Hoe weet je wat jouw droombaan is? Vijf tips! 5


Imke van Kuppeveld

Foto: Imke van Kuppeveld

Geld verdienen met wat je leuk vindt, dat willen we allemaal wel. Maar hoe kom je er achter wat dat is? Artikel 2.55-blogger Imke van Kuppeveld vroeg tips aan lifecoach Martine Zweers.

 

Zodra je je passie gevonden hebt, ligt het pad naar je droombaan geheel open. Maar hoe doe je dat dan concreet? Ik sprak hierover met Martine Zweers van Vitamaz. Martine is een lifecoach die je helpt te ontdekken wat écht bij je past zodat je een inspirerend, betekenisvol en superleuk leven kunt gaan leiden. Ze heeft vijf tips.

 

1. Herken het verschil tussen talent en energiegevers.

Talenten kan je ontwikkelen en liggen vaak in lijn met je studie. Je bent ergens goed in geworden door er veel mee bezig te zijn, wordt daarin bevestigd van buitenaf en maakt carrière. Maar krijg je er ook energie van? Dat je ergens goed in bent, wil namelijk niet zeggen dat je er blij van wordt. Dus: waar wordt je blij van?

 

2. Herbeleef je kindertijd.

Wat vond je als kind geweldig om te doen en ging als vanzelf? Misschien antwoord je dan ‘springtouwen’. Vraag jezelf vervolgens af welke elementen hier in zitten die voor jou belangrijk zijn en een enthousiast gevoel aanwakkeren. Bij springtouwen kan dit bijvoorbeeld zijn: ’buiten’ of ‘bewegen’. De volgende stap is deze elementen terug te laten komen in je werk.

 

3. Breng je ideale werkdag in kaart.

Als alles kan, wat doe je dan? Schrijf dit in de tegenwoordige tijd op, exact zoals je het het liefst zou beleven. “Ik sta op, ik word wakker, ik hoor dit, ik ruik dat, ik voel me zus, etc.” Schrijf op wat in je op komt en denk er niet over na. Naderhand ga je pas kijken wat er staat. En ook hier vraag je jezelf weer af: welke elementen zijn voor mij belangrijk? Waar werk je? Hoe groot is het bedrijf?

 

4. Houd een energiedagboek bij.

Waar bestaat een energieke dag voor jou uit? Waar zit ‘m dat in? Heb je een leuke brainstorm gehad met een groep mensen, voel je je energiek als je achter je computer hebt zitten schrijven of stuiter je van enthousiasme nadat je buiten een fietstocht gemaakt hebt? Voor iedereen is dit anders. Houd daarom eens een week lang een dagboek bij en vraag jezelf dagelijks af:

– Wat voor cijfer geef ik deze dag?
– Hoe was mijn energieniveau aan het begin en aan het einde van de dag?
– Wat vond ik leuk en niet leuk?

Zo krijg je aanknopingspunten en heb je helder in beeld wat jouw volgende stap wordt in het vinden of creëren van je droombaan.

 

5. Neem afstand van je huidige routine.

Tijd en rust nemen voor jezelf, een wandeling in de natuur of op reis gaan, zijn ideale manieren om afstand te nemen van je dagelijkse gewoonten. Het helpt enorm om dingen vanuit ander perspectief te bekijken. Martine is ook een keer uit haar routine gestapt door zichzelf te stationeren op een boerderij in Canada. “Tijdens het uit de grond plukken van paardenbloemen, popte de ene herinnering na de andere op”, vertelt ze. “Ik vind fotograferen leuk, schrijven en mensen coachen. Vroeger riep ik al ‘ik wil een eigen praktijk’ Dat is goed gekomen”. Passies kwamen weer naar boven nadat ze letterlijk afstand had genomen van wat ze kende en wist.

 

Hoe kwam jij achter jouw droombaan? Deel je tips onder dit bericht! 

 

Lees ook:

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Hoe weet je wat jouw droombaan is? Vijf tips!