Eén jaar SuusjeHQ: de hoogtepunten en dieptepunten [+video] 4


SuusjeHQ 1 jaar: hoe speelde ik het klaar?

 

Hoera, mijn online office is deze week officieel één jaar geopend! Tijd voor een terugblik naar mijn eerste twaalf maanden als zelfstandige: wat ging top en wat ging minder?

 

Op 1 februari 2016 begon ik officieel voor mezelf. SuusjeHQ – mijn online office was een feit! Overigens freelance ik al langer. Daar begon ik mee in november 2013, naast een baan in loondienst. Eind 2015 hakte ik de knoop door: ik zegde mijn baan op om voor mezelf verder te gaan. Na een opzegtermijn en opdracht in januari 2016, had ik 27 januari 2016 mijn laatste werkdag in loondienst. De rest is – zo goed als – geschiedenis. Maar omdat ik houd van overzichten, deel ik vandaag mijn hoogtepunten en dieptepunten van mijn eerste jaar als ondernemer.

 

 

De hoogtepunten tijdens mijn eerste jaar als ondernemer

Het is lastig om vijf hoogtepunten te kiezen. Elke klant, opdrachtgever en opdracht voelen als een hoogtepunt. Elk succes dat ik behaal voor mijn klanten – of dat nou een fantastische blogpost is of publicatie in een mooi blad – geeft mij voldoening. Ik ben elke dag blij met het leven dat ik heb kunnen creëren. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die ik niet dagelijks meemaak 😉 Komt-ie!

 

1. Een reis winnen naar Kenia

In april 2016 bezocht ik als reisblogger een event van Getaway Travel. Er zou die avond een reis worden weggegeven aan de blogger die de beste quote had bedacht rondom het thema ‘iets goed doen voor een ander op reis’. Ik had uiteraard een quote ingezonden. En ik moet zeggen dat ik dacht dat ik toch wel kans maakte. Dat gevoel bleek juist: halverwege de avond werd ik als één van de drie kanshebbers genomineerd. Na een zenuwslopend uurtje stemmen verzamelen was het officieel: ik mocht op reis! En die reis bleek naar Kenia te gaan! Halleluja, wat een cadeau. In juni vertrok ik – alleen – voor acht dagen naar Kenia. Het was soms eenzaam, soms heftig (wat een armoede, maar wat een dankbaarheid), soms eng (ik moest plassen tijdens een gamedrive) en soms pittig (lees: véél reizen), maar wat was het al met al een fantastische trip. Dat ik in mijn eentje naar Kenia ben gegaan, de mooiste dieren heb mogen zien, verslag heb mogen doen van de projecten van Justdiggit en dat ik dit allemaal door mijn blog (en quote) heb kunnen doen, dat is toch wel een heel mooie beloning voor mijn uit de hand gelopen hobby.

-> Bekijk hier al mijn blogs over Kenia

Kenia, 2016

 

2. Successen voor Ebruze

Toen ik eind november 2015 aankondigde voor mezelf verder te gaan, vond ik niet lang daarna mijn eerste eigen pr-klant. Het was Ebruze, het bedrijf van kunstenaar Ebru Durmaz uit Rotterdam. Wat begon met een social contentkalender groeide uit tot heel veel meer. Ebru en ik gingen samen naar Milaan in april, Ebruze stond o.a. op Vogue.nl en in Harpers Bazaar, we organiseerden samen een modeshow bij X BANK voor haar eerste kledinglijn Blueprint S/S 2017 en gingen in november 2016 nog naar Praag. En dan zijn er nog veel meer mooie momenten, meetings, publicaties, fotoshoots die ik nu niet eens noem. Mijn Instagram-posts met Ebruze-kleding kregen in 2016 de meeste likes en dat begrijp ik wel. Ebruze is een hit en ik ben erg blij dat ik daaraan heb mogen bijdragen.

