3x Fijne werkplekken voor freelancers in Utrecht


Werkplek 2.0: Bairro Alto in Nijmegen

Werkplek 2.0: Bairro Alto in Nijmegen

Als freelancer heb je grofweg drie opties: thuiswerken, werken in een koffietentje of gebruikmaken van een coworkingspace. Ik zocht in mijn hometown Utrecht de voor- en nadelen van elke werkplek voor je uit!

Sinds ik begin dit jaar als fulltime freelancer werk, krijg ik geregeld de vraag ‘of ik het niet saai vind geen collega’s te hebben’. Dan antwoord ik dat ik gelukkig nooit een hele week alleen thuis zit. Ik ben veel op reis (al dan niet in eigen land), heb wekelijks afspraken buiten de deur en heb dagelijks contact via mail, Skype en social media met andere freelancers, klanten en journalisten. Eenzaam en saai is het tot nu toe nog niet geweest. Maar dat betekent niet dat het natuurlijk ook fijn kan zijn om buiten de deur te werken. In een leuk koffietentje of een hippe coworkingspace bijvoorbeeld!

Thuis, in een café of een coworkingspace?

Thuiswerken, werken in een koffietentje of gebruikmaken van een coworkingspace: wat werkt het fijnste? Dat hangt helemaal van jou en je doelen af. Wil je de hele dag in je pyjama zitten of juist niet? Heb je thuis een goede koffiemachine of kan je nog geen espresso zetten? Wil je geld uitgeven of juist besparen? En houd je van stilte, keiharde muziek of iets daar tussenin? Ik testte alle opties en doe verslag.

1. Thuis

Ik moet bekennen dat ik mijn eerste half jaar als freelancer vrijwel alleen maar thuis heb gewerkt. Behalve als ik een reisje maakte dan. Juist door het vele reizen vond ik het heerlijk om thuis nergens heen te hoeven. Geen stress, geen treinen, geen gezeur, alleen ik, mijn eigen huisje en mijn laptop. De andere voordelen waren voor mij dat ik mijn eigen eten en drinken bij de hand had (lekker, gezond en niet duur) en dat ik soms tot lunchtijd in mijn pyjama kon zitten, dan kon gaan hardlopen en ’s middags aangekleed en wel nog wat werk kon afmaken. De nadelen? Je ontmoet nooit andere mensen als je thuis zit, hebt niet de beste flat whites en kan soms dagen niet het huis uit komen. Dan word je een beetje een smoezelige kluizenaar.

Just another day at the office

Just another day at the office

2. Koffietentje

Af en toe kan het lekker zijn om toch ‘ergens heen te moeten’. Ook al heb je geen afspraken staan. Het voordeel is dat je (optioneel) de wekker zet, meteen gaat douchen, je fatsoenlijk aankleedt en opmaakt en ergens heen gaat. Ik werkte laatst bij Koffie & Ik in Utrecht en hoor van andere freelancers dat zij daar ook vaak werken. Het is een heerlijk rustig koffietentje op tien minuutjes fietsen van mijn huis, je wordt er niet de hele tijd gestoord en er hangt een echt ondernemerssfeertje. Toen ik er binnenkwam zaten er alleen maar mensen met hun laptop! Het is er ook weer niet doodstil, waardoor je kunt Skypen zonder dat mensen je raar aan kijken. De koffie is goed, de broodjes zijn niet te duur en je hoeft niet elk half uur iets te bestellen. Nadelen zouden kunnen zijn dat je toch meer uitgeeft dan je hoopte, nog steeds niet echt contact legt met anderen en je na een paar uur ook wel weer klaar bent met de stoel en het gedeelde toilet (terwijl al je spullen uitgestald op tafel liggen).

Koffie & Ik

Koffie & Ik

3. Coworkingspace

Wil je buiten de deur werken, niet te veel geld uitgeven én andere ondernemers ontmoeten? Dan is een coworkingspace misschien wel een betere optie! Ik werkte afgelopen maand een dagje bij Seats2Meet bij Utrecht CS en dat beviel goed. Allereerst is Seats2Meet gratis (vooraf reserveren) en hangt er een heerlijke sfeer, die veel weg heeft van de studiezalen van de universiteit en het hostelleven op reis. In tegenstelling tot sommige koffietentjes kijkt niemand je raar aan als je je laptop openklapt en de hele dag aan je eigen flesje water lurkt. Bij Seats2Meet is koffie, thee en lunch(!) gratis. Als je ‘echt lekkere’ koffie wilt, is er in de hoek een espressobar. Hier betaal je normale prijzen voor. Ook heb ik contact kunnen leggen met meerdere ondernemers, waaronder de mensen die naast mij aan tafel zaten en een aantal anderen die ik via het online platform van Seats2Meet ontmoette. De nadelen van een dergelijke coworkingspace zijn dat er helaas altijd mensen tussen zitten die téveel contact leggen en je van je werk afhouden en dat je misschien toch weer veel geld uitgeeft aan goede koffies. Andere coworkingspaces zijn trouwens niet altijd gratis, dus dat is ook een puntje om mee te nemen.

Seats2Meet Utrecht CS

Seats2Meet Utrecht CS

Wat werkt het fijnste?

Conclusie van het verhaal? Wat we van te voren al dachten: afwisseling! Het is maar net wat je fijn vindt en juist de variatie maakt het freelancen zo leuk. Dat is mijn mening althans. Misschien werk jij liever op één vaste werkplek? Of heb je de verschillende opties nog niet allemaal onderzocht? Voor nu blijf ik lekker grotendeels thuiswerken en gemiddeld één keer per week werk ik buiten de deur, afwisselend in een koffietentje en Seats2Meet. Zie ik je daar een keer?

Deel je mening!

Ik ben benieuwd watvoor soort werkplek jouw voorkeur heeft, en of je nog een goede tip hebt voor een fijn koffietentje of coworkingspace. Laat het vooral weten onder dit bericht! Ik vroeg laatst al op Twitter naar de favoriete werkplekken van andere freelancers, en toen kreeg ik de volgende reacties:

  • Igluu
  • Nomads
  • Spaces
  • Het Nieuw Kantoor (HNK)
  • De Ontdekking
  • Kantien
  • Zeyn

Waar zou jij het allerliefste werken? 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *