Zes dingen die ik leerde tijdens mijn eerste jaar als digitale nomade [+video]


Digitale nomade in Costa Rica

Digitale nomade in Costa Rica

De meest gestelde vragen aan digitale nomaden, tips uit de praktijk en meer lessen die ik leerde tijdens mijn eerste jaar locatie-onafhankelijk werken.

 

In 2016 begon ik aan een nieuw bestaan: dat van fulltime zelfstandig ondernemer. En aangezien ik bijna al mijn werk online kan uitvoeren op momenten dat ik dat zelf wil, ben ik vanaf januari 2016 een zogeheten digitale nomade (‘digital nomad’). Ik reis erg veel (vorig jaar totaal 15 weken). Dit kan ik doen doordat ik niet gebonden ben aan vakantiedagen of werkoverleg én doordat ik meestal mijn werk meeneem op reis. Ik moet op reis (deels) doorwerken, maar kan daardoor wel vijftien weken per jaar op pad zijn. Voor mij ideaal!

 

Tips van een digitale nomade

Lijkt werken en reizen als digitale nomade jou ook wel wat? Lees dan vooral verder. In dit artikel deel ik mijn tips en trics met je en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen die ik afgelopen jaar kreeg over mijn levensstijl. Het leven van een digital nomad is echt meer dan met een laptop aan het zwembad zitten. Maar wie er een beetje handig mee is kan zoveel van de wereld zien als-ie maar wil, zonder om geld verlegen te zitten. Watch and learn!

 

 

1. Wat is een digitale nomade?

Tja, wat is een digital nomad eigenlijk? Technisch gezien is het iemand die door digitaal te werken zijn geld kan verdienen on the road. Maar moet je altijd op reis zijn om jezelf een digitale nomade te kunnen noemen? Ik vind van niet. Wie zelf ook als digital nomad heeft gereisd/gewerkt/geleefd weet dat continu reizen én je bedrijf runnen behoorlijk pittig kan zijn. Veel digitale nomaden kiezen er dan ook voor langer op één plek te blijven: van een paar weken tot een paar jaar. Ben je dan nog een nomade? Misschien niet, maar dit zijn zeker de ‘remote workers’. Ik noem mezelf een parttime digitale nomade, omdat ik ongeveer twee derde van het jaar thuis ben en één derde van het jaar op reis (en aan het werk).

Let op: een digital nomad is géén beroep. Het is een vorm van werken. De inhoud van het werk verschilt per persoon.

 

2. Hoe word je digitale nomade?

Nog niet afgehaakt? Droom jij misschien zelf van een (tijdelijk) bestaan als digital nomad? Zorg dan dat je werk hebt dat je online kan doen en de vrijheid hebt om zelf te kiezen waar je dat werk verricht. Door wifi kan je gewoon in contact blijven met je klanten en opdrachtgevers. Wat natuurlijk ook kan, is werk doen waar je niet per se (atijd) wifi voor nodig hebt. Dan kan je ook (digitale) nomade zijn en werken vanaf de mooiste plekjes ter wereld. Je werkgever lief aankijken, voor jezelf beginnen of zelfs een carrièreswitch maken? Als jij digitale nomade wilt worden zul je actie moeten ondernemen!

 

3. Wat voor werk kan ik doen als digitale nomade?

Zolang je je werk online kan uitvoeren (of locatie-onafhankelijk werk hebt) kan je digitale nomade worden. Te denken valt aan werk als copywriter, software-ontwikkelaar, virtueel assistent, pr-adviseur, grafisch ontwerper, etc. Maar ook (reis)fotograaf, (reis)blogger, filmmaker, docent, duikinstructeur, surfleraar en nog veel meer andere beroepen zijn geschikt om locatie-onafhankelijk uit te voeren. Werk jij nu de hele dag achter een computer? Dan kan je dat toch ook best elders doen?

 

Digital nomad in Thailand <3

Digital nomad in Thailand <3

 

4. Hoe vind ik opdrachtgevers als digitale nomade?

Als ‘normale’ freelancer is het soms al lastig om opdrachtgevers te vinden, laat staan als je aan de andere kant van de wereld zit. Een netwerkborrel in Utrecht bezoeken is er dan niet bij. Maar eigenlijk heb ik zelf nog geen acquisitie-moeilijkheden ervaren tijdens het reizen. Veel van mijn klanten en opdrachtgevers vind ik online via oproepjes op social media, of ze vinden mij door mijn posts op social media, mijn blog of via interviews. Zolang je laat zien wat je kan kloppen mensen wel bij je aan als ze je nodig hebben. Het scheelt misschien wel dat ik regelmatig in Nederland ben, dan kan ik weer even met mensen afspreken en fysiek netwerken, etc.

Let op: binnenkort een artikel online over het vinden van klanten!

 

5. Hoe financier je deze levensstijl?

Hoe verdien je je geld als digitale nomade? En hoe financier je al die reisjes? Nou, dat is geen rocket science! Geld verdien je net als iedere andere freelancer: je doet werk voor je opdrachtgevers en klanten, maar dan vanaf waar je maar wilt. En als je zorgt dat die plekken goedkoper zijn dan thuis, is het zelfs voordeliger om als digital nomad te werken dan als freelancer in Nederland. Mits je geen dubbele lasten hebt natuurlijk. Kortom, houd je kosten in Nederland laag en kies voor een goedkope basis in het buitenland, zolang je dan wat klanten hebt leef je als een koning en is geld geen issue.

 

6. Praktische tips en trics on the road

Deze blog kan nog wel even doorgaan, want bij een leven als digital nomad komt echt nog wel meer kijken dan een laptop, wifi-verbinding en strand/zwembad/uitzicht. Wat zijn de praktische tips en tricks? Ik ben er inmiddels achter dat ik een fijne werkplek heel belangrijk vind. Je ‘moet’ toch de hele dag achter je laptop ziten, dus een tafel en goede stoel is geen overbodige luxe. Werken in de zon lukt mij nooit, dus een afdak of openslaande deuren en uitzicht zijn absoluut noodzakelijk 😉 Verder is het handig om de snelheid van de wifi te checken, het aantal stopcontacten, eventueel verlengsnoeren, mobiele opladers, wereldstekkers, stekkerblokken, etc mee te nemen. Oh, en hanteer vooral een goede balans tussen werk en vakantie vieren. Ga óf even knallen óf goed genieten, anders doe je het allebei half en dat is zonde van je tijd in het paradijs. En vergeet vooral niet te socializen, anders kan het een eenzaam bestaan worden.

 

 

Webinar De Reislustige Freelancer

Meer weten? Kom naar Jessica en mijn webinar De Reislustige Freelancer op 11 april. Dit is een online event, dus iedereen kan erbij zijn! Een kaartje kost 15 euro.

 

Heb jij nog vragen over mijn eerste jaar als digitale nomade? Lees hier meer of stel je vraag onder dit artikel 🙂 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *