6x Dingen die mij onzeker maken (en ik niet meer moet doen) 5


 

Als ik deze zes dingen doe ga ik negatief denken en slaat de onzekerheid toe. Ben jij hier ook onzeker over? Tips zijn welkom!

 

Ben jij nooit onzeker? Hoe ben jij altijd zo positief? Het zijn vragen die mij wel eens gesteld worden. Ja, ik heb zelfvertrouwen en heb gelukkig weinig negativiteit in mijn leven (iets waar ik deels zelf hard voor gewerkt heb trouwens). Maar ook ik heb heus zo mijn onzekerheden en kwetsbaarheden. Ik ben er laatst op gaan letten en betrap mezelf er regelmatig op dat ik mij onzeker voel en negatief ga denken wanneer ik onderstaande dingen doe. De simpelste oplossing wat mij betreft: niet meer doen dus!

 

1. Kijken welke mensen je ontvolgen

Op Twitter en Facebook lees ik wel eens discussies tussen bloggers en andere online influencers over tools waarmee je je ontvolgers kan bekijken. Ik doe dat dus nooit, want ik zou er alleen maar depressief van worden. Waarom focussen op de mensen die je ontvolgen? Blijkbaar vinden ze jou niet interessant, so be it. Of probeerden ze alleen maar zelf volgers erbij te krijgen. Op het moment dat jij dan niet terugvolgt, ontvolgen die mensen vaak weer. Lekker boeiend! Natuurlijk wil ik graag groeien op social media, maar het zijn maar getallen hoor!

 

2. Perfecte Instagram-accounts bekijken

Eveneens in de categorie social media: ik vind het soms lastig om de grens tussen inspiratie en obsessie te bewaken 😉 Ik volg een aantal hele knappe, slanke, slimme, succesvolle, reizende, ondernemende meiden. Dat kan motiverend werken, maar soms blijf ik doorklikken en verder kijken en voel ik mezelf alleen maar minder worden. Dan wil ik ook zo’n fit lijf, modellengezicht en perfect leven en lijkt mijn leven opeens niet zo leuk. Maar ik heb natuurlijk ook een heel mooi leven en bovendien is social media maar één kant van het verhaal!

P.S. Kijk eens bij Kenzas en je weet wat ik bedoel…

 

3. Kijken hoeveel volgers anderen hebben

Jeetje, confronterend dit blogje, want nummer drie heeft ook weer met social media te maken. Soms doe ik iets doms: ik kijk hoeveel volgers andere bloggers, Instagrammers, YouTubers, etc. hebben op hun kanalen. En dan voel ik me naast hen echt een kneus. Helemaal als ik zie dat ze veel korter bezig zijn dan ik en met veel minder berichten meer volgers hebben opgebouwd. Beter denk ik dan: tja, iedereen is anders. Bovendien kunnen ze die volgers ook gekocht hebben natuurlijk. Hebben ze ook een hoge engagement? Dan ben ik helemaal jaloers 😉

 

4. Mezelf vergelijken met de Grote Girlbosses

In navolging op punt 2: ik vergelijk mezelf niet alleen met Instagram-pareltjes, maar met alle Grote Girlbosses in Nederland. De Aranka van der Voorden’s, de Anna Nooshin’s, de Yara Michels’en. Het lijkt soms één grote kliek van girlbosses die elkaar ook allemaal weer lijken te kennen en waar ik niet tussenkom. Maar moet ik dit willen, denk ik dan? Ben ik niet eigenlijk ook al heel succesvol en gelukkig met mezelf?

 

5. Corporate praatjes van grote pr-mensen en marketeers

Ik werk alweer even in ‘het wereldje’ van pr, social media, bloggen en andere online marketing. Maar zoals jullie misschien wel weten heb ik hiervoor nooit een opleiding gevolgd (wel een rechtenstudie). Ik heb mezelf bijgeschoold door heel veel praktijkervaring en dat gaat aardig goed 😉 Toch ken ik soms termen niet die ik andere pr-bureaus en professionals hoor gebruiken. Dan denk ik wel eens: weet ik wel genoeg? Bied ik mijn klanten waar voor hun geld? Maar dan sleep ik weer een publicatie binnen of zijn ze zo blij met mijn teksten en ideeën en dan verdwijnt die onzekerheid weer als sneeuw voor de zon. Ik doe het lekker op mijn manier.

 

6. Schitterende foto’s en prachtige video’s van bloggers

Tja, je kunt niet alles kunnen. Toch lijkt het of sommige mensen dat wel kunnen. En zeker bloggers en ondernemers. Steengoede teksten, prachtige foto’s en superprofessionele video’s? Check, check, check. Ik doe mijn best en schiet wel eens een leuk kiekje of maak een grappige vlog, maar het kan nog zoveel beter. Ik zou eens op cursus moeten gaan, neem ik mezelf iedere keer voor. En dan denk ik weer: je kan niet overal goed in zijn en het is best oké zoals het is.

 

Herkennen jullie mijn onzekerheden? En hebben jullie tips om ermee om te gaan? Meer blij zijn met jezelf en gewoon minder van bovenstaande dingen doen, lijkt mij een goede oplossing. Wat maakt jullie erg onzeker? 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “6x Dingen die mij onzeker maken (en ik niet meer moet doen)

 • Tarinda

  Wat een mooi en eerlijk artikel! En ik herken het helemaal. Zo zonde eigenlijk dat we ons eigen geluk en proces zo in de weg staan door altijd maar naar anderen te kijken..

 • Iris

  Wat een goed stuk en goed dat je zelf hier bewust van bent. Ik heb het ook het meest rond social media. Alles kan zo perfect lijken en ook al weet ik dat dat niet perse de waarheid is kan ik er soms toch wel een beetje in verdwijnen. Ik probeer nu vooral gewoon te doen waar ik blij van word en niet te veel te kijken naar anderen. Moeilijk is dat soms wel. Ik merk dat als ik zelf wat onzekere tijden heb dit mij het snelst raakt.

  • Suzanne Bericht auteur

   Thanks voor je reactie! Ja, ik vind het lastig om die balans te houden. Het is beter om vooral op jezelf te focussen en niet teveel naar anderen te kijken, maar tegelijkertijd wil ik niet dat social media alleen maar zenden is van mijn eigen foto’s en daarna lekker weer offline. Op zich kunnen vel accounts me ook echt inspireren en wat leren, maar soms slaat het door he? Daar een betere balans in vinden én beseffen dat er ook genoeg mensen doen die het slechter doen dan jij. En vooral: blij zijn met wat je zelf hebt en anderen alles gunnen! 🙂

 • Amy

  Wat een prachtig én herkenbaar artikel. Ik herken bijna alles wat je zegt. Wat me soms onzeker maakt is dat de groei van mijn kanalen helemaal niet zo hard gaat, terwijl ik wel mijn best doe er iets leuks van te maken. maar zoals Tarinda hier in de comments ook al zei: eigenlijk is het jammer dat we zo vergelijken, want je moet uitgaan van je eigen kracht en eigen proces. Dat is goed om aan vast te houden!

  • Suzanne Bericht auteur

   Wat fijn om te lezen, dankjewel! Ik herken ook jouw punt: vooral op Instagram blijft die groei achter. Ik weet dat ik geen perfecte tijdlijn heb, maar juist door die authenticiteit hoopte ik volgers te krijgen… Ach ja, wie weet ben ik gewoon sterker op andere vlakken en kanalen. Ik ga me niet anders voordoen om meer volgers te krijgen!