Interview Deisy Amelsbeek: “Het was now or never!” 2


Deisy Amelsbeek

 

Van de juridische sector naar creatief ondernemerschap: de carrièreswitch van Deisy Amelsbeek (29) past helemaal bij Artikel 2.55! Hoe kon deze waaghals zonder schrijfervaring voor zichzelf beginnen (en daarin slagen)?

 

Deisy Amelsbeek had een goede baan, maar ze miste iets: creativiteit. Zonder werkervaring en met een koophuis besloot ze voor zichzelf te beginnen als tekstschrijver en contentmarketeer. Dat was augustus 2016. Inmiddels gaat het Deisy voor de wind! Ik interviewde deze girlboss over haar carrièreswitch, tips en trics en adviezen voor andere ondernemers in de dop.

 

Wie is Deisy Amelsbeek?

Deisy: “Ik ben een 29-jarige gekke en positieve krullenbol. Samen met mijn vriend – die alweer zes jaar meegaat – woon ik in Amsterdam met onze lieve kittens Dora en Jinxie. Ik bek zelfstandig ondernemer: ik bied mezelf aan als tekstschrijver en contentmarketeer.”

 

Hoelang werk je al voor jezelf?

“In augustus 2016 heb ik de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat ik op 5 augustus met bezweette handjes voor de Kamer van Koophandel stond. Dit was de dag waarop ik mijn bedrijf Amelsbeek Media inschreef. De inschrijving stelt op zich niet zoveel voor, maar de betekenis erachter (dat je dan echt voor jezelf gaat beginnen) maakte het voor mij wel heel erg spannend.”

 

Deisy Amelsbeek

 

Wat deed je hiervoor?

“Voordat ik besloot om voor mezelf te beginnen heb ik in de detachering gewerkt. Ik werd naar verschillende klanten uitgezonden binnen het creditmanagement. Of het nu incassobureaus, banken of advocatenkantoren waren: net waar er extra handjes nodig waren. Ik was in die tijd erg op zoek naar mezelf en vond detachering een mooie manier om te ontdekken waar mijn kracht lag en in welke functie ik mijzelf zag.”

 

Waarom heb je de stap gemaakt van de juridische/incassobranche naar freelance tekstschrijver?

“Een paar jaar geleden heb ik een heftige periode meegemaakt die mij na heeft laten denken over mijn leven. Heel lang streefde ik naar aanzien en geld, maar na die periode leek dat helemaal niet zo belangrijk. Ik merkte dat ik mijn werk niet leuk vond en dat ik een bepaalde mate van creativiteit mistte. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk mijn zoektocht begonnen. Wat vond ik leuk? Waar werd ik blij van? Waar was ik goed in? En waar kon ik eventueel geld mee verdienen? Tijdens mijn zoektocht kwam ik in aanraking met de term tekstschrijver. Ik leerde al snel – door te praten met andere freelance tekstschrijvers – dat mij dit geweldig leek. Het was net alsof op dat moment alles op zijn plek viel.”

 

Was het moeilijk deze stap te maken?

“Op het moment dat ik ontdekte dat ik tekstschrijver wilde worden ben ik een plan voor mezelf gaan maken. Helaas kon ik dat plan niet afmaken, aangezien ik begin 2016 te horen kreeg dat het bedrijf waar ik werkte ging reorganiseren. Ik kreeg twee mogelijkheden: opnieuw solliciteren bij een ander bedrijf of doorstromen naar een andere functie binnen het bedrijf waar ik op dat moment werkte. Beide keuzes spraken mij niet aan en ik wist dat het now or never was. Samen met mijn vriend ben ik gaan zitten om de mogelijkheden door te spreken. Kon ik voor mezelf beginnen? Zouden we dat wel redden? We hadden immers pas een huis gekocht en de vaste lasten waren daardoor gestegen. Samen hebben we een financieel plan gemaakt. Ook ben ik met andere freelancers gaan praten, heb ik cursussen gevolgd en diverse maatregelen genomen om de stap te maken. Doordat mijn voorbereiding erg goed was, ben ik niet echt bang geweest toen ik ontslag nam. Het voorbereiden en plannen heeft mij vertrouwen gegeven om voor de volle 100% aan mijn bedrijf te gaan bouwen.”

 

Wie zijn zoal je klanten en hoe vind je die?

“Omdat ik totaal geen werkervaring als tekstschrijver had, moest ik de eerste maanden flink aan de bak om klanten te zoeken. Waar ik mijn opdrachten vind? Heel veel speuren op internet of social media. Ook is het goed om je oren en ogen open te houden binnen je netwerk en kansen te creëren om nieuwe mensen (en wellicht potentiële klanten) te ontmoeten. Mijn netwerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de leuke opdrachten die ik binnen heb gesleept. Een aantal van mijn vaste opdrachtgevers op dit moment zijn 365dagensuccesvol, Buzz PR, Nova Natural Hair en Buro Zero. Overigens merk ik dat ik tegenwoordig steeds vaker word benaderd. Dat is eigenlijk wel heel fijn en laat maar weer eens zien dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten.”

 

Visitekaartjes

 

Grootste voordeel en nadeel van je nieuwe bestaan?

“Laat ik maar met het nadeel beginnen haha. Ik heb ontdekt dat ik echt een sociaal dier ben. Ik vind het heerlijk om met mensen te sparren om mij zo te laten inspireren. Wat dat betreft kan het soms eenzaam zijn om voor jezelf te werken. Dat is dan ook de reden dat ik vaak met mensen probeer af te spreken of in cafés of openbare werkplekken ga werken. Ik zou het in de toekomst dan ook gaaf vinden om ergens een klein kantoor te hebben. Om in ieder geval dat contact met mensen te hebben, want daar heb ik wel behoefte aan. Afgezien van dit kleine nadeel vind ik alles echt geweldig aan ondernemer zijn. Je persoonlijke groei is echt gigantisch, je hebt volledige vrijheid in je werkzaamheden, alles wat aan geld binnenkomt is voor jou (oké, bijna alles) en je ontmoet de leukste mensen. Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik elke dag met een grote glimlach mijn bed uit mag komen.”

 

Wat zijn je doelen voor 2017 en hoe denk je deze te bereiken?

“Als eerste wil ik mijn bedrijf laten groeien. Dit heeft zowel betrekking op mijn inkomsten alsmede op de mensen. Of ik dit jaar al een kantoor ga huren weet ik niet, maar ergens staat het wel in de planning. Daarnaast wil ik wat meer met video gaan doen. Niet alleen voor mijn onderneming, maar ook voor mijn blog. Ook weer een evenement met Melle organiseren lijkt mij hartstikke leuk. Sowieso zou ik wat meer willen spreken op evenementen. Daar liggen volgend jaar al twee opdrachten voor en heb ik – ondanks dat ik er wel zenuwachtig voor ben – echt heel veel zin in. Achter de schermen ben ik al erg druk om dit allemaal vorm te laten krijgen. Doelen zijn namelijk mooi, maar zonder plan kom je er uiteindelijk niet. Stapje voor stapje zoals ik altijd zeg.”

 

Tip voor lezers die twijfelen om ook een switch te maken en/of voor zichzelf te beginnen?

“Vraag jezelf af waarom je voor jezelf zou willen beginnen en wat jouw beren op de weg zijn. Mijn grootste beer was mijn werkervaring. Ik had totaal geen werkervaring en was bang dat ik daardoor alleen maar afgewezen zou worden. Om deze kans zo minimaal te maken heb ik cursussen gevolgd en heb ik een businesscoach in de arm genomen. Zie trouwens niet alleen die beren op de weg, maar zoek ook naar de oplossingen. Misschien betekent het dat je moet sparen (als je het financieel niet redt) of dat je alvast kleine opdrachten moet zoeken (om werkervaring op te doen). Denk dus in mogelijkheden in plaats van problemen. Dat is wat jou een sterke ondernemer gaat maken en waardoor een kans van slagen veel groter wordt.”

 

Tot slot: komt je juridische studie nog wel eens van pas?

“Ja, zeker weten! Voor een bepaalde klant moet ik juridische tekst vertalen naar jip-en-janneketaal. Omdat ik kennis van juridische teksten heb, kost het mij minder tijd om dit te doen dan een copywriter zonder kennis van het recht. Daarnaast heb ik ook al een keer met een klant problemen gehad. Ik weet dan gelukkig – vanuit mijn juridische opleiding – wat mijn rechten zijn en hoe ik dit dus de volgende keer kan voorkomen (iets met aanpassen van algemene voorwaarden). Ik denk dat mijn opleiding mij ook veel bewuster heeft gemaakt van de risico’s van het ondernemen. Ik help graag, maar wil alle belangrijke afspraken altijd zwart op wit hebben.”

 

Deisy Amelsbeek

 

Heb jij vragen aan Deisy? Stel ze onder dit bericht en ik zorg dat je antwoord krijgt 🙂 Inspirerend he? 

 

N.B. Deisy werkt sinds november 2016 ook als freelance copywriter voor SuusjeHQ.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview Deisy Amelsbeek: “Het was now or never!”

    • Deisy

      Dank je wel Dewi. Dat vind ik leuk om te horen. Ik heb cursus Copywriter, Creatief schrijven en SEO van Roy Ishak, Webredacteur (advanced) van Fabelaar en Video Business School van TheWhyGirl. Ik hoop dat je hier wat mee kunt en als je nog meer vragen hebt, dan kun je deze altijd stellen <3