Interview: wereldreiziger Linda (29) woont en werkt in Queenstown, Nieuw-Zeeland


Linda in Queenstown

Linda Moes in Queenstown

 

Linda Moes (29) uit Amsterdam vertrok in maart 2016 naar Nieuw-Zeeland met een Working Holiday Visum. In mei vestigde ze zich in het mooie Queenstown, een gezellige stad op het Zuidereiland. Daar woont en werkt ze nu al zeven maanden. Ik sprak Linda over haar Kiwi-avontuur.

 

Psst, misschien ken je Linda al van dit interview over haar Azië-trip of dit artikel over haar jaar in Australië? Ik reisde in 2014 drie maanden met Linda door de outback van Australië. We leerden elkaar trouwens kennen in Vietnam! En nu is Linda dus weer in Nieuw-Zeeland. Van stadsmeisje tot outdoorgirl: in Nieuw-Zeeland is echt iedereen een buitensmens!

 

Waarom besloot je begin dit jaar weer langer op reis te gaan?

Linda: “Vorig jaar juli (2015) kwam ik terug in Nederland na een jaar reizen en werken in Australie. Ik mocht terugkomen bij m’n oude baan en ging weer in m’n appartementje in Amsterdam wonen. Snel was alles weer als vanouds maar de reiskriebels bleven. En dus besloot ik in januari dit jaar weer te vertrekken. Eerst naar de Filipijnen, daarna naar Nieuw-Zeeland.”

 

Waarom Nieuw-Zeeland?

“Nieuw-Zeeland stond al een tijdje op m’n bucketlist. Ik wilde er eerst misschien vanuit Australië al heen maar m’n plannen wijzigden destijds. Vorig jaar verhuisde een vriendin naar Nieuw-Zeeland dus dat was nog een extra reden. Daarnaast kun je gemakkelijk een Working Holiday Visum in NZ krijgen tot en met je 30ste, maar dan moest ik wel opschieten ;-)”

Nieuw-Zeeland

On top of the world

Hiking New Zealand

Even hiken en chillen

 

Wat bracht je naar Queenstown en wat deed je daar blijven?

“Ik begon m’n reis door Nieuw-Zeeland in Wellington om vriendin L. te bezoeken. Verder wilde ik een beetje rondreizen voor de winter begon en dan tijdens de winter ergens werken waar het niet te koud zou zijn. Maar tijdens mijn rondreis over het Zuidereiland bezocht ik Wanaka en Queenstown en was meteen verliefd op de waanzinnige uitzichten en het gezellige sfeertje. Hier wilde ik wel even blijven! Ik had geluk en vond snel een baan (met huis) in Queenstown. Queenstown ligt in het zuiden van Nieuw-Zeeland’s Zuidereiland en is een populair wintersportgebied. Het wordt hier dus koud in de winter! Maar ik nam skilessen en voor ik het wist stond ik drie keer per week op de ski’s. Winter bleek zo slecht nog niet!”

 

Waar en hoe woon je?

“Ik woon in een appartement bij m’n werk. Ik heb m’n eigen appartement, groter dan m’n studioappartement in Amsterdam, voor minder geld en met een waanzinnig uitzicht! En ik ben binnen 30 seconden op werk.”

The Remarkables

The Remarkables

Huis Queenstown

My home (with a view)

Hoeveel uur werk je?

“In de winter werkte ik 25 uur per week. Lekker relaxed dus en veel tijd om te skiën! Nu werk ik zo’n 32-40 uur per week.”

 

Hoe ziet een gewone werkdag eruit?

“Ik werk sinds m’n aankomst in Queenstown (mei 2016) voor een studentenlodge van de lokale hotelschool. We hebben een klein team en ik doe dus ook van alles. Ontbijt klaarzetten voor de studenten, afwassen, opruimen, helpen met het diner, problemen van de studenten oplossen, etc. Simpel werk dus maar lekker flexibel en dus genoeg tijd voor leuke dingen!”

Uitzicht van werk

Uitzicht van werk

Uitzicht vanuit huis/werk

Uitzicht vanuit huis/werk

 

En een weekenddag?

“In de winter gebruikte ik m’n vrije tijd vooral om te skiën. Omdat m’n werktijden flexibel waren koos ik de dagen met mooi weer uit om te gaan skiën en gebruikte ik de regendagen om bij te komen. Nu het zomer is (Nieuw-Zeeland is gespiegeld aan Nederland) ga ik er zoveel mogelijk op uit. Weekendjes weg, hiken, kayaken, etc. Daarnaast is Queenstown sowieso een levendig dorp waar altijd wat te beleven is!”

 

Grootste verschil met de Nederlandse cultuur?

“De Nederlandse en Kiwi cultuur zijn over het algemeen redelijk vergelijkbaar, dus een culture shock zal je hier niet krijgen. Maar het grootste verschil vind ik dat de mensen hier een stuk relaxer zijn. Niemand lijkt stress te hebben en iedereen doet veel leuke (sportieve) dingen buiten werk. Daarnaast is niemand hier erg gericht op carrière maken. Iin Queenstown wonen veel hoogopgeleide mensen die werken in simpelere banen (net als ik). Het voordeel is echter geen stress en meer tijd voor leuke dingen!”

 

Hoe heb je nieuwe vrienden gemaakt?

“Toen ik aankwam in Queenstown verbleef ik in een hostel waar veel mensen op zoek waren naar een baan. Uiteindelijk vonden we allemaal een baan en bleef ik vrienden met een aantal mensen. Verder heb ik vrienden gemaakt met skiën en via werk. Queenstown is een mengelmoes van culturen doordat veel reizigers hier blijven hangen. M’n vrienden hier komen dus ook overal vandaan!”

Skiën in Nieuw-Zeeland

Skiën in Nieuw-Zeeland

Routeburn track

Routeburn track

 

Hoelang blijf je nog?

“Ik ben al sinds mei in Queenstown. M’n plan was om een paar maanden te werken en dan weer door te gaan. Maar door m’n nieuwe (dure) ski-hobby in de winter spaarde ik vrijwel niet en bleef ik langer hangen. Begin januari ga ik echt weg. Het is nu zomer dus een goede tijd om te gaan rondreizen. Ik wil nog wat meer van Nieuw-Zeeland zien en ga dan (via een vakantie in Borneo) weer terug naar Nederland.”

 

Leukste herinneringen aan Queenstown en minste?

“De leukste herinnering is de winter! Ik heb altijd een hekel gehad aan winter en m’n vakanties en reizen gingen altijd naar warme zonnige bestemmingen. Maar het was superleuk om in een skidorp te wonen en te leren skien! Daarnaast zijn de winters hier ook niet heel koud gelukkig.”

Queenstown

Queenstown

Routeburn track

Routeburn track

 

Voor- en nadelen van wonen en werken in Queenstown?

“Het grootste voordeel van het wonen in Queenstown is dat er altijd wat te doen is. Er zijn talloze mooie hikes te maken in de omgeving, er is wintersport in de winter, mountainbiking, zwemmen in het ijskoude meer op hete zomerdagen en je bent binnen een uur in bijvoorbeeld het mooie Wanaka of Glenorchy. Queenstown heeft echt een outdoorcultuur. Je ziet hier meer bergschoenen dan hakken. Een nadeel aan Queenstown (en reizen in het algemeen) is het constante afscheid nemen van nieuwe vrienden. Mensen komen en gaan hier (net als ik) waardoor je vaak afscheid moet nemen van leuke mensen en weer op zoek maar naar nieuwe vrienden.”

 

Kijk voor meer informatie op de blog van Linda. N.B. Alle foto’s zijn eigendom van Linda.

Routeburn track

Routeburn track

 

Heb jij vragen voor Linda over een Working Holiday in Nieuw-Zeeland? Laat een reactie achter onder dit bericht of mail naar info@suusjehq.nl. 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *