Een half jaar zzp: hoe gaat het ermee? 6


Zes maanden SuusjeHQ

Zes maanden SuusjeHQ

Zes volle maanden werk ik alweer als fulltime freelance pr- en communicatieadviseur en blogger. Tijd voor een update!

In november 2015 diende ik mijn ontslag in: ik zou in 2016 als zelfstandig pr-adviseur en blogger verder gaan. Uiteindelijk werkte ik in januari nog twee dagen per week voor mijn toenmalige werkgever, maar per 1 februari was SuusjeHQ echt een feit. Mijn online office was geopend! Hoe is mijn eerste half jaar als zzp’er bevallen? Ik praat je bij over mijn opdrachtgevers, de ups en de downs.

Geen idee waar ik het over heb? Lees even deze update terug uit januari en deze uit mei.  

Maand 0: Januari

Deze maand tel ik toch maar een beetje mee. Ik werkte in januari nog twee dagen per week in loondienst. De rest van de week vulde ik al met mijn freelanceklussen. Naast Miss Legal, Rondreis.nl en Ebruze had ik een tijdelijke opdracht voor VROUW.nl. Ook werkte ik vier dagen als digital nomad vanuit Lissabon. Al met al een soepele start zo!

SuusjeQ in Lissabon

 

Maand 1: Februari

In februari zat ik nog bovenop mijn roze wolk. Al het werk dat ik in december in mijn eigen tijd moest doen en in januari deels in mijn eigen tijd, kon ik nu als ‘echte’ werk beschouwen. Omdat ik nog niet fulltime klussen had, betekende dit rustig opstarten én werken vanuit Thailand en Nieuw-Zeeland.

SuusjeQ in Thailand

 

Maand 2: Maart

In maart werkte ik ook vrijwel de hele maand nog vanuit Nieuw-Zeeland. Dit leventje beviel me wel! Maar ik wist ook dat ik wat klussen erbij zou moeten gaan zoeken als ik weer thuis was. Miss Legal, Rondreis, Ebruze en Miss Psychology waren niet genoeg.

SuusjeQ in Nieuw-Zeeland

 

Maand 3: April

In april vond ik gelukkig twee nieuwe opdrachtgevers: CP2 Fieldmarketing en USP Marketing & PR. Ook ging ik op businesstrip naar Milaan met Ebruze. De roze wolk was er zeker nog! Helemaal toen ik mijn klant Ebruze op Vogue.nl wist te krijgen. Oh, en ik won een reis naar Kenia (zie juni).

Milaan met Miss Psychology, Ebruze en Miss Legal

 

Maand 4: Mei

Mei was wederom een topmaand. Door mijn nieuwe opdrachtgevers CP2 en USP kon ik behoorlijk was extra werk doen en dat zag ik terug op de rekening. Ook had ik een paar losse klussen en werkte ik een weekje vanuit Frankrijk. Aan dit leven kon ik wennen!

SuusjeQ in Frankrijk

 

Maand 5: Juni

Dit was de eerste maand dat ik dacht: hé, het wordt rustiger. Op zich niet meteen een ramp, maar je ziet natuurlijk wel dat je de maand daarna dan minder te besteden gaan hebben. Tegelijkertijd kon ik door deze ‘rust’ ook zonder zorgen een week naar Kenia. En had ik mooie persreizen voor mijn blog naar Maastricht, Wijk aan Zee en Nijmegen. En ik mocht spreken op de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken over mijn carrièreswitch van jurist tot digital nomad 🙂 Minder inkomsten dus, maar minstens zo succesvol! Mijn klanten Ebruze en Miss Legal stonden zelfs in Harpers Bazaar en Het Parool!

SuusjeQ in Kenia

 

Maand 6: Juli

De komkommertijd brak hier echt aan. Gelukkig ligt het niet aan mij en hoorde ik van meer mensen (freelancers) dat de zomer nu eenmaal rustiger is. Volgend jaar op anticiperen dus! Ik gebruik deze tijd om vooruit te werken voor mijn blog, weer wat oude contacten te raadplegen en nieuwe opdrachtgevers te zoeken. Met resultaat: ik haal vast drie klussen binnen voor september!

Digital nomad in… Nijmegen!

Eigen pr 

Successen voor mijn klanten zijn natuurlijk successen voor SuusjeHQ. Maar ik probeer niet alleen mijn klanten meer in de media te laten komen. Ook mezelf en mijn werkzaamheden! Op die manier kan ik zelf weer meer klanten krijgen. En als pr-adviseur moet je het goede voorbeeld geven, niet waar? Hoe kan ik mijn klanten helpen met publiciteit als ik mezelf niet eens kan verkopen? Ik deed mijn best en verscheen het afgelopen half jaar in de volgende media:

Foto: Wonderlijk Werken

 

Artikel 2.55 groeit

En laten we ook mijn eigen ‘onderneming’ Artikel 2.55 niet vergeten! Ik verdien amper geld aan mijn blog, maar verdiende het afgelopen half jaar wél heel veel leuke tripjes en uitjes. Dankzij mijn blog ging ik naar Maastricht, Lissabon, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Kenia, Wijk aan Zee, Nijmegen en Maarssen. Dat zijn elf trips! Al deze leuke content zorgde voor 30% meer bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Daar ben ik superblij mee! Dankjewel voor het lezen, like’n, delen, alles!

Op surfvakantie in eigen land

 

Toekomst

En nu? In augustus vaar ik vier dagen over de Waddenzee: ik ga als blogger mee met de Horizontoer! Voor september staan er ook al perstripjes gepland, naar Friesland, Den Haag en de Weerribben. En in oktober vertrek ik weer lekker naar het buitenland. Indonesië, here I come again! Ondertussen doe ik ‘gewoon’ mijn ‘normale’ werk en zal ik uiteraard drie keer per week blijven schrijven op Artikel255.nl. Stay tuned voor updates over (mijn) carrière en reizen!

Verder dan dat kijk ik overigens niet echt vooruit. Ik heb wel al reisplannen voor januari, maar qua business geniet ik gewoon van het moment en blijf ik zo doorgaan als nu. Alles loopt een beetje en het begint te wennen. Nieuwe zakelijke doelen komen er vanzelf wel. Je kent me 😉

Hoe gaat het met jouw carrière? En de reisplannen?
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Een half jaar zzp: hoe gaat het ermee?

 • Annemiek

  Heel leuk om te lezen dit, en heel herkenbaar! Fijn dat het zo goed gaat met je business! Ik ben sinds januari ook als freelancer aan de slag, en ga vanaf september met een enkeltje richting Azië. Waar ga je naartoe in Indonesië? Ik ben waarschijnlijk 2 of 3 weken in Bali in oktober! 🙂

  Ik zou zeggen; Ga zo door!!

  • suzanne Bericht auteur

   Thanks voor je reactie! Wat gaaf dat je een enkeltje hebt! Als digital nomad? Ik ben in oktober op Java en Bali! Wie weet een Bintang?!

 • André Gussekloo

  Leuk om zo’n update te lezen! En goed van je dat je contact met me opnam voor een interview op Werkenvanuithetbuitenland.nl; webmasters vinden het altijd lekker om verse content te publiceren. Ik wens je fijne reizen en veel succes toe!

 • Yvonne

  Fijn dat het allemaal zo goed gaat als je het roer zo hebt omgegooid. Heerlijk! Geniet er lekker van en je hebt helemaal gelijk: zien wat er op je pad komt werkt vaak het beste… je moet dat gewoon durven. 🙂 Leuk om te lezen dat het tot zover goed uitpakt iig!