Interview: De Spaanse Marta Rubio (30) verovert Nederland met haar site HolaBarcelona.nl 1


Marta bij het kunstmuseum MNAC

Marta bij het kunstmuseum MNAC

Marta Rubio richtte in 2011 de site HolaBarcelona.nl op, dé informatiebron voor Nederlanders met interesse in Barcelona. Hoe maakte ze hier in vijf jaar haar beroep van?

Acht jaar geleden verhuisde Marta Rubio (30) voor de liefde van Barcelona naar Arnhem. Inmiddels is ze zelfstandig ondernemer en runt ze succesvol haar eigen bedrijf HolaBarcelona.nl, een website voor Nederlanders over Barcelona. Ik sprak Marta over verhuizen naar een ander land, haar carrière en natuurlijk… Barcelona!

holabarcelona.nl

holabarcelona.nl

1. Vertel eens, wie is Marta Rubio?

“Hola, ik ben Marta en kom uit Barcelona. Daar heb ik Reclame & PR gestudeerd aan de universiteit. Sinds 2008 woon ik in Arnhem. Ik ben oprichter van HolaBarcelona.nl, een website waar ik mijn tips als geboren en getogen Barcelonesa met het Nederlandse publiek deel. Het is meer dan een blog. Ik help mijn lezers met het uitstippelen van hun reis en maak ook reisgidsen. Die bevatten reistips van de website, maar ook (nog meer) insiderstips.”

2. Wanneer en waarom kwam je naar Nederland?

“Ik ben in 2008 naar Nederland verhuisd. Ik had toen al een Nederlandse vriend, die op dat moment ook in Barcelona woonde. Ik was net afgestudeerd en stond voor de keuze: doorstuderen of een baan zoeken. Omdat mijn vriend wel terug naar Nederland wilde voor een baan, en ik wel wilde gaan studeren in Nederland, zijn we samen naar Arnhem verhuisd. Ik ging Marketing studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit was een Engelstalige master. Een Nederlandse cursus had ik in Barcelona al gevolgd, maar om de taal nog beter te leren spreken, ging ik ook werken in een winkel. Meer dan wat papierwerk was het verder niet, door het vrij verkeer van personen in de EU. “

Marta op de fiets

Marta op de fiets

3. Was het wennen om in Nederland te gaan wonen?

“Hoewel ik al eens in Nederland was geweest, en nota bene een Nederlandse vriend had (en heb), was het toch best wennen. Er zijn hier andere gebruiken. Zo viel het mij direct op dat veel huizen in Nederland grote ramen hebben zonder gordijnen of tralies ervoor. In Barcelona kan je echt niet zomaar naar binnenkijken! Verder zijn er natuurlijk verschillen zoals verjaardagen en eten. Het kringetje en de boterham als lunch bijvoorbeeld!”

4. Wanneer en waarom begon je met je site HolaBarcelona.nl?

“Als echte Barcelonesa kreeg ik vaak vragen van mensen over Barcelona. In het begin stuurde ik lijstjes door met tips. Toen zei mijn vriend: “Misschien moet je een website maken!” Dat vond ik een leuk idee, en ik had bovendien tijd en kennis van marketing en e-commerce. Ik schreef mijn scriptie over webshops en heb na mijn afstuderen als online marketeer gewerkt bij een bedrijf met meerdere online shops. Rond 2011 ben ik toen begonnen met bloggen. Ik probeer eens in drie maanden naar Barcelona te gaan om bij te blijven, maar ben er natuurlijk al dagelijks mee bezig. Ook ken ik veel mensen die er wonen en die me op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.”

Versmarkt La Boqueria Barcelona

Versmarkt La Boqueria Barcelona

5. Wanneer en waarom besloot je fulltime met HolaBarcelona.nl door te gaan?

“Eind vorig jaar (2015) heb ik mijn baan opgezegd om fulltime verder te gaan met HolaBarcelona.nl. De site werd al goed bezocht en ik zag meer kansen voor HolaBarcelona.nl. Veel projecten zouden echter onmogelijk zijn naast mijn fulltime baan. Het blijft altijd een gok, maar ik besloot ervoor te gaan. Als ik het nu niet zou proberen, zou ik vast spijt krijgen. Ik kon altijd weer een baan gaan zoeken! Ik maakte een goed plan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

6. Wat is je verdienmodel met de site? Hoe kom jij rond?

“Sinds ik fulltime voor HolaBarcelona.nl aan de slag ben gegaan, heb ik veel meer tijd voor het schrijven van de reisgidsen. Dit zijn nu nog PDF’s, maar op termijn hoop ik met een ‘echte’ uitgever te gaan werken. Naast de reisgidsen hanteer ik ook andere verdienmodellen. Van advertenties tot banners, maar ook affiliate marketing. Mijn lezers boeken via mijn website hun hotel, vliegtickets en toegangskaartjes voor bezienswaardigheden. Daarvoor word ik beloond.”

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

7. Je hebt ook nog een andere blog. Vertel eens?

“Als reis- en eetliefhebber ontdek ik graag leuke plekjes in binnen- en buitenland. Omdat HolaBarcelona.nl zich richt op Barcelona, heb ik daarom ook een andere blog: AboutMarta.com. Hier deel ik al mijn andere tips op het gebied van reizen en eten. In tegenstelling tot HolaBarcelona.nl, is AboutMarta echt nog een hobby. Advertorials en banners zijn niet echt relevant, omdat de bezoekersaantallen niet zo hoog zijn. Mocht ik stappen willen maken met conversieoptimalisatie en bannering, dan zullen eerst de bezoekersaantallen omhoog moeten en moet de site echt relevant en goed vindbaar zijn.”

8. Waar staan jij en HolaBarcelona.nl over twee jaar?

“Ik kan veel kanten op met mijn website. Zo zou ik de site kunnen vertalen naar andere talen voor andere doelgroepen, of zou ik meerdere sites kunnen starten met de focus op andere Spaanse steden. Dat zijn wel de twee meest reële opties voor de lange termijn. In ieder geval blijf ik lekker doorgaan met HolaBarcelona.nl!”

Arnhem Eusebiuskerk

Arnhem Eusebiuskerk

9. Wat is je ultieme tip voor een weekend Barcelona?

“Check uiteraard even mijn website voor de laatste hotspots! Mijn favoriete hotel is Room Mate Pau. Sowieso moet je echt in het centrum verblijven, anders ben je veel tijd kwijt aan reizen. En geniet zoveel mogelijk van de Catalaanse keuken! De kookkunsten van mijn moeder zijn heerlijk, maar als ik in Barcelona ben geniet ik ook volop van de tapas: Spaanse ham, croquetas en echte calamares zijn echte must-eats. Nog een tip: koop vooraf je toegangskaartjes. Dat scheelt zoveel tijd! Mijn favoriete bezienswaardigheden zijn het MNAC museum over Catalaanse kunst (bovenop een berg!), het geschiedenismuseum van Barcelona (waar je tussen de ruïnes en opgravingen uit de Romeinse tijd loopt), Park Güell, de Sagrada Família én het strand.

10. Ultieme levenstip voor de lezers van Vrije Meid?

“Doen wat je leuk vindt, daar gaat het om! Werk niet voor het geld, maar voor het plezier. Het neemt zo’n groot deel van je tijd in beslag, dus zorg dat je je werk leuk vindt. Voor mij is dat het ondernemen, de zelfstandigheid. Voor het geld moet je het niet doen!”

Strand in Barcelona

Strand in Barcelona

Meer weten over Marta en Barcelona? Lees haar blogs AboutMarta.com en HolaBarcelona.nl. Inspirerende señora, hè?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Interview: De Spaanse Marta Rubio (30) verovert Nederland met haar site HolaBarcelona.nl