Interview: Naomi Vlietman (28) startte Zakenmeisje.nl


naomi-op-ibiza

Naomi Vlietman startte begin dit jaar Zakenmeisje.nl, een blog voor ondernemende vrouwen. Maar Naomi is zelf ook ondernemer in hart en nieren. Tijd voor een interview!

Laatst werd ik geïnterviewd door Zakenmeisje.nl over mijn nieuwe bestaan als digital nomad. Ik voel me vereerd dat ik mijn verhaal mocht delen op zo’n inspirerend platform! Maar eh… dan wilde ik eigenlijk ook wel girlboss Naomi Vlietman interviewen voor míjn blog! Voila, c’est un interview.

1. Wat is Zakenmeisje.nl?

Naomi: “Zakenmeisje.nl is een online platform waar ambitieuze jonge vrouwen worden geïnspireerd en gemotiveerd om hun dromen waar te maken en een succesvol bedrijf op te zetten. Op dit moment komen er ongeveer drie artikelen per week online. De artikelen worden speciaal voor zakenmeisjes (jonge vrouwen met een eigen bedrijf) geschreven. Ik ben zelf online marketeer en schrijf graag artikelen als ’88 tips voor meer volgers op Instagram’ en ‘waarom moet ik een Youtube-kanaal beginnen?’. Maar omdat ondernemen om meer draait dan alleen online marketing komen er ook artikelen online over bijvoorbeeld voeding, zakelijke fashion en reizen. Het is een echte lifestyle site voor ondernemende jonge vrouwen.”

2. Wanneer en waarom besloot je Zakenmeisje.nl te beginnen?

“Dat er een website zoals Zakenmeisje.nl moest komen besloot ik al begin 2015. In 2011 was ik begonnen met ondernemen en richtte ik mijn eigen bedrijf als weddingplanner op, waarmee ik bruiloften in het buitenland organiseerde. Ik was toen nog maar 23 en kende geen andere jonge ondernemers met wie ik kon sparren. Ik kende wel andere weddingplanners, maar die waren of een stuk ouder dan ik, of ze stopten al snel met hun onderneming, of ze woonden ver weg. Dus ging ik naar netwerkborrels in Amsterdam in de hoop andere ambitieuze meiden te leren kennen. Helaas leerde ik hier vaak oudere vrouwen kennen, waarvan de meesten in branches zaten waar ik totaal geen interesse in had. De klik was er niet. Zakenmeisje.nl komt dus eigenlijk voort uit een eigen behoefte aan goede en relevante online marketing-artikelen, lifestyle-artikelen speciaal voor zakenmeisjes en een community van jonge, Nederlandse ondernemers. In mei 2015 legde ik de Facebookpagina al vast en in mei 2016 ging de site live.”

3. Welke stappen moest je nemen om Zakenmeisje.nl te beginnen?

“Toen ik de beslissing had genomen om echt met Zakenmeisje.nl te beginnen ben ik alles op een rijtje gaan zetten. Dit heb ik allemaal heel eenvoudig in een Excel-bestand vastgelegd. Ik stond met Weddingfairy al ingeschreven bij de KvK en hoefde alleen nog een nieuwe handelsnaam te registreren, dus dat was snel gedaan. Het meeste werk ging zitten in het maken van de website, wat ik geheel zelf heb gedaan. Voor Weddingfairy werkte ik al met WordPress, dus ik wist mijn weg al goed te vinden. Toen de website af was ben ik begonnen met het schrijven van artikelen. Dit heb ik deels gedaan door te kijken waar de behoefte van zakenmeisjes lag (zoekwoordonderzoek) en deels door simpelweg te denken aan wat ik zelf graag zou willen lezen. Ik wilde dat er al redelijk wat artikelen online stonden wanneer de website live zou gaan. Voordat de website live ging heb ik een content plan gemaakt voor de sociale media kanalen en heb ik hier veel content voor gecreëerd zodat ik een tijdje vooruit kon. Vooral voor Instagram had ik veel moeite gedaan en o.a. ruim honderd quotes gemaakt. Deze strategie heeft goed uitgepakt, ik heb inmiddels al ruim 5000 volgers.”

kantoor-zakenmeisje

4. Verdien je al geld met Zakenmeisje.nl?

“Op dit moment kan ik nog niet van Zakenmeisje.nl leven, maar er staat enorm veel op de planning. Ik wil Zakenmeisje.nl enorm laten groeien het komende half jaar en wil dé lifestylesite worden voor zakenmeisjes. In september heb ik het eerste event georganiseerd; Zakenvriendinnen. Dit is een netwerkborrel voor vrouwelijke ondernemers tussen de 20 en 35 jaar. Op dit moment ben ik bezig met het organiseren van een tweede netwerkevent (23 november) en in 2017 zullen er nog meer events volgen. Naast netwerkevents kun je in 2017 ook workshops verwachten. In april 2017 staat er ook iets heel spannends te gebeuren, dan ga ik namelijk met een groep van tien meiden een week naar Ibiza! Daar krijgen ze workshops, masterminds en de tijd om aan hun bedrijf te werken. Daarnaast gaan we natuurlijk ook het eiland verkennen. Work hard, play hard ☺ In 2017 zal er nog veel meer gaan gebeuren, maar dat houd ik nog even een verrassing!”

5. Wat doe je verder nog naast Zakenmeisje.nl?

“Op dit moment werk ik nog vier dagen per week als online markteer bij Pharos Reizen van ANWB en neem ik ook freelance opdrachten aan. Zo schrijf ik teksten, maak ik contentplannen en posts voor sociale media en ben ik op dit moment een website met webshop aan het bouwen voor een merk dat homeware verkoopt (denk aan manden en kleden voor in huis). Deze samenwerking is ideaal omdat ik zowel technische kennis heb als creatief ben. Ik maak de website, maar denk bijvoorbeeld ook mee over leuke en pakkende teksten. Ook mijn online marketing kennis komt hierbij van pas. Ik vind het erg leuk als alles zo samenkomt en ik in het hele proces mee kan denken. Per 1 januari ga ik fulltime voor Zakenmeisje.nl aan de slag!”

6. Waar zie je jezelf en Zakenmeisje over een jaar?

“Een jaar klinkt nog zo ver weg, maar is tegelijkertijd heel dichtbij. Op dit moment kijk ik niet verder dan zes maanden. Maar…. als ik erover nadenk dan zou ik zeggen dat ik dan fulltime met Zakenmeisje.nl bezig ben (misschien nog een aantal freelance klussen ernaast) en dat ik misschien wel een kantoor heb zodat, ik ook een stagiaire kan aannemen. Ook lijkt het mij heel fijn als ik meer zou kunnen reizen, want daar ben ik dol op, en dat ik vanuit het buitenland kan werken. Een leven als een digital nomad, maar wel met een thuisbasis in Nederland. Dat zie ik wel zitten.”

naomi-zakenmeisjes-getaway

7. Waarom een speciale focus op vrouwen?

“Dit is voor mij nooit een bewuste keuze geweest, het stond eigenlijk vanaf het begin al vast dat het alleen voor vrouwen zou zijn. Ik denk dat vrouwen zich ook eerder bloot durven geven als er geen mannen bij zijn. Dat ze minder bang zijn om iets verkeerd te zeggen en eerder iets durven vragen.”

8. Wat kunnen vrouwen van mannen leren denk je?

“Dat je elkaar niet alleen maar als concurrent moet zien. Vrouwen kunnen vaak erg gemeen tegen elkaar doen terwijl je elkaar juist enorm kunt versterken. Ook mogen vrouwen zelfverzekerder zijn als ze over hun bedrijf praten. Vaak hoor je vrouwen praten over hun bedrijfje, blogje, onderneminkje. Neem jezelf serieus en noem het een bedrijf, pas dan nemen anderen jou ook serieus.”

9. En wat kunnen mannen van vrouwen leren denk je?

“Om meer naar hun intuïtie te luisteren. Vrouwen werken vaak meer vanuit hun gevoel dan vanuit rationele gedachten en hier kunnen mannen nog wel wat van leren.”

naomi-ibiza-stad

10. Wie in Nederland is jouw ultieme girlboss-voorbeeld?

“Vorig jaar kreeg ik van mijn oma(!) het boek ‘On Top’ van Anna Nooshin. Ze vond dat echt een boek voor mij. En ze had gelijk! Ik had nog nooit van Anna Nooshin gehoord (shame on me) maar was direct fan. Ik vind het heel gaaf om te zien hoe ze met NSMBL is gegroeid en dat zij nu enorm veel dingen doet: vloggen, Holland’s Next Top Model, Expeditie Robinson, persreizen, een lingerielijn voor Hunkemöller, boeken uitbrengen. Heel gaaf om te zien hoe al deze deuren voor haar opengaan. Ook volg ik Annic van Wonderen sinds ze haar nieuwe website ANNICVW.com lanceerde. Bij haar vind ik het juist weer heel mooi om te zien dat ze een bedrijf runt, heel veel leuke dingen doet, maar dat tegenwoordig toch slechts in drie dagen per week doet. Zij volgt heel erg haar hart en haar gevoel en dat vind ik mooi, dat inspireert mij.”

11. Wat denk je dat de sleutel is om een goede ondernemer te worden/zijn?

“Met stip op nummer één staat bij mij toch wel echt doorzetten. Er zijn nog steeds dagen dat ik tot drie uur ’s nachts of al vanaf zes uur ’s ochtends aan het werk ben omdat ik iets af moet hebben, of juist omdat ik helemaal in het werk op ga. Als je vervolgens resultaat ziet is dat onwijs leuk en geeft het veel voldoening, maar als het resultaat tegenvalt moet je ook door. Zeker in het begin als je bedrijf nog nieuw is en je aan het opbouwen bent, dan heb je gewoon veel doorzettingsvermogen nodig. Zonder doorzettingsvermogen zou ik allang de handdoek in de ring hebben gegooid en fulltime voor een werkgever aan het werk zijn. Maar ik vind het heerlijk om voor mijzelf te werken, mijn creativiteit kwijt te kunnen en anderen te helpen. En als je dan lieve berichtjes van volgers krijgt word ik daar zó blij van. Daarom ga ik door. Naast doorzettingsvermogen moet je ook de stap durven nemen. Dit komt eigenlijk nog voor doorzettingsvermogen, want zonder een beetje ballen is er geen bedrijf. Voor jezelf beginnen kan eng zijn: je hebt geen vast salaris (meer) en weet niet waar het heen gaat. Dat moet je wel aandurven. De derde eigenschap is leergierig. Ik denk dat dit in iedere branche cruciaal is. Je werkt niet (meer) voor een baas en krijgt geen trainingen meer vanuit school of werk. Het is daarom super belangrijk dat jij je kennis bij blijft spijkeren zodat je op de hoogte blijft van wat er in jouw vakgebied gebeurt.”

12. Waarom denk je dat ‘ondernemen’ opeens ‘hip’ is?

“De laatste jaren zijn er steeds meer jonge vrouwen die gaan ondernemen en ook komen er steeds meer blogs over ondernemen bij. Ik denk dat dit meerdere redenen heeft. Allereerst omdat het KAN. Het internet heeft ervoor gezorgd dat er zó veel mogelijk is en met alle sociale media en blogs worden die mogelijkheden eindeloos. Vroeger had je filmsterren, maar tegenwoordig heb je influencers. De drempel om voor jezelf te beginnen is veel lager geworden. Ook wanneer je bijvoorbeeld producten verkoopt is dit tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. Online kun je alle informatie (vaak gratis) vinden die je nodig hebt en je hoeft (bijna) niet eens meer op pad om producten in te kopen in het buitenland.Naast dat het makkelijker is geworden om via het internet geld te verdienen is het vrij lastig om een leuke, goede baan te vinden wanneer je net bent afgestudeerd. Hierdoor zijn er steeds meer meiden die direct na hun studie een eigen bedrijf beginnen. Ze zien dat anderen het doen, dus waarom zouden zij dat niet ook kunnen? Ook in het bedrijfsleven is er van alles gaande en zie je dat er steeds meer freelance specialisten voor klussen worden ingehuurd. Waar vroeger Pietje alles deed, wordt dit nu opgedeeld en uitbesteed aan specialisten. Een ideale ontwikkeling voor freelancers. Ik kan alleen maar zeggen: ga ervoor!”

 

Kennen jullie Zakenmeisje.nl al? Wat vonden jullie van het interview met Naomi? 🙂 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *