5x Dingen die ik had willen weten toen ik freelancer werd 4


Digital nomad Breakfast club

Foto: Melle Bouwhuis

Negen maanden geleden ging ik van werknemer naar zelfstandige. Wat heb ik veel geleerd! Sommige dingen had ik liever geweten vóór ik begon met freelancen.. Dit moet je weten als je voor jezelf begint.

Of ik freelancer, zzp’er of ondernemer ben (of allemaal), dat is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Freelancer zijn of zzp’er is eigenlijk hetzelfde. En naar mijn mening is iedere freelancer/zzp’er ook ondernemer, maar iedere ondernemer niet per se freelancer/zzp’er. En dan zijn er nog de verschillende ondernemers-definities volgens de KvK en de Belastingdienst…

Wat ik wél heb geleerd van mijn eerste negen maanden voor mezelf, is een heleboel! Ondernemen – in welke vorm dan ook – is enorm leerzaam! Je leert heel veel over jezelf, over je vakgebied, over ‘zakendoen’ en over ‘het ondernemen’. Dít zijn de vijf dingen die je wilt weten voor je zelfstandige wordt!

 

1. Het is geen rocket science

Al vanaf mijn eerste maand als zelfstandige bevalt het ondernemerschap mij meer dan goed. Toch durfde ik dat de eerste maanden niet (heel) hard te zeggen. Het kon toch niet dat ik zo snel mijn draai had gevonden? Ik had mooie klanten gevonden, verdiende genoeg om rond te komen en was zelfs al zes weken op reis geweest. Ik had vast iets heel belangrijks over het hoofd gezien… Of toch niet?

 

2. KVK, BTW, IB-aangifte, belastbaar inkomen, aftrekposten… het is niet eng!

Eén van de vragen die ik vaak krijg is ‘heb je je al ingeschreven bij de KVK?’ En ook ‘hoe zit het met BTW enzo? Is dat niet moeilijk?’ Nou, dat valt eigenlijk ook wel mee. Nu moet ik zeggen dat ik ook niet een heel ingewikkelde boekhouding heb. Ik verstuur iedere maand zo’n tien facturen en heb bijna geen inkoop. Maar om de vragen terug te komen: ja, ik sta ingeschreven bij de KVK (sinds november 2013 al) en BTW is niets meer dan de belasting die je rekent over je omzet. Deze belasting draag je in beginsel iedere drie maanden af aan de Belastingdienst. Met een beetje geluk kan je echter wat verrekenen met de BTW die je hebt betaald over je inkoopfacturen. En aan het eind van het jaar doe je – net als iedere andere Nederlander – aangifte Inkomstenbelasting. Je belastbaar inkomen (dus waarover je belasting moet betalen) is grofweg je omzet minus je kosten, en als je mazzel hebt wordt je belastbaar inkomen ook nog eens verlaagd door allerlei aftrekposten. Mijn administratie houd ik zelf bij, maar voor mijn IB-aangifte ga ik iemand inhuren om mij te helpen.

N.B. En ik heb niet eens economie gehad op de middelbare school! 😉

 

3. Freelancen is niet zo onzeker als je denkt

Had je me drie jaar geleden gevraagd of ik fulltime freelancer wilde worden, dan had ik waarschijnlijk geantwoord dat ik dat niet zou willen in verband met het onzekere inkomen. ‘Nooit weten wat je de volgende maand verdient’ is echter een beetje overtrokken. Bij mij in ieder geval – gelukkig – wel! Het zit namelijk zo: het grootste gedeelte van mijn maandelijkse inkomen komt van mijn ‘vaste’ opdrachtgevers. Dit zijn opdrachtgevers die voor onbepaalde tijd met mij werken en iedere maand (min of meer) hetzelfde bij mij afnemen. Zo weet ik dus dat ik volgende maand een bepaald bedrag kan verwachten. Alles wat daar nog bijkomt aan spontane en/o eenmalige opdrachten/projecten is mooi meegenomen!

 

4. Dat veel bedrijven altijd te laat betalen

Tja, dit is toch algemeen bekend zou je denken? Toch had ik dit niet echt verwacht. Voor ik fulltime freelancer werd, werkte ik eigenlijk alleen met Miss Legal en Rondreis.nl. Hier heb ik nooit problemen mee gehad. Ik begon dus een tikkeltje naiëf optimistisch aan het freelance-avontuur. Helaas werd mijn droom snel verstoord door verschillende opdrachtgevers die – ondanks mijn betalingstermijn van twee weken – een eigen betalingstermijn van minimaal 30 dagen hanteren, opdrachtgevers die mijn factuur niet goed hadden ontvangen, opdrachtgevers die ‘dachten dat mijn tarief al inclusief BTW was’, opdrachtgevers die ‘helaas even geen geld hadden’, etc. Gelukkig kun je met meerdere opdrachtgevers op meerdere paarden wedden! 🙂

 

5. Dat de zomer zo rustig is voor freelancers

Oef! Na die vliegende start het eerste kwartaal (zie punt 1) werd het eind kwartaal twee opeens wat rustiger. Naast mijn vaste opdrachtgevers kwam er in juni niet één extra opdracht of project binnen, waardoor ik een wat karig inkomen had in juli. Help!? Gelukkig stelden anderen freelancers mij gerust: dit is heel normaal in de zomermaanden! Dat scheelde 🙂 En hoewel ik het ergste vreesde voor mijn bankrekening, pakte ik de extra tijd maar aan om oude klanten opnieuw te benaderen, aan mijn blog te werken en mijn eigen pr te doen. Dat wierp zijn vruchten af en vanaf augustus ging het alweer een stuk beter. Het is niet erg het af en toe rustiger te hebben. Dit geeft je de gelegenheid je weer even met acquisitie, pr en andere dingen bezig te houden waar je normaal misschien geen tijd voor maakt. Volgend jaar weet ik beter en houd ik er rekening mee!

 

Wat had jij willen weten toen je begin met freelancen? Of wat zou je nog willen weten voor je de sprong waagt? Let me know!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “5x Dingen die ik had willen weten toen ik freelancer werd