Digital nomad op… Nusa Lembongan


Digital nomad op Nusa Lembongan

Digital nomad op Nusa Lembongan

Grote broer Bali heeft een goede reputatie als digital nomad-eiland. Maar is ook het kleinere Nusa Lembongan een paradijs voor online ondernemers? Ik nam de zware taak op me om het uit te zoeken!

Op een half uur varen vanaf Bali ligt Nusa Lembongan, een eilandje van acht vierkante kilometer en minstens zulke mooie stranden als die van grote broer Bali. Nusa Lembongan is echter een stuk minder bekend dan Bali. Het mini-eilandje heeft ook nog twee zusjes: Nusa Ceningan en Nusa Penida, waarvan Nusa Penida met ruim 200 vierkante kilometer verreweg het grootste eiland is. Toch zijn het vergeleken Bali nog steeds stipjes op de kaart. Ideaal voor een secret escape to paradise! Maar is Nusa Lembongan net zo’n fijne bestemming voor digital nomads als Bali?

Het nieuwe Ubud?

Over Nusa Lembongan en buureilanden Nusa Ceningan en Nusa Penida wordt vaak gezegd dat de eilanden de sfeer hebben van het ‘oude Bali’. Oftewel, Toen het op Bali nog iets minder druk was. En hoewel ik op Bali zeker nog rustige plekken ken, ben ik inderdaad naar Nusa Lembongan gegaan om weer eens wat nieuws te zien. Iedereen flaneert al aan de stranden van Canggu of Seminyak! 😉 Maar dat denken volgens mij meer mensen, want ook over Nusa hoor ik al steeds vaker (positieve) geluiden. Belangrijker nog dan drukte of rust is voor mij de vraag: hoe is de wifi? Hoe is Nusa Lembongan voor digital nomads? Ik zocht het voor je uit.

SuusjeQ op Nusa Lembongan

SuusjeQ op Nusa Lembongan

Business and pleasure

Op 14 oktober 2016 vloog ik voor de derde keer in mijn leven naar Indonesië. Heerlijk om weer terug te zijn! De aanleiding van mijn reis? Mijn oma werd 75 jaar en nodigde de hele familie uit voor een rondreis Java. De eerste negen dagen reizen we dan ook samen van Jakarta tot Sanur. Daarna pak ik met mijn vriend de boot naar Nusa Lembongan. De rest van de familie gaat weer naar Nederland, naar Ubud of naar Nusa Dua. Maar ik zoek dus een paradijsje dat ik nog niet ken én waar ik acceptabel kan werken als digital nomad. Zou het gaan lukken? Overigens is het niet mijn doel om alleen maar achter de computer te zitten op Nusa Lembongan. Ik heb goed vooruit gewerkt en ben bovendien maar twee weken van huis, dus genieten zal ik! Een theoretische toets en een klein praktijkgedeelte dus 😉

Mushroom Bay

Op Nusa Lembongan verblijven we zes nachten bij Naturale Villas in Mushroom Bay, een klein baaitje ten zuiden van het grotere, bekendere Jungutbatu Beach. Misschien een risico qua werkplekken, maar zolang mijn accommodatie wifi heeft red ik me in ieder geval, toch?

Die wifi blijkt bij Naturale Villas prima te werken. Niet mega snel of stabiel natuurlijk, maar prima om mail te ontvangen, te versturen en foto’s op social media te plaatsen. Aan het strand zelf zitten onder andere de twee leuke tenten Mola Mola Café en Hai Bar & Grill. Mola Mola Café is ideaal voor goede koffie, Bali Bowls, een heerlijk backpackerssfeertje (lees: zitzakken, lampionnen, Bintang) én er is wifi. Hai Bar & Grill is wat chiquer en meer gericht op de wat luxere reizigers. Maar dat betekent ook: goed eten én eveneens goede wifi. Je snapt waar bovenstaande foto is gemaakt 😉

Naturale Villas

Onze hut

Naturale Villas

Kamertje

Naturale Villas

Openlucht badkamer 😉

Naturale Villas

Zwembad area en rechtsachter het restaurant/werkplek(?)

Jungutbatu Beach

Als ik voor mijn Advanced PADI bij Jungutbatu Beach aankom, blijkt dit strand/dorpje ook heel mooi en leuk te zijn. Misschien nog wel mooier en leuker dan mijn Mushroom Bay! De volgende keer verblijf ik dus aan Jungutbatu Beach! Er is uiteraard ook een groter aanbod aan leuke tentjes, waarvan Bali Eco Deli verreweg de populairste is. Dit tentje heb ik van meerdere mensen getipt gekregen en dus onbijt ik er braaf twee keer. Lekker en gezond! Hier zou ik mezelf ook wel een dagje zien werken, als ik niet al ging duiken ten minste! De wifi werkt bij Bali Eco Deli trouwens top.

J

Jungutbatu Beach op de achtergrond

Overige plekken

Behalve de hierboven genoemde stranden heeft Nusa Lembongan niet echt buurtjes waar je digital nomad zou kunnen spelen. Dream Beach is mooi, maar behalve een hotel en restaurant is daar verder niets. Hetzelfde geldt voor Sandy Bay (Sunset Beach). Tamarind Beach is aan afrader: zag er niet mooi uit en ik heb er ook niets leuks over gehoord. Over het algemeen heb je een mooie eigen hut voor een paar tientjes per nacht!

Dreambeach

Dreambeach Nusa Lembongan

Conclusie

Ik heb zes heerlijke dagen gehad en hoewel ik niet heel veel heb hoeven werken heb ik nergens wifi gemist. Als je wifi wilt is dat zo gevonden. Hetzelfde geldt voor een beetje chille werkplek. Leuke tentjes zijn altijd te vinden, met name dus Mola Mola Café en Hai Bar & Grill bij Mushroom Bay en bijvoorbeeld Bali Eco Deli bij Jungutbatu Beach. Meer tentjes heb ik bij Jungutbatu niet uitgeprobeerd. Mijn ultieme tip blijft toch: zorg voor een accommodatie met goede wifi, dan kun je daar altijd op terugvallen! En ook genieten van het eiland natuurlijk 😉

Binnenkort meer over Nusa Lembongan op het gebied van pleasure! 

Uitzicht op Mushroom Bay vanaf Mola Mola Café Nusa Lembongan

Uitzicht op Mushroom Bay vanaf Mola Mola Café

Digital nomad op Nusa LembonganDigital nomad op Nusa Lembongan

Lees ook:

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *