Interview: alleen backpacken in Azië op je 43ste 4


Backpacken op je 43ste

Backpacken op je 43ste

 

Een soloreis op je 43ste: zou jij het doen? Wereldvrouw Judith ging dit jaar vier weken backpacken in Thailand en kan het iedereen aanraden.

 

Toen haar zoon 17 werd besloot Judith (43) uit Helmond alleen te gaan backpacken. Ze reisde vier weken door Thailand. Haar laatste lange reis daarvoor was een tweeweekse vakantie in Egypte in 2010… Artikel 2.55 sprak Judith over haar bijzondere ervaring. “Ik had nog wel vier weken willen blijven! Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen!”

 

Wie is Judith?

“Ik ben 43 jaar en alleenstaande moeder van Byron (17). Zo goed als mijn hele leven woon ik in Helmond. Ik werk als webredacteur en als zelfstandig reisadviseur. Daarnaast probeer ik tijd vrij te maken om te bloggen over mijn reizen, en dan vooral over de stedentrips die ik maak.”

Backpacken op je 43ste

Backpacken op je 43ste

 

Wat deed je besluiten op op je 43ste je eerste soloreis te maken?

“Na een vervelende scheiding besloot ik dat het tijd was voor míj. Ik wilde iets doen waar ík blij van werd. En dat is reizen. Vroeger (jak ik word echt oud) wilde ik al voor een jaar naar Australië maar dat was toen niet zo gewoon als het nu is. Helaas is het er toen niet van gekomen. Later ben ik er nog wel geweest, voor zeven weken, want Australië bleef kriebelen. Mijn zoon is er verwekt en vernoemd naar het relaxte Byron Bay. Een mooier souvenir kun je niet meebrengen van je reis toch?”

 

Waarom heb je dit nooit eerder gedaan en nu wel?

“Voordat Byron geboren werd ging ik ook wel regelmatig weg. Avontuurlijk reizen met een klein kind is echter niet mijn ding, dus stond het na de geboorte van Byron even op een laag pitje. We gingen wel naar campings en all-inclusive resorts. Ik heb me er prima vermaakt maar toen mijn zoon ouder werd veranderde de vakanties gelukkig. Een rondreis Egypte, eenstedentrip Berlijn, roadtrippen op Kreta. Byron ging het ook leuk vinden. Nu is Byron 17 en wil hij niet meer met zijn moeder mee maar gaat hij liever met vrienden op vakantie. Toen besloot ik om alleen te gaan. Op deze leeftijd kan een kind best voor zichzelf zorgen, en voor onze kat. Dus alle ingrediënten om alleen op reis te gaan waren nu weer aanwezig: tijd en geld en dus ging ik op zoek naar het perfecte land voor een soloreis.”

 

Waar ben je allemaal geweest?

“Tijdens die zoektocht kwam ik al snel uit bij Thailand. Volgens iedereen een perfect land voor een soloreis. Ook als vrouw alleen. En ook op je 43ste. Maar ik had helemaal niets met Azië. Niet dat dat ergens op gebaseerd was, maar het trok me gewoon niet. Toch ben ik me wat meer in Thailand gaan verdiepen en ik begon het steeds leuker vinden. De beslissing was toen vrij snel genomen: ik zou naar Thailand gaan. Voor drie weken. Helemaal alleen. Die drie weken werden er uiteindelijk vier omdat ik wat meer van Thailand wilde zien, op de heenweg een stopover van twee dagen in Dubai heb gemaakt en ben teruggevlogen vanuit Singapore, waar ik ook twee dagen gebleven ben.

Na Dubai ben ik naar Bangkok gevlogen, waar ik vijf dagen ben geblevem. Op dag één was ik al fan. De geuren, de kleuren, de mensen, het eten, ik vond het allemaal fantastisch! Vanuit Bangkok ben ik met de bus naar Kanchanaburi gegaan voor de prachtige Erawan watervallen en om een beetje de geschiedenis in te duiken rondom de River Kwai en de Hellfire Pass. Van Kanchanaburi met de bus naar Ayutthaya om een dagje te tempelhoppen met een tuktuk. In Ayutthaya nam ik de nachttrein naar Chiang Mai want dat zou een geweldige ervaring moeten zijn. Ik heb er weinig van gemerkt omdat ik van de 12 uur dat ik onderweg geweest ben 10 uur heb geslapen. Na vijf dagen in Chiang Mai te zijn geweest heb ik het vliegtuig naar het zuiden genomen om de jungle van Khao Sok national park in te gaan. De laatste week van mijn reis door Thailand was het tijd voor prachtige stranden. Ik bezocht Ao Nang, Railay, Koh Phi Phi en Koh Lanta en genoot van elk moment.”

Waterval in Thailand

Waterval in Thailand

Zuid-Thailand

Zuid-Thailand

 

Hoe heb je gereisd? Ging je voor budget of comfort?

“Het reizen van de ene plek naar de andere was echt heel goed te doen. In Thailand is alles supergoed geregeld en iedereen is erg behulpzaam. Ik reisde met de lokale bus of trein, het vliegtuig, de boot en minivans en elk vervoersmiddel had zijn eigen charme.

Slapen deed ik voornamelijk in hostels, omdat het goedkoop is maar ook om andere mensen te ontmoeten. Ik sliep niet op slaapzalen, daar voelde ik me toch iets te oud voor en ik ben best wel op mijn privacy gesteld. In het zuiden sliep ik in bungalows in de jungle of aan het strand. Even tijd voor mij alleen. Heerlijk!”

 

Laatste lange reis?

“Normaal gesproken ben ik een echte citytripper, ik vind het heerlijk om een nieuwe stad te ontdekken. Meestal ben ik dan ook maar een paar dagen weg. De laatste keer dat ik twee weken weggeweest ben was naar Egypte in 2010. Ik was dus best benieuwd hoe me die vier weken aan de andere kant van de wereld zouden bevallen. Nou, ik kan je vertellen: ik had er nog wel vier weken willen blijven!”

Met het openbaar vervoer

Wat is je erg meegevallen aan het soloreizen door Azië? Wat is je tegengevallen?

“Ik heb me voordat ik ging heel goed voorbereid, veel gelezen en alle tips opgeslagen. Er is me dan ook niet echt iets tegengevallen. Zo wist ik van te voren dat het megadruk zou zijn op het populaire Maya Beach. Als je dat niet verwacht kan dat wel eens een domper zijn.

Doordat ik me zo goed ingelezen had was ik bang dat ik bij sommige dingen, tempels bijvoorbeeld, het gevoel zou krijgen dat ik het al gezien had. Maar dat is gelukkig niet één keer gebeurd. Je herkent dingen wel van de foto’s, maar hebt er veel meer gevoel bij als je er daadwerkelijk bent.

Wat me heel erg is meegevallen aan het soloreizen is het contact met andere reizigers. Door mijn leeftijd was ik hier een beetje huiverig voor maar dat was echt nergens voor nodig. Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen!”

 

Leukste aan je soloreis?

“Het fijnste aan soloreizen vond ik het niets moeten, alles mogen en zelf beslissen wat ik ging doen. Waar en met wie ik ging eten. Alleen op pad of met een groepsexcursie. Kleine dingen, maar die maakten wel mijn reis.”

Heerlijk eten in Thailand

Naarste dat je hebt meegemaakt?

“Echt nare dingen heb ik niet meegemaakt. Gelukkig. Als ik dan toch wat moet kiezen dan zal het de diefstal van mijn slippers zijn bij het hostel waar ik verbleef op Koh Phi Phi. In Thailand is het gebruikelijk je schoenen/slippers uit te doen voordat je naar binnen gaat, soms zelf ook in winkels. Zo had ik mijn slippers bij de ingang van het hostel staan en de volgende ochtend waren ze verdwenen. Samen met nog drie andere paren. Geen ramp want overal worden slippers verkocht, maar ik baalde er wel een beetje van.”

 

Tips voor ‘ouderen’ die twijfelen over het maken van een soloreis?

“Niet twijfelen maar gewoon gaan en je vooral geen zorgen maken! Er zijn meer ‘ouderen’ die wat van de wereld willen zien. Het klopt dat de meeste reizigers jonger zijn maar dat heeft mij er niet van weerhouden. Optrekken met jongeren houdt jou ook jong. En weet je, iedereen is op reis en dus heb je al een gezamenlijke interesse, wat er voor zorgt dat je altijd gespreksstof hebt.”

 

Thailand <3

 

N.B. Alle foto’s zijn eigendom van Judith.

 

Zie jij jezelf nog backpacken op de 43ste? Vragen aan Judith kun je stellen onder dit artikel! 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Interview: alleen backpacken in Azië op je 43ste

 • Nina

  Joepie! 43 is het nieuwe 80!
  “Zie jij jezelf nog backpacken op je 43ste?”

  Zeer leuk artikel maar nou niet net doen alsof je op je 43ste bejaard bent, zeg.

  • Suzanne Bericht auteur

   Thanks voor je reactie Nina. Ik vind 43 niet oud, maar de gemiddelde backpacker is toch wel 20 jaar jonger en ik ken weinig mensen die nog zouden gaan backpacken op hun 43ste. Hopelijk wordt het steeds normaler!

  • Judith | Worldwife.nl

   Hoi Nina,
   43 is inderdaad nog niet bejaard. Maar tijdens het reizen werd er soms toch wel zo tegen me aangekeken. Als 40-plusser heb ik een heel ander leven dan de twintigers die je vooral tegenkomt. Je merkt echt wel een generatieverschil. Ik zou hun moeder kunnen zijn. Wat dan ook door een politieagent gevraagd werd toen ik aangehouden werd met een reisgenootje van 25 achter op de scooter 🙂 Maar ik laat me er niet door tegenhouden hoor!

 • Karin

  Hai Judith, wat gaaf om te lezen. Ik ben zelf 42 (dus nog lang geen 43 jaar ;-)), maar ik ga volgende week ook in mn eentje voor drie weken naar Thailand. Nog nooit echt gereisd maar ik voel dat ik dit moet doen. Ben nu enorm zenuwachtig; heb ik wel aansluiting en aanspraak etc, maar jouw verhaal maakt me gelijk enthousiast.

  Heb dus geen vraag, maar wilde dit alleen even met je delen.

  Ben ook reuze benieuwd of ik verslaafd raak aan het reisvirus.