6x Tips als je alleen op reis gaat


Kenia, 2016

Kenia, 2016

Alleen op reis is soms echt niet zo geweldig, maar met deze tips ga je de mindere momenten beperken 🙂

Overal op internet zijn artikelen te vinden die je aanmoedigen om vooral eens alleen op reis te gaan. En als ervaren soloreiziger kan ik dat niet anders dan beamen. Alleen reizen is een geweldige en leerzame ervaring die je nooit meer zult vergeten. Maar als ik eerlijk ben heb ik ook zeker mindere momenten gehad tijdens het soloreizen. Zó geweldig is het soms niet. Daarom zes tips om het eens van een andere kant te bekijken én voorbereid te zijn op de mindere momenten.

1. Check de locatie van je hostel en hoelaat de voordeur dicht gaat

Tijdens mijn allereerste soloreis in Vietnam had ik bij aankomst op mijn eerste bestemming (Hanoi) zoveel energie dat ik besloot om direct mee te doen met een kroegentocht van een hostel om de hoek. Het was gezellig en van de ene kroeg liepen we naar de andere. Tot ik op een gegeven moment de enige was die naar huis wilde. Ik liep naar buiten, had geen idee waar ik was en de straten waren leeg en donker. Oeps. Het was stom toeval dat ik een bekende tegen het lijf liep, die ik die middag had ontmoet in mijn straat. Zij escorteerde me terug naar mijn hostel, maar dat bleek gesloten. Na even aankloppen bij de buren werd gelukkig de voordeur geopend en lag ik uiteindelijk veilig in bed voor mijn eerste nacht in Vietnam.

Hanoi, Vietnam

Hanoi, Vietnam

2. Sta je mannetje tegenover mannen

Wie als vrouw alleen reist kan erop rekenen meer dan gemiddeld aandacht te krijgen van mannen. Je bent makkelijk aan te spreken in je eentje, maar daarmee ook een makkelijker slachtoffer. Weet dat dit zo is. En pas iets beter op dan je zou doen als je met z’n tweeën was. In Vietnam heb ik twee dagen achterop een motor gezeten bij een Easy Rider, en die bleek mij de laatste dag wel te zien zitten. Sta je dan in je eentje, in de midde of nowhere, met een man waar je nota bene van afhankelijk bent. Ik heb vriendelijk bedankt en me laten afzetten bij het busstation. Ik was blij weer alleen verder te kunnen!

On the road in Vietnam

On the road in Vietnam

3. Wen maar vast aan alleen zijn

Dat je alleen reist betekent niet dat je altijd écht alleen bent, laat staan eenzaam. Maar er zullen zeker momenten zijn waarop je je wel even heel erg alleen voelt. Toen ik na mijn motor-avontuur in Laos aankwam, was het al gauw gedaan met mijn blijheid. Ik bleek de enige westerling in het dorp, waarvan de Lonely Planet toch echt had gezegd dat het een gezellig plekje zou zijn. Helaas sprak ook niemand Engels en werd ik vierkant uitgelachen toen ik aan de locals vroeg waar de bus naar Pakse zou gaan. Noodgedwongen bracht ik de rest van de dag alleen door op mijn smoezelige hotelkamer. Ik wilde op dat moment zo graag gezelschap van andere backpackers, maar zelfs een taxi nemen naar het volgende stadje zat er niet in. Doorbijten dus, niets aan te doen!

Selfiestick is cruciaal

Selfiestick is cruciaal

4. Couples are the worst

Als soloreiziger heb je altijd je ogen open voor andere soloreizigers. Dat schept een band! Maar wat nu als iedereen om je heen een stelletje blijkt te zijn? Mij overkwam het op het Vietnameze eiland Phu Quoc. Ik verwachtte een eilandsfeertje met veel biertjes en verlaten stranden, maar toen ik aankwam bleek het te regenen en leken er alleen maar stelletjes te zijn. En ik had nog een week te gaan! Sowieso vielen stelletjes me al zwaar tijdens die reis, want mijn vriend zat thuis in Nederland en die miste ik natuurlijk. Anyway, niet naar dat kleffe gedoe kijken en het er maar gewoon van nemen! Koop een goed boek en ga drie dagen gewoon op het strand liggen lezen. Wanneer doe je dat nou een keer? Enjoy your me-time!

PS Gelukkig zijn er ook veel stelletjes die het leuk vinden om soloreizigers op sleeptouw te nemen! Jullie zijn top!

Cruisen door Alaska met Holland America

Die kleffe stelletjes altijd 😉

5. Kies je plek, kies je soortgenoten

In 2014 kreeg ik het in mijn hoofd een week lang een Spaanse taalcursus te gaan volgen in Valencia. En hoewel er zeker ook mensen waren die twee keer mijn leeftijd hadden, was het gros toch rond de 20. Ik werd bijna 26. En dan merk je toch best verschil. Veel studenten waren net klaar met hun middelbare school en wilden vooral zuipen. Ik houd zeker van een biertje, maar aangezien ik al jááren op mezef woon, kan ik dat elke dag doen. Ik kwam om Spaans te leren! Conclusie van het verhaal: doe research naar de leeftijd van andere reizigers en kies de bestemming (en doelgroep) die het beste bij jou past. Ook in Sydney en Melbourne lag de leeftijd vrij laag, dus reken daar op en voel je jong, gedraag je naar je leeftijd of kies een andere bestemming!

Valentine's Day in Sydney

Valentine’s Day in Sydney

6. Neem voldoende geld mee

Je alleen voelen is één ding, maar als je te blut bent om überhaupt iets leuks te doen, is er helemaal geen bal aan! Zorg dus voor genoeg poen om wat leuks te kunnen doen. Daarbij is alles helaas relatief duurder als je alleen reist. Je kan namelijk geen kosten splitten. Een dorm in Sydney? Met gemak 35 dollar. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer? Circa 70 dollar. Beter maak je dus vrienden en huur je samen je eigen plekje. Tip: Zuidoost-Azië is altijd de oplossing!

Bali <3 nog goedkoop ook!

Bali

Meer weten over mijn soloreizen?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *