vandaar deze borrel: een warm bad voor elke digital nomad!


Inspiratiefilmpje van Steven en Diana: 

Zeker even kijken voor instant wanderlust en digital nomad-inspiration!

Van jurist tot digital nomad

Dan is het tijd voor de eerste gastspreker: Suzanne van Duijn. Dat ben ik dus 😉 Sandy gaf mij op als spreker bij Steven en Diana, en die vonden het erg leuk als ik mijn verhaal kwam delen. En ik vond dat natuurlijk heel leuk om te gaan vertellen! ‘Van jurist tot digital nomad’, hoe doe je dat?

Elke stap is er één

Ik vond het superleuk om anderen te kunnen inspireren met mijn eigen verhaal. Ik ben natuurlijk pas een half jaar bezig, maar in Suzanne-jaren is dat best lang 😉 Ik heb in relatief korte tijd mezelf ‘omgeschoold’ van jurist tot digital nomad (lees: online pr-adviseur en blogger) door van alles te proberen, te dingen die goed gingen en ik leuk vond meer te doen, en daarmee steeds dichter bij mezelf te komen. Het was vijf jaar geleden nooit het plan om nu digital nomad te zijn, maar achteraf gezien heeft elke stap die ik sindsdien heb gezet ertoe bijgedragen dat ik 29 juni op de Digital Nomad Borrel mijn verhaal kon doen. Aan de hand van een powerpoint vol foto’s heb ik het publiek meegenomen in mijn leven en elke cruciale stap en beslissing laten zien die tot mijn huidige positie heeft geleid. Er is flink gelachen, dus ik hoop dat dat een teken is dat iedereen heeft genoten van mijn verhaal 🙂

Geïntroduceerd door Steven
Voorstellen: Suzanne van Duijn, freelance pr-adviseur en blogger
Mijn leven anno 2016 (zei ze met een big smile)
Mijn eerste week als (onbewuste) digital nomad: Bali, maart 2015
Juni 2015: terug in loondienst
November 2015: ik nam het besluit mijn baan op te zeggen en zelfstandige te worden

Meer weten over mijn switch?

Meer weten? Ik praat graag nog een keer (of honderd) over mijn beslissing om digital nomad te worden, mijn redenen om dit te doen en alle stappen die ik heb gezet om tot dit besluit en de uitvoering van dit besluit te komen. Mail naar info [at] suusjehq.nl voor meer informatie of laat een berichtje achter onder dit artikel!

Wat heb je nodig als digital nomad?

De volgende spreker is Annemarie Konijn, digital nomad en mede-oprichter van Ikwilmeerreizen.nl. Dat is een reisblog én webshop vol leuke reisartikelen. Op Artikel255.nl schreef ik al eerder over hun uitzwaaibox! Annemarie’s presentatie gaat over de meer praktische zaken: wat heb je nodig om digital nomad te worden en te zijn? En dan doelt ze niet op wifi, maar op een online onderneming, handige tools, onmisbare gear en de juiste mentaliteit.

Geen beroep of vakantie

Dat digital nomad geen ‘beroep’ of ‘vakantie’ is moge duidelijk zijn. Digital nomad is de vorm die steeds meer mensen kiezen voor hun online onderneming (of freelancersbestaan). Door locatie-onafhankelijk werk te doen, kun je immers vanaf elke plek ter wereld (met wifi) je werk doen. Ik herhaal: je werk doen. Want hoewel je natuurlijk vanaf de mooiste locaties kunt werken, blijft het werken. Maar ook: doen wat je leuk vindt op je eigen voorwaarden!

Annemarie in actie

Tools & gear

Een aantal tools en gear die volgens Annemarie heel handig of zelfs noodzakelijk zijn:

  • Slack en Trello (communicatiesoftware)
  • Whatsapp om te bellen (bij zwakke wifi werkt dat beter dan Skype!)
  • Scanner Pro (om dingen in te scannen en niet kwijt te raken)
  • Een MacBook (95 procent van de digital nomads werkt met Apple…. *kucht*)
  • Goede powerbank (waarmee je niet één maar zeven keer een device kan opladen)
  • Stekkerblok (zo heb je maar één wereldstekker nodig en heb je veel stopcontacten)

 

Verdienmodel

Maar hoe doet Annemarie dat nou écht? Rondkomen met haar reisblog en -webshop? Voornamelijk de webshop, aldus de 34-jarige ondernemer, maar ook affiliate marketing, advertorials en sinds kort ook banners.

Keep wondering…

De laatste presentatie is van Steven en Diana zelf. Samen delen zij nog wat meer informatie voor digital nomads (in de dop). En vooral ook veel vragen. Stel die jezelf eens en blijf ze stellen, anders ben je al snel weer terug in het ‘stramien’.

  • Wat betekent tijd, geld en werk voor jou?
  • Wat wil je doen voor je doodgaat?
  • Hoe maak jij elke dag de moeite waard?
  • Wat wil je dit leven brengen?
  • Wat wil je uit het leven halen?
  • Hoe wil jij later herinnert worden?
  • Google jezelf eens. Wat vind je van jezelf en wat wil je over vijf jaar vinden?
  • Als geld er niet toe zou doen, wat zou je doen?
  • Wat zou je doen als je nu 20.000 euro kreeg?

 

Herken je droom en make it happen

Steven en Diana helpen startende ondernemers en aspirant-digital nomads onder andere met het beantwoorden van deze vragen tijdens hun (online) trainingen en events. Soms horen ze de gekste antwoorden, zoals die van cursist Anne een paar jaar terug. Anne wilde in dit leven vooral ‘hardlpen op blote voeten, zwerfafval opruimen en daarmee geld verdienen.’ Kon dat ook? Steven en Diana moesten even slikken. Konden ze Anne daarmee gaan helpen? Het antwoord was ja. Samen richtten ze de website Annelooptlangzaamhard.nl op. Daarmee zamelde Anne genoeg sponsorgeld in om haar droom waar te maken en kreeg daarmee zelfs zoveel bekendheid dat ze inmiddels kunstwerken maakt van het gevonden zwerfafval. En daar weer subsidies voor krijgt van particuliere sponsoren. Je begrijpt, geen droom is te gek. Just do it!

Foto: Wonderlijk Werken

 

Geld is relatief, net als zekerheid

Natuurlijk is geld heel belangrijk, maar wie weinig kosten maakt heeft ook weinig inkomen nodig. Steven en Diana gaan daarom al lang niet meer ‘op reis’ met 10.000 euro. Voor ze eind augustus weer naar Mexico vertrekken, hebben ze amper 2.000 euro bij elkaar verzameld. En de zekerheid dat het wel gaat lukken 😉

Happiness is the highest level of success

Net als Annemarie, vinden ook Steven en Diana dat het startpunt moet liggen bij passie. Anders houd je niets vol, zelfs niet werken onder een palmboom. Bedenk dus wat jou écht gelukkig maakt en ga dat doen. En misschien kun je niet meteen fulltime doen wat je leuk vindt en daarvan rondkomen, maar geen nood. We kunnen bijna allemaal meer dan één ding. Specialiseren is achterhaald! Kies twee, drie, vier of misschien wel meer skills waarmee jij je geld kunt verdienen en ga dat gewoon doen. Uiteindelijk heeft iedereen alsnog nog zijn eigen relatieve niche. Who cares ook?

Werk blijft werk

Van online marketingtips, social media-advies, SEO-checks, filmpjes en foto’s maken, webteksten schrijven, coaching en WordPress-websites bouwen: er is altijd wel een skill die je kunt verkopen (of ruilen) op de wereld. Niet alle skills zijn misschien even leuk, maar het levert vaak ook weer andere dingen op. Bloggen voor gratis accommodatie? Het is geen pr-advies, het is niet betaald, maar je houdt er vaak wel een leuke ervaring, mooie content en handige contacten aan over! Uieindelijk is werken op je eigen voorwaarden super, maar ‘leven op eigen voorwaarden’ is nog veel belangrijker. Vrije tijd met loved ones en tijd besteden aan ‘echte’ hobbies, dan doen Steven en Diana toch het allerliefste.

Everybody dies, but not everybody lives

De avond wordt afgesloten met onderstaand filmpje, waarin kansen pakken centraal staat. De meeste mensen hebben op hun sterfbed immers geen spijt van dingen die ze wél hebben gedaan, maar van dingen die ze níet hebben gedaan. Reis daarom je dromen achterna en ‘have the courage to live the dream that picked you’. Niemand wilt toch (vroeg of laat) doodgaan met de gedachte ‘If only I had…’? Ga ervoor! Want if you ‘kinda want something, you kinda get what you want’.

Conclusie: aanrader!

Deze bijeenkomst was geweldig! Hoewel ik zelf ook spreker was, ging ik echt vol inspiratie naar huis. Ik kreeg niet alleen inspiratie van het presenteren, maar zeker ook van al het enthousiasme en de levenslust van anderen, en dan met name Steven en Diana. Dank jullie wel!

En? Wat zou jij het liefste doen met je leven? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “How to: Leven en werken op jouw voorwaarden