-> Lees hier mijn interview met Ebru

Lancering Ebruze Blueprint S/S 2017 (foto: Janneke Meijer)

 

3. De Reislustige Freelancer

Ook hiervan had ik vorig jaar echt niet durven dromen. Samen met Jessica organiseerde ik begin december 2016 mijn eerste eigen event! Het thema: de reislustige freelancer. Kortom, over voor jezelf beginnen, klanten vinden (en gevonden worden) en leven en werken in vrijheid. Nog voor we het event echt gepromoot hadden waren de vijftien plekken al vol. Wie had dat gedacht! De avond zelf verliep ontspannen en was fantastisch. Zo leuk om vijftien ‘online mensen’ opeens in het echt te zien. Dan gaat het écht leven. Meteen besloten Jessica en ik dat er een tweede event moest komen. En een derde. En dat we meer plekken beschikbaar zouden stellen. Daarom organiseren we 28 februari en 2 maart de tweede en derde editie van De Reislustige Freelancer. Ik hoop dit jaar zeker meer events te organiseren. Misschien ook wel over samenwerken met bloggers, social media voor ondernemers/bedrijven en pr! Lijkt dat jullie wat?

-> Lees hier hoe de eerste editie van De Reislustige Freelancer verliep

Als unieke bezoekers opeens unieke personen worden <3

 

4. Spreken op events van anderen

Minstens zo leuk als een eigen event organiseren (en daar mijn verhaal doen), vond ik het om te spreken op de events van anderen. In juni 2016 mocht ik vertellen over mijn carrièreswitch van jurist tot digital nomad tijdens de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken – iets dat ik mezelf toendertijd nog amper voelde. Het was een supergezellige en inspirerende avond die mijn leven een klein beetje veranderde. Niet alleen omdat ik begon te geloven dat ik best een bijzonder pad heb bewandeld, maar ook omdat ik er Imke en Inge leerde kennen. Zie punt 5! In december 2016 werd ik gevraagd om te komen spreken op het congres Travelvlog till you drop van HTRO Inholland in Haarlem. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel. Wat een eer! Ik vertelde over mijn loopbaan als blogger, hoe samenwerken met bedrijven in zijn werk gaat en hoe ik mijn geld verdien. What’s next?

-> Lees meer over de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken

Spreken op de Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken in Nijmegen.

 

5. Team SuusjeHQ

Het was ergens eind 2016 dat ik begon te fantaseren over het uitbreiden van SuusjeHQ. Als ik een team zou kunnen vormen, zou ik meer werk kunnen aannemen en van SuusjeHQ een echt ‘bedrijf’ kunnen maken. Van freelancer naar ondernemer, zeg maar. De vraag was alleen: hoe vind je de juiste mensen? Wie kan je vertrouwen en wie kan mijn werk minstens zo goed (of zelfs beter) uitvoeren? En wie zou er dan voor mij willen werken? En welke klussen zou ik kunnen uitbesteden? Het leek mij allemaal nog een beetje eng en te hoog gegrepen, maar om eens een poging te wagen plaatste ik een oproepje voor betaalde ondersteuning van Artikel 2.55 op mijn Facebook-pagina. Zo zouden er alleen mensen reageren (hopelijk) die affiniteit met mij en ‘mijn’ onderwerpen hebben. Het resultaat? Imke en Inge meldden zich al eersten. Daarna volgde Deisy, die ik ken van haar en Melle’s event. Een proefklus en live meeting volgden en het was geregeld: Team SuusjeHQ was gevormd! Geweldig om drie topmeiden te hebben die mij ondersteunen met klussen – zowel voor Artikel 2.55 als de klanten van SuusjeHQ. Dit voelt zo goed!

-> Lees hier de blogs van Imke

Team SuusjeHQ

 

De dieptepunten tijdens mijn eerste jaar als ondernemer

Natuurlijk waren er ook mindere momenten tijdens mijn eerste jaar als ondernemer. Die wegen bij lange na niet zo zwaar als de hoogtepunten, hoor. Gemiddeld gezien is elke dag top. Maar omdat social media (en goede pr) ervoor kan zorgen dat alles in mijn leven fantastisch lijkt, wil ik ook de dieptepunten van mijn eerste ondernemersjaar even belichten. Het zijn eigenlijk maar luxeproblemen, maar hier komen ze:

 

1. Klanten die niet betalen

Tja, dit zal elke ondernemer wel herkennen. En dit is hét argument van mensen in loondienst om níet te gaan freelancen. Ook ik vind het niet leuk natuurlijk – en dat is zacht uitgedrukt – maar sommige klanten betalen dus niet. Of veels te laat. Dit is niet altijd pesterij. Soms gebeurt er iets waardoor klanten geen geld meer hebben en jouw achteraf gestuurde factuur niet meer kunnen betalen. Dan kun je hoog of laag springen, maar dat geld komt er niet eerder dan dat jouw klanten weer geld hebben. Bovendien geloof ik in langetermijnrelaties en denk ik niet dat deurwaarders of incassobureaus daaraan bijdragen. Vroeg of laat krijg je je geld wel, maar geduld is een schone zaak. Gewoon niet chil. Give me my money!

 

2. De onzekerheid van pr

Nog zoiets dat erbij hoort. Althans, wel als je pr-adviseur bent. De onzekerheid van pr kan soms frustrerend zijn. En daarmee bedoel ik dat je je klant nooit kunt beloven of een pitch gaat slagen, nooit weet welke media over jouw klant gaan schrijven (of helemaal niemand) en niet weet of journalisten en bloggers echt komen opdagen op een event. Vooraf zeggen ze dat ze komen, maar als het zover is blijkt de helft toch ziek, druk of van de aardbodem verdwenen te zijn. Superfrustrerend!

 

3. Blogs die slecht gelezen worden

Kijk, ik verdien nauwelijks geld met Artikel 2.55, maar ik vind het toch wel leuk als de tijd en energie die ik in mijn blog steek beloond wordt. (Met een Kenia-reis of Fjällräven-jas bijvoorbeeld). Helaas worden sommige artikelen – waarvoor je erg je best hebt gedaan en waarvan je juist denkt dat ze gaan scoren – niet goed gelezen. Of ronduit slecht gelezen. Hartstikke leuk dat jullie die Nederland-blogs massaal lazen, maar what about Nieuw-Zeeland, Kenia of Indonesië? Dan denk je redelijk bijzondere content te hebben… blijkt dat jullie gewoon herkenbare artikelen willen lezen. 😉

 

4. De onzekerheid (of verkeerde verwachtingen en valse beloftes) van nieuwe klanten

Soms haal je een nieuwe klant binnen en spring je een gat in de lucht. Zeker als de klant aankondigt een pr-adviseur voor lange termijn te willen. En voor een fors bedrag per maand. Maar al na een paar weken blijkt daar niets van terecht te komen. Er waren verkeerde wederzijdse verwachtingen, het werkt niet lekker of er blijkt simpelweg toch geen geld (meer) te zijn. Dan reken je je rijk, maar blijkt dat onterecht te zijn (of gewoon niet door te kunnen gaan). Niet meer doen dus en niet te veel vooruit willen plannen. All we have is now. Have faith 😉

 

5. BTW wegstorten en inkomstenbelasting betalen

Na betaling van elke factuur stort ik braaf de BTW weg naar mijn afgeschermde spaarrekening. Zo weet ik zeker dat ik ieder kwartaal mijn omzetbelasting kan betalen. Dit doe ik ook voor mijn inkomstenbelasting. Ik weet dat het spaargeld op die rekening niet ‘echt’ van mij is – het is namelijk te betalen belasting – maar toch voelt het elke keer weer als pure diefstal als ik geld moet overmaken naar de Belastingdienst. Bye bye spaargeld, het was leuk je op mijn rekening te hebben. Gelukkig heb ik ook een spaarrekening waar ik wél voor mezelf spaar. Handig voor noodgevallen (zie punt 1).

 

Wat lijkt jou het fijnste en het minste aan ondernemer zijn? En voor de ondernemers: hoe was jouw eerste jaar? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Eén jaar SuusjeHQ: de hoogtepunten en dieptepunten [+video]