Als digital nomad in Costa Rica en Nicaragua [+video] 2


Digital nomad in Costa Rica

 

Locatie-onafhankelijk werken in Costa Rica en Nicaragua: is dat goed te doen of niet? Ik ging je begin dit jaar voor en deel graag mijn bevindingen. Digital nomad pura vida style! 😉

 

Van 29 december 2016 t/m 5 februari 2017 reisde ik door Costa Rica en Nicaragua. Dat is zo’n vijfenhalve week. Superchil dat ik de vrijheid heb om zo lang weg te gaan, maar dat betekent ook dat ik op reis af en toe moet werken. Anders komt er ruim een maand geen geld binnen, en dat kan ik me niet veroorloven. Hoe bevalt dat: reizen en werken in Costa Rica en Nicaragua? Ik vertel het je in deze blog en vlog (onderaan).

 

Onze rondreis door Costa Rica en Nicaragua

De eerste drie weekjes van onze reis zijn we op veel verschillende plekken geweest. De focus lag hier op rondreizen, niet op werken. Mijn vriend had ‘echt’ vakantie en ik probeerde mijn werk te minimaliseren. We genoten van San José, Dominical, Monteverde, La Fortuna, Bijagua, San Juan del Sur, Isla de Ometepe, Granada, Rincon de la Vieja en sloten weer af in San José. Daar leverden we onze huurauto (geboekt via Easyterra.nl) in en namen de bus naar Puerto Viejo de Talamanca, een chil plaatsje aan de Caribische kust. Vanaf dat moment lag de focus op werken. Ruim twee weken hingen we er de digital nomads uit. Superfijn om onze trip af te sluiten met een langere tijd op één plek. En niet de minste!

 

Eerst even wegdromen…

 

Huurauto (via Easyterra.nl)

Sunset in Dominical

Sunset in Dominical

Manuel Antonio

Manuel Antonio

De bergen rondom Monteverde

De bergen rondom Monteverde

La Fortuna & El Arenal

La Fortuna & El Arenal

Luiaard in Puerto Viejo

Luiaard in Puerto Viejo

 

Bestemmingen in Costa Rica en Nicaragua

Onze rondreis zag er als volgt uit.

 

Van San José naar Dominical

De eerste nacht San José was puur slapen. Onze eerste echte bestemming was dan ook Dominical, een heerlijk relaxed kustplaatsje. We verbleven hier ook nog eens in een superchille Airbnb, dus je begrijpt dat dat goed toeven was. Een eigen huis, dichtbij het strand en goede wifi-verbinding: echt perfecte omstandigheden voor een digital nomad!

Ons huisje in Dominical

 

Monteverde

Daarna verbleven we twee nachten in Monteverde. Dit is echt een doe-bestemming, dus de laptop ging niet zoveel open. We verbleven in een fijne bungalow, maar helaas hadden we er geen bereik van de wifi. Niet erg digital nomad-proof dus.

Digital nomad in Monteverde

Digital nomad in Monteverde

La Fortuna

Volgende bestemming: La Fortuna. Wederom een doe-bestemming én geen bereik in de kamer, dus zelfde oordeel: niet digital nomad-proof.

La Fortuna

 

Bijagua (Rio Celeste)

Laatste bestemming in Costa Rica voor ons uitstapje naar Nicaragua: Bijagua (Rio Celeste). Eigenlijk ook echt een doe-bestemming en lekker off-radar, máár er was wifi en ik heb zowaar nog wat gewerkt in onze kamer toen het regende.

SuusjeQ in Costa Rica

 

Marsella Beach (San Juan del Sur), Isla de Ometepe en Granada

In Nicaragua verbleven we eerste drie nachtjes aan het strand van Marsella Beach. Klinkt lekker, maar het was niet erg goed weer en onze kamer, tja, die was niet echt om over naar huis te schrijven. Ik heb wel wat gewerkt, maar ideaal was het zeker niet. Onze tweede bestemming was iets chiller: Isla de Ometepe het bekende tweeling-vulkaneneiland. Heerlijke omgeving, leuke accommodatie, maar geen bijster goede wifi. Onze derde en laatste bestemming in Nicaragua was de beste voor digital nomads: Granada. Erg leuke, mooie stad met gezellige koffietentjes waar je zeker niet de enige met laptop bent. The Garden Café was favoriet!

Digital nomad op Isla de Ometepe

Digital nomad op Isla de Ometepe

 

Via Rincon de la Vieja naar San José

Weer terug in Costa Rica slapen we één nachtje in Rincon de la Vieja en één nachtje in San José. Er is weinig tijd om te werken en dat moet je er ook niet willen.

Rincon de la Vieja

 

Puerto Viejo de Talamanca

Dan is het tijd voor het echte werk: tweeënhalve week business en pleasure in Puerto Viejo de Talamanca, aan de Caribische kust. Wauw, wat een fijn plaatsje! Het voelt goed vanaf het moment dat we de bus uitstappen. Ook onze accommodatie is ideaal: we hebben een ruime eigen bungalow met terras, tafel en stoelen. De wifi werkt prima en we zitten op loopafstand van het strand en centrum, maar toch in de rust. Hier houden we het wel even uit! En dat doen we dus ook 😉 Echt een aanrader voor een paar weken wonen en werken (en chillen). Hieronder meer over de workation 🙂

Digital nomad in Puerto Viejo

 

Workation in Puerto Viejo de Talamanca, Costa Rica

Om eerlijk te zijn is Puerto Viejo de aanleiding geweest van deze hele trip. Een tijdje terug zag ik op NomadList.com dat Puerto Viejo in Costa Rica ideaal was voor digital nomads, en sindsdien zat er een zaadje in mijn hoofd. Daar moest ik een keer heen! Dus toen mijn vriend en ik besloten om vijfenhalve week naar Costa Rica te gaan, wist ik direct dat we de laatste weken zouden wonen en werken in Puerto Viejo, een relaxed plaatsje aan de Caribische kust.

Puerto Viejo is ideaal voor digital nomads door het goede klimaat, de ligging aan zee en mooie jungle, de relaxte vibe maar toch genoeg voorzieningen en dingen  te doen. Het is er – net als in de rest van Costa Rica – niet goedkoop en de wifi is niet fantastisch, maar we hebben genoten 😉

Van maandag tot en met donderdag werkten we meestal van 8:00 tot 16:00 uur. Daarna even lekker over het strand wandelen en een biertje doen. Vrijdag tot en met zondag was ons weekend. Heerlijke combinatie. En af en toe tussendoor natuurlijk even de zon in om een broodje bij de bakker te halen ofzo 😉

Puerto Viejo de Talamanca

Puerto Viejo de Talamanca

 

Cabinas Monte Sol

Omdat we het belangrijk vinden om tijdens zo’n workation een fijne basis te hebben, boekten we een bungalow bij Monte Sol. Monte Sol is een kleinschalige accommodatie met een paar kamers en een bungalow. In onze bungalow hadden we een eigen keukentje, fijne badkamer en alle ruimte. We konden zelfs werken op onze eigen veranda buiten in de schaduw. Ideaal! Het was er rustig maar in vijf minuten liep je naar het centrum of het strand. Perfectomundo!

De bungalow bij Monte Sol kostte 66 dollar per nacht. Dit is een normale prijs voor Costa Ricaanse begrippen. De kamers bij Monte Sol kosten 44 dollar per nacht.

Digital nomad in Puerto ViejoDigital nomad in Puerto Viejo

 

In onderstaande video show ik onze bungalow!

 

Tips voor Puerto Viejo

Na tweeënhalve week in Puerto Viejo te hebben ‘gewoond’, ken ik de meeste hotspots wel. Hier mijn favorieten:

 • Cabinas Monte Sol
 • Bakery Gustibus
 • Bar The Lazy Mon
 • Pizzeria Todo Es Possible
 • Fiets huren en fietsen naar de stranden bij Punta Uva en Manzanilo
 • Tourtje doen bij het Jaguar Rescue Center (spot luiaards!)
 • Green Water SUP Tours (Punta Uva) (spot luiaards!)
 • Restaurant Stathus Con Fusion
 • Pure Jungle Spa
 • Yoga bij Vista Verde of Cashew Hill
 • Ontbijt bij Café Rico (crêpes!)
 • Bread & Chocolate (ontbijt & lunch)
 • Como en mi casa Art Café (ontbijt & lunch)
 • Restaurant Madre Tierra
 • Dreadnut Coffee (niet geweest maar zag er zo leuk uit)
 • Strandwandelen over Playa Negra (en biertje halen bij The Point)

 

Al hebben we de meeste maaltijden echt ’thuis’ gekookt hoor 😉

 

Hasta luego!

 

Waar zou jij wel eens een paar weken willen wonen en werken? 

 

P.S. Volg me nu ook op YouTube en zie als eerste mijn wekelijkse video’s! 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Als digital nomad in Costa Rica en Nicaragua [+video]

  • Suzanne Bericht auteur

   Wat gaaf! Ik vond Puerto Viejo heel gaaf! SUP’pen bij Punta Uva was ook een aanrader. Lekker met de fiets erheen 😉 Wandelen over Playa Negra… verder veel tips in mijn andere Costa Rica-blogs. Maar verder geen baanbrekende tips vrees ik! Vast veel plezier!