6x Doen in Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland


Boot Alde Feanen

Uiteraard móet je in het Friese Nationaal Park De Alde Feanen een keer gaan schaatsen, maar ook als het niet vriest is er genoeg te beleven.

Begin september ontdekte ik Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland tijdens een bloggersevent voor reisbloggers. Ik verbleef slechts twee nachtjes op Friese bodem, maar stapte maar liefst vijf keer op een boot. Benieuwd wat ik zoal uitspookte? Dit zijn de zes leukste dingen die ik deed in De Alde Feanen!

1. SUP’pen

What can I say? I love to SUP! Mario van Vakantaseren.nl doopte mij terecht al tot Supje Q. Dus toen ik de mogelijkheid had om in De Alde Feanen te gaan SUP’pen, liet ik die kans natuurlijk niet schieten. En helemaal leuk was het toen het SUP’pen bij Outdoor Veldboom bleek te zijn. Outdoor Veldboom is het bedrijf van Jurjen Veldboom, die de zoon is van Age Veldboom. Samen met zijn vriendin Barbara organiseert Jurjen met Outdoor Veldboom allerlei outdooractiviteiten, van SUP’pen en kanoën tot boogschieten en ‘Expeditie Robinson’. Ik koos dus voor SUP’pen, want in zo’n mooi stukje natuur had ik nog niet eerder geSUP’t. Samen met drie andere bloggers werd ik volledig vrij gelaten, dus op eigen houtje en dito tempo verkende ik het prachtige Alde Feanen vanaf een SUP-board. De foto’s zeggen genoeg denk ik!

SUP'pen in de Alde Feanen

SUP’pen in de Alde Feanen

Heerlijk rustig!

Heerlijk rustig!

Happy selfie!

Happy selfie!

2. Nachtvaren met een sloep

‘Waarom zou je ’s nachts gaan varen?’ vraag je je misschien af. Maar dat het donker is, maakt nachtvaren juist zo leuk! In een sloepje van Alde Feanen Verhuur varen schipper Ulbe, de andere bloggers en ik om 22:30 uur vanaf Eernewoude het duister in. Het is al goed donker. En bij gebrek aan steden (lees: licht) in deze regio, zien we hierdoor ontzettend veel sterren aan de hemel staan. Zoveel heb ik er in Utrecht nog nooit gezien. We zien zelfs de melkweg, die als een vage witte gloed dwars door de hemel loopt. Wauw! Maar we zitten niet alleen met ons hoofd in ons nek. We kijken ook naar het water, dat als een donker pad tussen de oevers doorloopt. Het is gek hoe snel je ogen toch wennen aan het duister. Al helpt die felle maan ook mee. Om het boottochtje compleet te maken vertelt schipper Ulbe oude (spook)verhalen over de regio, zoals een man die iedere ochtend vanaf zijn boot in het water sprong, tot iemand de boot eens besloot om te draaien… En dan zijn er nog de verhalen over kluizenaars, onderduikers en een gezonken vliegtuig, waar we op dat moment overheen varen! Kortom, nog een aanrader om het gebied eens op een heel andere manier te verkennen.

De zon gaat onder in Eernewoude

De zon gaat onder in Eernewoude

De maan weerspiegelt in het water

De maan weerspiegelt in het water

3. Skutsjeselen

Naast schaatsen is skutsjeselen natuurlijk die andere typisch Friese activiteit! En omdat ik me op reis graag onderdompel in de lokale gebruiken, kon een ochtendje skutsjeselen niet uitblijven. Op de skutjse leer ik niet alleen (opnieuw) zeilen, maar kom ik er ook achter waarom skutsjeselen hier zo’n ding is. Zo hoor ik dat de platte schepen uiterst handig waren om vracht te vervoeren door de smalle, ondiepe wateren van de Alde Feanen. Omrijden met de auto (of een voorloper daarvan) duurt vele malen langer dan via het water! Ook zeilschool Annage is trouwens gelinkt aan Age Veldboom. De bekende Fries (uit Vianen) vernoemde de zeilschool naar zichzelf en zijn eerste vrouw Anna, die helaas is overleden. Meer weten over de geschiedenis van het skutsjeselen? Neem een kijkje in het Skutsje-museum, gevestigd op een steenworpafstand van Annage.

Op weg naar het meertje

Op weg naar het meertje

Skutsje Q. aan de fok

Skutsje Q. aan de fok

Like a pro ;-)

Like a pro 😉

4. Swing-triken, e-skûters en fatmax

Iets minder bekend dan het schaatsen en zeilen (of gewoon sloepvaren) is swing-triken. Een swing-trike (werkwoord: swing-triken) is een soort elektrische scooter die nog het meeste lijkt op een segway. Je stuurt hier immers ook met je gewicht. Vooruitgaan gaat echter gewoon met een knopje en omvallen kan minder makkelijk dan bij een segway. De swing-trike is namelijk een driewieler! Omdat er maar twee swing-trikes beschikbaar zijn en we totaal met vijf bloggers willen proberen, krijgen we van De Twirre ook twee e-skûters en een fatmax (e-step) mee. Wat hebben we gelachen! Stuk voor stuk hilarische apparaten waarop je lekker kunt scheuren door het prachtige landschap van de Alde Feanen. Wind in de haren en gaan!

Foto: Mario van Vakantaseren.nl

Foto: Mario van Vakantaseren.nl

E-skûter, fatmax of swing-trike?

E-skûter, fatmax of swing-trike?

Op de swing-trike

Op de swing-trike

5. Blaustirn varen op zonne-energie

Toegegeven: de blaustirn lijkt verreweg de saaiste activiteit van dit artikel. Dat dacht ik ook toen ik de blauwe boot zag liggen. Meer iets voor ouderen en toeristen, toch? Maar waar ik tijdens de boottocht achter kwam, is dat je vanaf het dek van de blaustirn een briljant uitzicht hebt! Je staat immers veel hoger dan vanaf een zeilboot, SUP-board of sloep (laat staan nachtsloep). En na de vele actieve uitjes, kwam een tochtje met de blaustirn de laatste dag bovendien als geroepen. Lekker chillen en genieten op het dek, what’s not to like?

De blaustirn lijkt een beetje saai...

De blaustirn lijkt een beetje saai…

Maar je hebt een prachtig uitzicht vanaf het dek!

Maar je hebt een prachtig uitzicht vanaf het dek!

Genieten maar!

Genieten maar!

6. Zeilen met zeilopa Jan

Eind goed, al goed met dit fijne zesde uitje in de Alde Feanen. Ik sloot mijn weekend in Friesland af met een middagje zeilen op het meer Ee. Al is dit technisch gezien geen Alde Feanen meer… Wél is het Ee verbonden met de Alde Feanen via het water. Het blijft Friesland hè? Enfin, ik ging dus zeilen en dat deed ik met zeilschool Pean. Onze zeilleraar was ‘zeilopa’ Jan, die net als de andere zeilopa’s is gepensioneerd en voor een kleine vergoeding de groepen begeleidt die hier komen zeilen. Ik had een stokoude kerel verwacht, dus zeilopa Jan bleek erg mee te vallen. Een aardige, relaxte man die ons – Mario, Evelyn en ik – een heerlijke, rustige middag op het water heeft bezorgd. Wellicht dat dit ook deels lag aan de windkracht één die dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Heerlijk om weer op een zeilboot te zitten!

Zeilen in de Alde Feanen

Zeilen in de Alde Feanen

Zeilen op het Ee

Zeilen op het Ee

Zeilopa Jan en bloggers Evelyn en Mario op de boot

Zeilopa Jan en bloggers Evelyn en Mario op de boot

7. Bonus: pulled pork eten bij De Koken in Akkrum

Dit heeft weinig met actief doen te maken, maar ik wilde het jullie zeker niet onthouden. Bij restaurant De Koken in Akkrum, vlakbij zeilschool Pean, kun je héérlijk en superleuk eten en drinken. Van een lekker speciaalbiertje tot huisgemaakte soep en van verse tortilla’s met 100 uur gegaarde (althans, zo smaakte het) pulled pork… yumyumyum! Gaat heen!

En na de pulled pork was daar nog de suikerbrood-tiramisu...

En na de pulled pork was daar nog de suikerbrood-tiramisu…

Wat lijkt jou het leukste om te doen in de Alde Feanen? 

N.B. Ik was op uitnodiging van de Provincie Friesland in de Alde Feanen in verband met het bloggersevent. Dit artikel is 100% mijn eigen mening.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *