Imke: van fysiotherapeut tot digital ‘copywriting’ nomad 2


Digital nomad Imke van Kuppeveld

Imke studeerde af in toerisme maar maakte later een carrièreswitch naar fysiotherapie. Inmiddels is ze masseuse, personal coach én blogger en reist ze als digital nomad door Latijns-Amerika. Over keuzes maken en keuzes herzien.

 

Als je me na de middelbare school had verteld dat ik later fysiotherapie zou gaan studeren of al schrijvend de wereld over zou reizen, had ik je knetterhard uitgelachen. Toen ik een studie moest kiezen, wist ik vooral wat ik níet wilde. Niets technisch, economisch of medisch. Als je maar goed genoeg blijft wegstrepen wat je niet wilt, blijft er vanzelf toerisme of communicatie over 😉

 

Afgestudeerd in toerisme

Het werd toerisme, omdat ik het leren van talen leuk vond, met name Spaans. Nadat ik de NHTV in Breda succesvol afrondde, vertrok ik voor drie maanden alleen naar Mexico om de taal nog meer onder de knie te krijgen. Deze drie maanden in het verre buitenland, mét een Nokia-toestel (a.k.a. koelkast die nog niet ‘smart’ was en geen wifi of hotspot kende), hebben mijn kijk op het leven blijvend veranderd.

Soms doe, hoor of zie je wat en merk je dat er iets in je ‘klikt’. Je ervaart het gevoel van ‘jaaaaa hier wil ik meer van’. Dat had ik met reizen. Vele reizen volgden dan ook. Alleen, met backpack en al werkend op locaties als Mallorca en Gran Canaria. Ik ging door hoogte- en dieptepunten en groeide als mens.

 

Een piepjonge Imke in Mexico

Een piepjonge Imke in Mexico

Een piepjonge Imke in Mexico

 

Carrièreswitch naar fysiotherapie

Op een gegeven moment merkte ik het tegenovergestelde op: ‘dit is het niet (meer) helemaal.’ Ik voelde een behoefte aan diepgang en wilde in een andere vorm iets bijdragen. Mezelf hardop afvragend wat ik leuk vond, kwam ik intuïtief op massages geven. Verschillende cursussen volgden en brachten me uiteindelijk bij de opleiding fysiotherapie om nog meer te leren over het menselijk lijf.

Gedragsverandering, persoonlijke ontwikkeling en psychosomatiek boeiden me het meest. Daar vond ik dan ook een baan in. Gaaf!
De inhoud tenminste, want van de negen tot vijf-structuur ging mijn hart niet sneller kloppen. Hier werd het zaadje voor het ondernemerschap geplant. Ik voelde een drang naar vrijheid en waagde de stap.

 

Imke leert Thaise massage

 

Niche of niet?

Wat ik in loondienst deed, ging ik onder mijn eigen naam doen. Ik ervoer een behoorlijke struggle om mijn hoofd boven water te houden. Omdat coaching nog vaak een taboe leek, deed ik daarnaast ander werk om genoeg inkomen te genereren. Ik masseerde, gaf sportlessen en hield een blog bij.

In de media las ik steeds vaker over digitale nomaden die al reizend werken. Voor mijn gevoel kwamen daarin al mijn passies bij elkaar. Maar alleen door iets daadwerkelijk aan te gaan en actie te ondernemen, weet je of iets voor je werkt. En dus heb ik het geprobeerd.

 

Geen ‘hard core digital nomad’

Zo weet ik inmiddels dat het ‘hard core digital nomad-leven’, in de vorm van altijd maar onderweg zijn, het niet voor mij is. Mijn liefde voor reizen is groot, maar mijn liefde voor een basis en van daaruit opbouwen en reizen maken is groter. Een mooie les waaruit ik weer vervolg stappen kan zetten. Ik geloof dat ‘het pad op zich’, met een doel voor ogen, het doel is. Juist de weg die je doorloopt, de ervaringen die je opdoet, de mensen die je ontmoet, de worstelingen waar je doorheen gaat, geven je voortschrijdend inzicht en bieden mogelijkheden. Klinkt heel simpel en is toch niet altijd makkelijk. Wel de moeite waard.

Imke in het heden

 

Dit zijn drie lessen die ik tijdens mijn carrièreswitches geleerd heb:

 

1. Doe meer van wat je leuk vindt

Er wordt vaak geadviseerd om één vak, of een zogenaamde niche, te kiezen. Ik geloof meer in combi’s en vind het heerlijk om me het ene moment te verdiepen in de woordkunst van het schrijven van een artikel en het andere moment met iemand te sparren over te maken keuzes en de zin van het leven.

 

2. Heb je kernwaarden helder

Zolang je je focus houdt op wat voor jou belangrijk is, doe je het bij voorbaat goed voor jezelf. Je zet altijd een stap in de richting die voor jou werkt en klopt. Ook al is de vorm wellicht nog niet duidelijk. Herzie je kernwaarden regelmatig. Tien jaar geleden stond vrijheid voor mij bijvoorbeeld voor ‘reizen, meer, beter, anders.’ Nu ervaar ik vrijheid meer in eenvoud en open mindedheid.

 

3. Omarm verandering

Door ervaringen leer je, ontwikkel je door, verander je van mening. Of niet. Stel jezelf open, ontdek, stretch je comfortzone en houd jezelf niet tegen, ondanks dat je eerder misschien anders zei of wilde. Misschien werkt iets wel of niet zoals je voor ogen had, en misschien is dat precies wat je eerder niet zag en nog had te leren.

 

Vragen aan Imke? Laat een reactie achter dit bericht of volg haar op Instagram.

Volg Artikel 2.55 op Facebook!

 

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Imke: van fysiotherapeut tot digital ‘copywriting’ nomad

 • Fleur

  Hey Imke,
  Net als jij heb ik fysiotherapie gestudeerd. Ben in een leuke praktijk aan de slag en kan er mijn ei in kwijt. Behalve het reizen.. nu zit ik met de gedachte te spelen om over een aantal jaar als reizende fysiotherapeut aan de slag te gaan. Half jaartje hier, half jaartje daar.
  Denk je dat dat in dit vakgebied zou kunnen?

  Groetjes!
  Flo

 • Imke

  Hey Fleur,
  Dank je wel voor je reactie en wat tof dat je fysiotherapie met reizen gaat combineren. Ik ben van mening dat dit zeker mogelijk is! Wanneer je daarover kort wilt sparren ter voorbereiding, mail me gerust op info@wereldsleven.nl dan spreken we elkaar binnenkort en kan ik je gerichter helpen met de gedachtes waar je mee speelt. Fijne dag en groetjes,
  Imke