Betaald Engelse les geven in China: iets voor jou?


Wereldstad Shanghai

 

Ilona Dielis (29) woont en werkt sinds januari 2016 in Shanghai, een wereldstad met 24 miljoen inwoners. Haar vriend werkt er als expat, maar omdat Ilona ook zelf geld wilt verdienen werkt ze als lerares Engels. Ilona schreef een gastblog voor Artikel 2.55 over het geven van Engelse les in Shanghai.

 

Ilona: “Bij aankomst in Shanghai werd al snel duidelijk dat ik óf aan de slag kon gaan in een vijfsterrenhotel of kon gaan lesgeven aan Chinese kinderen. Lesgeven betaalt ongeveer het dubbele en het leek mij leuk om met locals om te gaan. Ik ging dus voor lesgeven en sprak af met een recruiter. Ondanks mijn geringe werkervaring met kinderen en het feit dat ik geen lerarenopleiding heb gevolgd kon ik de dag erna gelijk naar sollicitatiegesprekken. Maar toen ik later in mijn eigen buurt liep, kwam ik toevallig langs een Engels talencentrum. Als nuchtere Hollander stapte ik gewoon naar binnen en bood mezelf aan als Engelse lerares. Na een hele korte demo gegeven te hebben voor mijn soon-to-be-collega’s, kon ik beginnen.

 

Ter plekke regelen of vanuit Nederland solliciteren

Zin om ook uit je comfortzone te stappen? Word docent in China! Boek een enkeltje Shanghai, stap een talencentrum in en je kunt morgen starten. Liever met baan aankomen? Op deze site kun je alvast veel vacatures vinden. Meer informatie over het halen van je TEFL-certificaat (‘Teaching English as a Foreign Language’) vind je bijvoorbeeld op de website van Joho.

 

Kindergarten of Engels talencentrum

Voor je begint met solliciteren is het handig om te bedenken of je liever ’s morgens vroeg werkt of wat later op de dag. Je kunt namelijk aan de slag in een kindergarten of in een Engels talencentrum. In de Kindergarten werk je over het algemeen van maandag tot vrijdag van 8 tot 16 uur, terwijl je in de talencentra werkt van 10 of 12 uur ’s morgens tot 19 of 21 uur ‘s avonds. Ik werk in een talencentra en dat pakt super voordelig uit! Van 10 tot 16:30 uur heb ik namelijk ‘office hours’, wat betekent dat je de lessen voorbereidt. Dit is echter vaak in tien minuten gebeurd. De rest van de dag heb je de tijd om je in het kantoor bezig te houden met je eigen hobbies, ander werk (al is het internet niet altijd even betrouwbaar) of slapen, zoals mijn Chinese collega’s meestal doen.

 

Het klaslokaal

Ilona tijdens haar les

 

Het voorbereiden van je demo

Als je een interview hebt gescoord wordt er verwacht dat je een korte demo geeft. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je onderstaande structuur volgt, heb je de baan eigenlijk al in je zak.

 

  1. Warm-up song of spelletje

Ik gebruik de liedjes op www.youku.com aangezien YouTube hier niet werkt zonder VPN. Typ in het zoekgedeelte “Super Simple Songs” en kies een leuk liedje. Op de website www.supersimpleenglish.com staat per liedje wat voor activiteit je erbij kunt doen. Hele kleine kindjes vinden “Open-Shut” erg leuk en de ouderen zijn gek op de “Hokey Pokey Shake”.

 

  1. Self-introduction

In de demo merk je snel genoeg of de ‘kinderen’ (lees: de recruiter en medewerkers van de school, die vaak slecht Engels spreken) dit al kunnen. Je kunt ze vragen wat hun naam, leeftijd, lievelingskleur en lievelingsdier is. Een high five vragen als ze het goed doen werkt ook altijd goed.

 

  1. Introductie van de lesstof

Maak het jezelf makkelijk. De meeste kinderen leren het alfabet, kleuren en meest voorkomende dieren al van hun ouders. Ik kies dus meestal voor de dieren flashcards. Het is zo simpel als een kaart omhoog houden, vragen of iemand weet welk dier het is, vervolgens loop je met de kaart naar de kinderen en laat ze het woord herhalen en een activiteit uitvoeren. Wil je de kids je grootste fan maken? Laat ze de flashcard slaan na het zeggen van het woord. Je kunt de kaart ook in de lucht houden en ze omhoog laten springen om de kaart te raken of laat ze de kaart doorgeven. Ik had geen idee dat kinderen dit leuk zouden vinden!

 

Chineze snacks

 

Hoe regel je je (werk)visum?

Top! Je hebt de baan in de pocket. Nu nog een visum en je kunt aan de slag. Zoals altijd leiden er meerdere wegen naar Rome Shanghai, dus kijk hieornder wat voor jou van toepassing is.

 

Heb je een paspoort van een Engelstalig land?

Ben je één van de gelukkigen met een paspoort van een Engelstalig land? Dan kun je met het behalen van een certificaat zoals bijvoorbeeld ESL vanuit het buitenland al solliciteren naar een baan en is het krijgen van een visum een eitje.

 

Exchange student

Als je nog studeert, kun je als Exchange Student naar één van de universiteiten in Shanghai gaan. De kinderen gaan naar de Engelse talencentra na hun basisschool en dus starten de lessen vanaf een uur of vier. In het weekeinde werk je over het algemeen van 9 tot 18 uur. Prima te combineren dus met een studie of stage dus.

 

Meer soorten visa

Ieders persoonlijke omstandigheden zijn anders. Kijk op de visum-overzichtspagina van de ambassade om te checken welk visum het beste bij jou past.

 

TEFL- certificaat

Recruiters vragen vaak om een erkend Engels-certificaat zoals TEFL (Teaching English as a Foreign Language), maar ook zonder dat kun je wel een baantje scoren. TEFL is het meest geschikt voor lesgeven in China.

 

Prachtig oud wijkje in Shanghai

Lunchtijd!

 

Waar moet ik verder op letten?

 

Lesuren

Het belangrijkste is om te bedenken hoeveel uur je daadwerkelijk les wilt geven. Voor fulltime werken is 20 lesuren normaal. Ben je van plan een Chinese taalcursus te volgen, dan is het verstandig dit mee te nemen in je onderhandeling. Je kunt dan proberen de office hours te skippen.

 

Vergoeding

Het salaris voor een niet ervaren docent zonder paspoort van een Engelstalig land ligt tussen de 8000-15.000CNY (1000-2000 euro) per maand voor 20 lesuren en 20 office-uren (fulltime dus). Wil je liever per uur betaald worden? Tussen de 100 en 200CNY is een goed uitgangspunt.

Hoe verder de locatie uit het centrum van Shanghai is, hoe groter de kans dat je een Housing Allowance kunt krijgen. Een Housing Allowance is een onkostenvergoeding voor het huren van je appartement. Je krijgt dit bovenop je salaris. Een beetje te vergelijken met reiskostenvergoeding in Nederland. Denk aan zo’n 1000-2000CNY (130-270 euro) per maand.

 

Kosten in Shanghai

Zelf zou ik in Shanghai niet voor minder dan 12.000 gaan werken o.b.v. fulltime werk. Ontbijten met een Baozi (soort Bapao) kost je zo’n 2.5 CNY (30 eurocent) Lunch in een Chinese kantine kost je zo’n 10-30CNY (1-4 euro) en een westerse lunch zo’n 50-70 (7-10 euro). Voor een lekkere cappuccino moet je wat dieper in de buidel tasten, zo’n 20-40CNY (2,50-5 euro). Gehecht aan Italiaans eten? Eet een pasta bij VaPiano voor zo’n 80CNY (10 euro) of eet noodles in een net restaurantje voor zo’n 40CNY (5 euro). Voor zo’n 1000CNY (136 euro) per week kun je dus prima overleven. Een appartement in het centrum deel je al voor zo’n 4000CNY (550 euro) per maand.

Buiten Shanghai is het salaris stukken minder en ligt zo rond de 800-1000 euro per maand. De kosten voor levensonderhoud zijn wel een stuk lager.”

 

Het appartement van Ilona en haar vriend

Ilona en haar vriend

 

Meer informatie

Wil je meer weten over leven in China als expat? Kijk dan eens op onderstaande links:

http://jobs.echinacities.com/

www.cityweekend.cn

www.thatsshanghai.com

www.smartshanghai.com

www.timeoutshanghai.com

 

Verhuis je binnenkort naar Shanghai? Ga dan naar de gratis Shanghai 123 bijeenkomst.

 

Op de blog Go Yvon vind je nog veel meer informatie over reizen, wonen en werken in China, waaronder als TEFL-leerkracht.

 

Meer vrijheid, reizen en geld verdienen vanuit het buitenland? Volg mijn cursus Reizend Ondernemen.

 

N.B. Alle foto’s zijn eigendom van Ilona Dielis. 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *