Een weekend naar Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland


dsc_5002

Het Friese Nationaal Park De Alde Feanen is een gevalletje ‘safe the best for last’. Dit natuurgebied is het jongste nationaal park van Nederland en combineert rust en natuur met de Friese cultuur en watersport.

Begin september ontdekte ik in drie dagen het Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland tijdens het grootste bloggersevent uit de Friese geschiedenis. Met de hashtag #npdaf16 bereikten de dertien bloggers en ik meer dan 300.000 accounts op social media. Maar waarom is De Alde Feanen zo’n bijzonder natuurgebied? Wat is er te doen? En wat gebeurde er tijdens het bloggersevent? Ik praat je bij!

 

Over Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen betekent letterlijk De Oude Venen. Deze naam verwijst naar de geschiedenis van het 2.300 hectare grote laagveenmoeras. Vanaf de zestiende eeuw werd er in het huidige nationaal park volop veen gewonnen, dat gedroogd bekend staat als turf. Turf is een brandstof en een redelijk alternatief voor hout, dat in die tijd een schaarse brandstof was. Om de veen te winnen zijn in de achttiende en negentiende eeuw langgerekte ’trekgaten’ ontstaan, waar de veengrond is weggehaald om het te laten drogen tot turf. Daarom bestaat het nationale park vandaag de dag nog steeds uit vele smalle stroken water, afgewisseld met stroken land. De naam Alde Feanen werd aan het gebied gegeven in het begin van de twintigste eeuw, toen het afgelopen was met de turfwinning.

Sinds 2006 is het natuurgebied een nationaal park. Dit omdat er plannen waren voor recreatiewoningen in het gebied. De overheid stemde in met deze plannen, mits de natuur zou worden behouden. Hierdoor werd De Alde Feanen uiteindelijk aangemerkt als nationaal park.

Mario van Vakantaseren op een skutsje

Mario van Vakantaseren op een skutsje

Van veenwinning naar skutjsesilen en schaatsen

De geschiedenis en mooie natuur van De Alde Feanen heeft veel invloed gehad op de zeil- en schaatscultuur van de Friezen. Door de hoeveelheid water waren platbodemschepen namelijk de beste manier om vracht te vervoeren. Omrijden over land zou veel langer duren dan per schip. Bovendien is windenergie gratis. Voila: het skutsjesilen was geboren! Niet alleen de turf werd zo vervoerd, maar later ook de melk en andere vracht. Was het windstil? Dan duwde de bemanning het schip voort met houten palen of trok het schip vooruit aan ’tuigje’ over land (‘jagen’). Had het gevroren? Dan ging de vracht op een slee en werd die al schaatsend vooruit geduwd.

Het bekende schaatsbeeld in De Alde Feanen

Het bekende schaatsbeeld in De Alde Feanen

Fries landschap

Fries landschap

Eernewoude

Eernewoude

BloggersEvent #npdaf16

Om het prachtige natuurgebied De Alde Feanen, de watersport en bijbehorende geschiedenis en cultuur van de Friezen in de spotlights te zetten, organiseerde de Provincie Fryslan begin september een bloggersevent. Maar liefst veertien bloggers reisden 9 september af naar het nationaal park, om daar in drie dagen het natuurgebied te ontdekken. Ik was er één van! Bijna iedereen verbleef in een andere accommodatie, van een ‘slaapsloep’ tot bungalow en van bedstee tot Bed&Breakfast. Ook het programma was voor alle bloggers verschillend, omdat er voor elk dagdeel meerdere keuzes waren. Van varen met Freek Vonk tot SUP’pen en zeilen! Over mijn activiteiten vertel ik later meer in mijn tweede Friesland-blog 🙂 Benieuwd waar ik verbleef? Lees verder hieronder!

Het Skutsje-museum

Het Skutsje-museum

Afsluiting bloggersevent bij De Koken in Akkrum

Afsluiting bloggersevent bij De Koken in Akkrum

Accommodatie B&B Age Veldboom

Tijdens het bloggersweekend sliep ik twee nachten bij Age Veldboom, van wie ik al op de eerste avond ontdekte dat hij een bekende Fries is! Nou ja, technisch gezien komt Age uit Vianen, Utrecht. Maar inmiddels al meer dan 40 jaar geleden ging de actieve verhalenverteller in Friesland wonen. Vrijwel iedereen uit Earnewald en omstreken kent hem. Was het niet door zijn persmomenten op Omroep Fryslan, waar hij als ‘spokesperson’ vertelt over de regio, dan wel door één van zijn vele andere rollen. Age richtte onder meer zeilschool Annage op (en verkocht deze weer), richtte het Skutsjemuseum en het schaatsmuseum op, is voorzitter van de schaatsvereniging, is initiatiefnemer van het bekende standbeeld van drie schaatsers, is in te huren als verhalenverteller en runt niet te vergeten nog zijn eigen zeilschool Age Veldboom.

Samen met zijn vrouw Nynke woont Age in een prachtige oude boerderij net buiten Earnewald. Eén kamer (+ badkamer) verhuurt het stel via Airbnb. Ik had voor mijn verblijf de kamer nog niet gezien, dus ik werd blij verrast door de nette, comfortabele kamer en het prachtige huis en landgoed van het gezin Veldboom. Nynke stond mij al op te wachten toen ik vrijdagmiddag bij het huis aankwam. Ze liet me mijn kamer zien en vertelde me alles over de waterkoker en tv op de kamer, maar ik was al lang blij met zo’n groot boxspringbed. Wauw! Ook de badkamer zag er tiptop uit (zo’n drie keer de grootte van mijn badkamer thuis). Het echte hoogtepunt vond ik overigens de tuin en het bijna 360 graden uitzicht op het Friese landschap. Je zou hier maar wonen, zeg!

Age Veldboom

Age Veldboom

Mijn kamer

Mijn kamer

De badkamer

De badkamer Age Veldboom

Uitzicht vanuit de tuin

Uitzicht vanuit de tuin age veldboom

Als Esther – die ook bij Age en Nynke logeert – en ik ’s avonds laat ’thuis’ komen, nodigen onze surrogaat ouders ons nog uit voor een drankje in de woonkamer. Helaas zijn we kapot van het volle programma en moeten we de volgende dag weer om half acht op. We bedanken en gaan allebei in onze logeerkamers liggen.

Zaterdagochtend staat het ontbijt al klaar als we beneden komen. Die Age en Nynke hebben duidelijk minder slaap nodig dan wij 😉 Het ontbijt is heerlijk en uitgebreid. Er zijn diverse soorten brood en beleg, gekooktje eitjes, koffie en thee, fruit, yoghurt én we mogen een lunchpakketje maken om mee te nemen. Na het ontbijt doen we nog een koffie’tje met z’n vieren in de tuin, maar dan moeten Esther en ik helaas alweer haasten voor onze eerste activiteit die dag. Snel meer!

Breakfast @ Age Veldboom

Breakfast @ Age Veldboom

Tijdens de koffie ontpopt Age zich tot storyteller

Tijdens de koffie ontpopt Age zich tot storyteller en museum-eigenaar

De tuin van Age en Nynke Veldboom

De tuin van Age en Nynke Veldboom

Het huis van Age & Nynke

Het huis van Age & Nynke

 

Keuzeprogramma en speeddaten

Voorafgaand aan het BloggersEvent heb ik al aangegeven welke van alle activiteiten ik graag wanneer zou doen. Maar op advies van de organisatie heb ik nog een dagdeel vrijgehouden in mijn schema. Dit in verband met de speeddatesessies die vrijdagavond plaatsvinden met de lokale ondernemers. Onder het genot van een kopje koffie of thee leer ik in circa tien keer drie minuten de aanwezige ondernemers kennen. Op basis daarvan maak ik mijn laatste keuze voor het programma. Totaal staan er nu vier keuzeonderdelen gepland voor het weekend. Daarnaast is er ook een vast programma, zoals nachtsloepvaren, een bezoek aan Leeuwarden en een vaartocht met een blaustirn.

Benieuwd wat ik allemaal heb uitgespookt in De Alde Feanen? Begin oktober komt mijn tweede blog over Friesland online waarin je alles kunt lezen over (de allerleukste) activiteiten!

Ultiem zeilen in De Alde Feanen

Zeilen in De Alde Feanen

Benieuwd welke activiteiten ik hoogstpersoonlijk heb uitgeprobeerd? Lees het over twee weken in mijn tweede #npdaf16-blog!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *