Rio Celeste in Costa Rica: het nieuwe La Fortuna? [+video] 2


Vlinder

Intens groene jungle, indrukwekkende watervallen, blauwe riviertjes en imposante vulkanen: dat is Noord-Costa Rica. Maar kies je dan voor een verblijf in het populaire La Fortuna of het rustigere Tenorio National Park?

 

Het plaatsje La Fortuna is de nummer één trekpleister van Costa Rica. Vanuit La Fortuna heb je uitzicht op de vulkaan Arenal (als het weer mee zit tenminste) en zit je zó in één van de hotsprings of bewonder je een indrukwekkende waterval. Maar het onbekendere broertje Tenorio National Park (beter bekend als Rio Celeste) is minstens zo mooi. Ook hier vind je jungle, watervallen, riviertjes en vulkanen (als het weer mee zit tenminste), maar dan met minder toeristen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

 

P.S. Als eerste een nieuwe (reis)video bekijken? Abonneer je op mijn YouTube-kanaal!

 

La Fortuna & El Arenal

Het is begin januari als we vanaf Monteverde richting La Fortuna rijden. Na ongeasfalteerde wegen met bochten, bergen en kuilen bevinden we ons eindelijk weer op een normale tweebaansweg. Voor zover dit uitzicht normaal is natuurlijk. Voor ons doemt het prachtige Lake Arenal op, een groot meer waar de bekende vulkaan Arenal aan ligt. Het is ons alleen de vraag wáár precies. Door de bewolking hebben we geen flauw idee. Maar dat mag de pret niet drukken. Het meer aan sich is al prachtig en de weg daar omheen leidt ons door intens groene jungle met hier en daar een felgekleurde bloem, miereneter én luiaard. Langs de weg zien we bordjes voor schattige hotels, restaurantjes en kunstgalerieën. Heel even voel ik me op Bali. Dit belooft veel goeds!

 

Lake Arenal

Een luiaard!

Lake Arenal

 

Gezellig druk

Maar net als op Bali kan helaas het toerisme soms de overhand krijgen. Zodra we afslaan bij het meer en de plaats La Fortuna inrijden, barst het van de wegrestaurants, grote hotelresorts en 101 borden met dezelfde bestemming: hotsprings. De natuurlijke warmwaterbronnen lijken niet zo natuurlijk meer. De positieve kant aan de populariteit van Fortuna en de schijnbaar naburige vulkaan Arenal is echter de gezelligheid. Er is ruime keuze in het dorp voor accommodaties en restaurants en ook een tourtje is gemakkelijk geboekt. Soloreizigers hoeven zich in La Fortuna niet eenzaam te voelen!

 

La Fortuna

 

Arenal Montechiari

Mijn vriend en ik verblijven in een hotel aan de rand van het dorp: Hotel Arenal Montechiari. Dit blijkt meer een bungalowpark dan een hotel. We melden ons bij de receptie en worden naar onze bungalow geëscorteerd, die helemaal aan het einde van de rits aan huisjes staat. Als het niet bewolkt zou zijn geweest, hadden we vanuit onze bungalow het beste uitzicht op Arenal gehad! De zon laat zich de rest van de dag echter niet meer zien. Als het donker wordt wandelen we richting centrum voor een lekker diner. Kijk, dat is weer een voordeel van verblijven in de bebouwde kom: je hoeft niet de auto te pakken voor een plato tipico!

 

Montechiari

Montechiari

 

La Fortuna Catarata – waterval La Fortuna

De volgende ochtend besluiten we een wandeling naar de waterval ‘La Fortuna Catarata’ te maken. Niet alleen omdat deze 70 meter lange waterval behoorlijk indrukwekkend schijnt te zijn, maar ook in verband met de aanhoudende bewolking. Een wandeling naar Arenal of één van de uitzichtspunten lijkt een beetje doelloos nu, helaas. Gelukkig is de waterval de 12 dollar entree dubbel en dwars waard. Van bovenaan de trappen lijkt La Fortuna Catarata een schattige streep water, maar eenmaal beneden – na een afdaling van circa tien minuten – blijkt de waterval een bruut natuurgeweld te zijn. Water klettert met kubieke meters per seconde neer in het kleine meertje, waar zwemmen niet verboden is, maar ik dat liever aan mij voorbij laat gaan. Wauw! We lopen nog iets verder om het riviertje te aanschouwen waar het water naartoe stroomt, en sluiten af met een vluchtig rondje door de orchideeëntuin, waarvan we er helaas maar weinig zien.

 

Waterval La Fortuna vanaf het uitzichtspunt bovenaan

 

Tenorio National Park & Rio Celeste

Omdat één nachtje in dit mooie natuurgebied ons wat kort leek, blijven we nog twee dagen in het Tenorio National Park, dat op zo’n 70 kilometer rijden van vulkaan Arenal ligt. De natuur is hier vergelijkbaar (lees: enorm groen, veel jungle en woeste vulkaantoppen – als het weer mee zit), maar wat Tenorio onderscheidt is het azuurblauwe water in de rivier Rio Celeste. Ook vind je in Tenorio een minstens zo’n indrukwekkende waterval als die bij Arenal: waterval Rio Celeste. De combinatie van de gigantische stroom water en de azuurblauwe kleur beneden maakt het een prachtig plaatje. De blauwe kleur wordt overigens veroorzaakt door het samenkomen van twee rivieren in Rio Celeste. Beide rivieren zijn niet azuurblauw maar bevatten allebei stofjes die met elkaar reageren wanneer ze in aanraking komen. De mineralen die daardoor ontstaan geven de blauwe kleur, althans, de zon die op dat water schijnt. Al gaat er ook het verhaal dat God zijn kwasten in de rivier heeft uitgespoeld nadat hij de lucht blauw had geverfd…

 

Rio Celeste waterval

Rio Celeste – twee rivieren worden één blauwe

Rio Celeste, Costa Rica

 

Modderige hike

Rio Celeste en omgeving is het beste te bewonderen én te ervaren door het volledige wandelpad af te lopen (en weer terug). Op je gemak – en als je alles bekijkt – duurt deze route ongeveer drie uur. Tip: huur voor een paar euro rubberlaarzen bij de ingang van het nationaal park (toegang 12 dollar). Het grootste deel van het pad is namelijk modderig en tot onze knieën aan toe kwamen we na de hike vies terug. Maar zeker weten de moeite! Met laarzen (of oude wandelschoenen) is er niets aan de hand en is banjeren in de modder juist hartstikke leuk. Tip 2: neem hoge sokken mee (of doe een lange broek aan) om schuren van laars en been te voorkomen.

 

Rio Celeste

De laarzen waren nodig…

Babyluiaard!

 

Bijagua – Nacientes Lodge a.k.a. homestay

We slapen die nacht (en die daarna) in Nacientes Lodge in Bijagua, die we een weekje daarvoor snel via Booking.com hebben geboekt. Deze accommodatie blijkt een zeer kleinschalig verblijf te zijn: we slapen in de achtertuin van een Costa Ricaanse familie, die totaal twee kamers verhuurt. We verblijven praktisch in een homestay dus. Live like a local, leuk! ’s Avonds wat eten blijkt echter een uitdaging in dit gehucht, waar overigens niet lang geleden niet ver vandaan orkaan Otto heeft huisgehouden. We pakken dus de auto en rijden door over de donkere weg tot we iets van een restaurant tegenkomen. Dat wordt een pizza eten tussen de lokale bevolking. Yummie! Onze local experience is compleet als we de volgende ochtend een typisch Costa Ricaans ontbijt geserveerd krijgen in de receptie annex woonkamer van ons gastgezin. Gallo pinto (rijst met zwarte bonen) met roerei en gebakken banaan, een bakje vers tropisch fruit, een glas sap en een kop koffie. Pura vida, mensen!

 

Bijagua – homestay

 

Ook doen?

Twijfel jij tussen Arenal en Rio Celeste? Mijn beste advies is om het allebei te bezoeken. Zo kun je beide plekken ervaren en van zowel Arenal als Rio Celeste de mooiste plekjes meepakken. Mijn vriend en ik hebben betere herinneringen aan Rio Celeste, maar dat had anders kunnen zijn als we beter weer hadden gehad in Arenal. Daar kom je toch met name voor de vulkanen, terwijl die in Rio Celeste meer bijzaak zijn. De jungle is in beide gebieden soortgelijk. Rio Celeste blinkt echter uit met het azuurblauwe water, terwijl ik het meer bij Arenal daar weer echt een pré vond. Fortuna is een druk maar gezellig dorp waar je veel keuzevrijheid hebt. Bijagua (of ander dorpen bij Tenorio National Park) is vrij ‘lokaal’ maar daardoor wel authentiek én beperkter qua opties.

 

Orchidee La Fortuna

 

Hopelijk heb ik je een beetje geholpen om de juiste keuze te maken. Geniet van prachtig Costa Rica!

 

N.B. De overnachting in Hotel Arenal Montechiari in Fortuna is gesponsord. Met dank aan Better Places.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Rio Celeste in Costa Rica: het nieuwe La Fortuna? [+video]