Op culinaire rondreis door Weerribben-Wieden 1


Giethoorn

Vorig jaar ontdekte ik Giethoorn vanaf het water in een echte houten punter. Maar de regio heeft veel meer te bieden dan dit prachtige dorp. En niet alleen qua natuur. Ik keerde terug naar WaterReijk voor een heuse culinaire rondreis!

Als ik zeg Waterreijk, wat denk jij dan? Misschien wel helemaal niets. Of misschien denk jij aan het prachtige nationaal park Weerribben-Wieden en het pittoreske dorp Giethoorn, dat tegenwoordig bijna de populairste trekpleister van Nederland is. Zelf speelde ik vorig jaar toerist in eigen land en ontdekte de schoonheid van Giethoorn (inclusief selfiesticks) én de natuur daar omheen vanuit een traditionele punter. Ik heb de smaak te pakken en maakte in september 2016 nog een tripje naar Waterreijk / Weerribben-Wieden. Dit keer om de culinaire hoogtepunten van deze regio in Noordoost-Overijssel te ervaren.

Lekker erop UIT

Om mij te oriënteren op de culinaire klassiekers en hipste spots, krijg ik van Marketing Oost de Lekker UIT-gids opgestuurd. Hierin staan de beste adresjes van Weerribben-Wieden, maar hoe kun je kiezen uit zoveel leuks?

Ik besluit te gaan voor voor de echte Weerribben-Wieden-beleving, oftewel een restaurant met uitzicht op de natuur! Hotel Restaurant Café Geertien in het miniplaatsje Muggebeet springt er voor mij meteen uit. Is het niet door de ligging in de natuur en aan het water, dan wel door de ietwat frapante naam (moet ik anti-muggenspray meenemen?). Mijn tweede keuze gaat uit naar Giethoorn. Hoewel ik dus al in dit plaatsje geweest ben, vind ik een bezoek aan Weerribben-Wiedenzonder ‘het Venetië van het Noorden’ niet compleet. Restaurant Grachthof blijkt een de dorpsgracht te liggen én krijgt online goede recensies, dus ik ben er snel uit!

Met het Regiomagazine WaterReijk 2016 in Blokzijl

Met het Regiomagazine WaterReijk 2016 in Blokzijl

Op weg naar Waterreijk

Op weg naar Waterreijk

Nog een keer naae Giethoorn is geen straf!

Nog een keer naae Giethoorn is geen straf!

Musquito-bites en glamperen

En zo rijden we – mijn vriend en ik – op donderdagmiddag van Utrecht naar Muggenbeet voor onze eerste culinaire ervaring in Weerribben-Wieden. Op Twitter heb ik positieve reacties gekregen op de aankondiging van mijn eerste bestemming, dus de lat ligt hoog. Dat blijkt helemaal terecht. Zodra ik de auto uitstap waan ik me echt op vakantie. Muggebeet is een superschattig minidorp en Geertien is gevestigd in een prachtig oud pand. Het terras ligt direct aan het water en kijkt uit over het groene landschap, dat vol staat met koeien. Ondanks dat het al fris begint te worden, eten we ons voorgerecht dus nog buiten op. We passen ons zonder probleem aan aan de omgeving en bestellen de ‘musquito-bites’. Gelukkig geen echte muggebeten, maar negen lekkere kleine hapjes.

Geertien in Muggebeet

Geertien in Muggebeet

Op het terras aan de musquito-bites

Op het terras aan de musquito-bites

Aardappels, vlees, groenten <3

Aardappels, vlees, groenten <3

Na het voorgerecht verplaatsen we naar binnen, waar we een heerlijk Nederlands maal voorgeschoteld krijgen. We hebben allebei een stuk vlees: mijn vriend de lamsrack en ik de entrecote. De lamsrack is het allerlekkerst! Ook niet verkeerd zijn de bijgerechten: bietjes, andijvie met spek, sla, gebakken aardappeltjes en aardappelgratin. Als toetje delen we het Blokzijler brok met een bodem van suikerbrood. Tja, we zijn er nu toch en dan moeten die lokale specialiteiten geproefd worden!

We rijden we door naar onze eindbestemming van de dag: Recreatiecentrum De Eikenhof op de grens van Oldemarkt en Paasloo. We gaan hier niet ‘echt’ kamperen, maar slapen in een luxe boslodge. Glamperen in Waterreijk dus! De boslodge voelt aan als een ‘gewone’ bungalow, maar als we de volgende morgen wakker worden in de frisse boslucht en de natuurgeluiden horen, beseffen we dat we toch echt praktisch buiten liggen. Leuk!

Heerlijk bed!

Heerlijk bed!

De woonkamer

De woonkamer

De boslodge

De boslodge

Hipster Blokzijl en culinair Giethoorn

Hoewel we eigenlijk willen gaan lunchen (of brunchen) in Giethoorn, kan ik het niet laten nóg een plekje te testen. Het gaat om het plaatsje Blokzijl, waar niet alleen de Blokzijler brok vandaan komt, maar dat ook bekend is door sterrenrestaurant Kaatje aan de Sluis. Daar ga ik echter niet naartoe. Het is conceptstore Fint die mijn aandacht heeft getrokken in het Lekker UIT-magazine! Want wie had gedacht dat je in Weerribben-Wieden zo’n hippe winkel kon vinden, waar je bovendien de beste koffie uit de regio drinkt?

Na een flat white en stukje brok – met uitzicht op de prachtige haven van Blokzijl – is het tijd voor onze laatste bestemming. Onze maag rommelt als we bij Restaurant Grachthof aankomen. Tot mijn verbazing is het niet erg druk in Giethoorn, en dat voor een zonnige vrijdag in september. We worden snel geholpen, bestellen een drankje en krijgen niet lang daarna onze lunch (of brunch) voorgeschoteld. Mijn vriend heeft gekozen voor een hamburger, die keurig medium is gebakken en op een lekker knapperig broodje wordt geserveerd. Ik heb trek in een salade geitenkaas. Die stelt me bijna nooit teleur, en ook nu niet! In het heerlijk zonnetje genieten we van het uitzicht op de gracht, de bootjes die voorbij varen en de enthousiaste toeristen die elke paar meter stoppen om te poseren voor hun selfiesticks. Ik snap wel waarom ze hier zo graag komen! De regio heeft een mooie mix van schattige dorpjes, schitterende natuur, leuke activiteiten en nog lekker eten ook. Van hipster tot klassiek: Weerribben-Wieden heeft voor ieder wat wils.

Blokzijl

Blokzijl <3

Fint: conceptstore met goede koffie

Fint: conceptstore met goede koffie

Salade geitenkaas bij Grachthof

Salade geitenkaas bij Grachthof

Grachthof aan de Dorpsgracht

Grachthof aan de Dorpsgracht

Doei Giethoorn, tot de volgende keer maar weer!

Doei Giethoorn, tot de volgende keer maar weer!

Ben jij wel eens in Giethoorn geweest? Of kende jij de hele regio Weerribben-Wieden überhaupt niet? 

N.B. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Marketing Oost en is gepubliceerd in het Lekker UIT-magazine 2017 van de regio Weerribben-Wieden. Ik heb zelf de restaurants uitgekozen en dit artikel is naar mijn eigen mening geschreven zonder censuur 😉

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Op culinaire rondreis door Weerribben-Wieden

  • Josée

    Geweldige promotie voor de regio en Blokzijl. Moet toch gauw eens op de bank bij Fint, in plaats van op mijn eigen bankje, koffie drinken. Het geweldige uitzicht blijft gelukkig hetzelfde: de prachtige Kolk die deze winter zo sprookjesachtig verlicht is. Zelfs Sinterklaas slaat geen jaar zijn avond intocht in Blokzijl over. Alsvast in de agenda: +/- 18 november 2017