Düsseldorf from the other side: méér dan kerstmarkten [+video] 1


Begin april ontdekte ik een andere kant van Düsseldorf. Die van Harry Potter, van onder de grond, van bovenaf, van Little Tokyo, kunst en moderne architectuur. Vergeet de kerstmarkt: ontdek het echte Düsseldorf!

 

Door het frisse weer denk ik even dat het ‘gewoon’ december is als ik begin april het Hauptbahnhof van Düsseldorf uitloop. Al jaren kom ik voor Kerst in de Duitse stad, om inkopen te doen en te genieten van de oubollige maar o zo gezellige kerstmarkten. Dit weekend ontdek ik Düsseldorf echter van een heel andere kant. Ik ontdek nieuwe, hippe buurtjes, bekijk kunst en logeer in een wel heel bijzondere hotelkamer.

 

 

Hotel Friends & de Harry Potter-kamer

Vanaf het station is het vijf minuten lopen naar Hotel Friends, gerund door een Duitser en zijn Nederlandse vrouw. Het is twaalf jaar geleden dat Friends opende aan de Worringer Strasse, tegenover een tramstation annex hangplek voor daklozen en verslaafden. Voorheen lag dit station ondergronds, maar omwille van veiligheid bevindt de halte zich nu boven de grond. De streetart die met deze transformatie verloren is gegaan is nog te zien in een fotoboek dat op de balie van de receptie van Friends ligt. De rest van de lobby is gevuld met Duitse schoolattributen uit de jaren 70 (waar de oprichter in opgroeide). Denk: schoolborden, wereldkaarten, schooltassen, gym-touwen en een bok. Het heerlijke rauwe hipstersfeertje van de lobby van Friends en het hotelbuurtje staat in schril contrast met mijn tot in de puntjes verzorgde hotelkamer voor die nacht: dé Harry Potter-kamer!

 

De Harry Potter-kamer, mijn favoriete themakamer van het hotel

 

Toen ik in het najaar van 2016 over de Harry Potter-kamer hoorde, heb ik direct een persverzoek ingediend. Hier móest ik eens gaan slapen! Met Kerst was de kamer al bezet, maar in het voorjaar kon ik zeker terecht. Dat gaf mij meteen de gelegenheid om Düsseldorf eens van een andere kant te ontdekken. Die van lange, lichte, warme lentedagen bijvoorbeeld! Al steekt moeder natuur daar dit weekend helaas een stokje voor. Maar Düsseldorf heeft nog veel meer ‘andere kanten’, waarvan de Harry Potter-kamer slechts één voorbeeld is. En die maakt mijn verwachtingen gelukkig wél waar! Van zwarte muren en rode gordijnen tot een ouderwetse klok, witte uil, mantel, sorteerhoed, toverstok, ronde bril en legio aan Harry Potter-boeken: alles is aanwezig om je in tovenaarssferen te brengen. Zelfs een Griffoendor-stropdas hangt in de kast! De badkamer is daarentegen – gelukkig – juist modern en netjes. Ik ben in mijn nopjes!

 

Tour De Metro met Schumacher

Na wat snelle foto’s in Harry-kostuum haast ik me naar beneden. Daar staat mijn gids al te wachten. Arnhild J. Schumacher blijkt een vrouw te zijn en ook een stuk ouder dan ik had verwacht. Maar bovenal blijkt Arnhild oorspronkelijk uit Noorwegen te komen en aangezien ik daar binnenkort naartoe ga en iets exotisch altijd kan waarderen, ben ik meteen fan. Arnhild is ook erg goed in haar vak. Ondanks haar Noorse roots kent ze Düsseldorf op haar duimpje en spreekt ze geweldig Duits en Engels (en Noors, Zweeds, Deens en Portugees). Ze is een echte wereldburger en weet op en over elke straathoek iets te vertellen zonder dat het me teveel wordt.

 

Het eerste metrostation

De terugkerende ‘bewegende’ slangenprint

Het LED-scherm

Arnhild bij de Spaceshuttle

De Spaceshuttle

De chemische reactie

Doorlopende oranje woordenbrei

 

Het doel van deze tour is mij wegwijs maken met de nieuwe metrolijn, die ik al gebouwd heb zien worden sinds mijn eerste keer in Düsseldorf meer dan een deccenium geleden. De Wehrhahn Line, zoals de metrolijn heet, bestaat uit zes nieuwe stations en loopt van oost naar west (en een stukje naar beneden), dwars door het centrum. Waarom een rondleiding door ondergronds openbaar vervoer, vraag je je misschien af? Nou, de nieuwe metrolijn is alles behalve lelijk. Het is kunst an sich, letterlijk. De zes nieuwe stations zijn namelijk ontworpen door architecten en kunstenaars en zijn alle zes verschillend, innovatief en prachtig. Track X kenmerkt zich door een oranje woordenslang, Agate is een chemische reactie als twee rivieren die samenkomen, Heaven Above Heaven Below is een heuse spaceshuttle, bij Three Model Rooms staat geluid centraal, Turnstile  heeft met een geweldig modern LED-scherm met een voorstelling van live realiteit en fictie, en Surround is een wirwar van paden dat samen een mooi kunstwerk oplevert. Alle metrostations hebben bovendien de kenmerkende bewegende slangenprint op de muren, zodat je de nieuwe, lichte en moderne metrolijn goed herkent.

 

Het hoog(s)tepunt van Düsseldorf

Google je Düsseldorf, dan vind je ongetwijfeld foto’s van de Rheinturm en diverse moderne architectuur nabij het water. Toch heb ik – met mijn jarenlange Düsseldorf-ervaring – nog nooit deze gebouwen (van dichtbij) gezien. Gelukkig neemt Arnhild me er mee naartoe. Maar niet voordat we eerst de lekkerste curryworst van de stad hebben geproefd. Met curryworst ben ik wel al bekend, maar niet eerder at ik er één bij Curry, schijnbaar het beste curryworst-restaurant  van Düsseldorf. Curry ziet eruit als een chique snackbar, met open keuken/frituur en een paar hoge houten tafels met krukken. Op aanraden van de serveerster bestel ik de curryworst met bladgoud, pikante saus en friet met vier soorten mayonaisse. Het bladgoud proef ik niet, maar dat blijkt niet uit te maken. Het gevoel dat je goud aan ’t eten bent was voor de snobbistische Berlijnse uitvinders van curryworst met bladgoud al genoeg. Genoeg om het te doen overwaaien naar Düsseldorf in ieder geval! De curryworst, saus en friet is trouwens heerlijk.

 

Rheinturm van onder

Curry!

De curryworst met bladgoud 😉

Düsseldorfs Dancing House

Medienhafen

Uitzicht vanaf de Rheinturm

 

Na de lunch kan ik er weer helemaal tegen en trotseren we de kou en wind langs de Rijn, waar we diverse moderne architectuur bekijken. Dit wijkje heet Medienhafen, wat letterlijk mediahaven betekent doordat het een oude haven is waar nu veel mediabedrijven zijn gevestigd. Je vindt hier onder andere het Dancing House van Düsseldorf (niet te verwarren met die in Praag), de Boon (niet te verwarren met die in Chicago) en het bekende gebouw met klimmende poppetjes aan de zijkant. Na een korte uitleg van Arnhild is het daarna tijd om Düsseldorf van haar hoogste punt te bekijken: de 234 meter hoge Rheinturm (Rijntoren). Hoewel het ‘slechts een uitzichtspunt’ is, vind ik de toren dit bezoekje zeker waard. Het geeft je overzicht in de stad en laat duidelijk zien dat Düsseldorf méér is dan de bekende Altstad en chique Königsallee. Düsseldorf is met haar 600.000 inwoners een zeer uitgestrekte stad, heeft veel groen en de vele grasvelden en wandel- en fietspaden langs de Rijn geven de stad een fijne, wereldse uitstraling.

N.B. Aan deze Nederlandse stad moest ik denken toen ik van bovenaf op Düsseldorf neerkeek! 

 

Little Tokyo, kunst en cultuur

Behalve de Harry Potter-kamer, de nieuwe metrolijn, de moderne architectuur van Medienhafen en het uitzicht vanaf de Rheinturm, stond ook Little Tokyo hoog op mijn Düsseldorf-to-do-list. Sinds een paar maanden althans, want daarvoor had ik ook nog nooit van dit wijkje gehoord. En dat terwijl Düsseldorf de derde grootste Japanse populatie van de wereld heeft! En dat terwijl ik enorm houd van Japans eten! Enfin, om kwart voor zes bevind ik mij buiten in de rij(!) voor restaurant Naniwa, een blijkbaar erg populair restaurantje dat de lekkerste ramen serveert. Naniwa loopt als een geoliede machine: de mensen buiten wachten keurig op hun beurt, worden verwarmd met heaters en krijgen van de serveerster vast een kaart. Eenmaal binnen ga je zitten op de aan jou toegewezen plek en kun je direct bestellen. Simple as that! Ik ga voor de gyoza’s vooraf en daarna een heerlijke, pittige noedelsoep. Goed en betaalbaar eten!

 

Typisch Düsseldorf: wie had dat gedacht?

 

Afsluiter van de dag is Die Schöne und das Biest. Oftewel, ik ga naar de Duitse versie van Beauty and the Beast in een bioscoop vlakbij Hotel Friends. Goed voor mijn Duits en bovendien had ik weinig keuze. In Duitslands zijn vrijwel alle films nagesynchroniseerd. En Beauty and the Beast is in ieder geval een verhaal dat ik al ken 😉 Leuke ervaring!

 

Hop on, hop off naar Oberkassel en K21

De volgende dag wil ik graag ontbijten in een leuk tentje in de hippe wijk Flingern. Niet in de minste plaats omdat het Pasen is en daar een uitgebreid ontbijt bijhoort, maar ook omdat ik denk dat Friends Hotel geen ontbijt serveert, of dat het niet inbegrepen is. Lang verhaal kort: na toch even checken blijkt Friends wél ontbijt te serveren en na een snelle inspectie blijkt dat ontbijt er uitgebreid en hemels uit te zien. Toch maar hier ontbijten dus, want anders ben je een dief van je eigen portemonnee (en een gegeven paard kijk je niet in de bek). Goed begin van de dag!

 

Museum K21

Het net in museum K21

Voor het museum K21

Met de bus naar Oberkassel

Mooi wandelen langs de Rijn

Prachtig Oberkassel

Klaar voor ons avontuur in K21

 

Eén van de laatste activiteiten op het programma is met de Hop On Hop Off-bus naar Oberkassel, het wijkje ten noorden van de Rijn. Oberkassel schijnt mooi te zijn, maar bovenal wil ik gewoon graag eens letterlijk Düsseldorf van de andere kant zien. Al is het maar voor de foto 😉 Er blijkt ook een Japanse tuin te zijn (lees: bloesembomen!). Helaas gaat die pas later die dag open. Dan maar met de tram terug naar het centrum, om daar nog even een nieuwe ervaring op te doen bij een oude bekende (chocolademelk drinken bij Gut & Gerne mét taart).

 

Conclusie: meer dan shoppen en kerstmarkten

We sluiten af met een wandeling over een net over een afgrond (vijf verdiepingen hoog). Ik heb het over de expositie van Tomás Saraceno boven het museum K21. K21 is een prachtig oud gebouw middenin een mooi parkje. In het museum is vooral kunst uit de 21ste eeuw te zien. En dus ook de expositie van Tomás Saraceno. Lopen over het net kan maar met tien personen tegelijk en daar moet je dus even voor in de rij staan. Maar dat is het allemaal meer dan waard. Lopen over een net met onder je een leegte van vijf verdiepingen is een echte mindfuck (pardon my language) maar daardoor wel supergaaf. Helaas mocht mijn camera niet mee…

 

Düsseldorf zoals ik dat al kende

Nog een Düsseldorf zoals ik dat al kende (maar dan zonder kerstmarkt)

Gut & Gerne dat ik al kende

Een plein in Düsseldorf dat ik al kende (maar zonder kerstmarkt)

Königsallee

Ontbijten in Hotel Friends

 

Na een heerlijk weekend vol nieuwe ontdekkingen in mijn vertrouwde Düsseldorf is het weer tijd om naar huis te gaan. Conclusie: er is zoveel meer in Düsseldorf te zien en te doen dan alleen de Altstad en de kerstmarkten! Ik heb me geen moment verveeld en heb nog niet eens tijd gehad om de hipe wijkjes Flingeren en Unterbilk te ontdekken. Ook heb ik Düsseldorf nog steeds niet met lekker weer ervaren… Er zit dus niets anders op dan nog een keer buiten het kerstseizoen terug te komen! 😉

 

 

Heel veel dank aan Hotel Friends, mijn gids Arnhild en Düsseldorf Tourismus GmbH!

 

Ben jij wel eens in Düsseldorf geweest? Had jij dit bij de stad verwacht? Tip ook jouw hidden gem onder dit bericht! 

 

Grand Depart 2017

 

N.B. Düsseldorf is deze zomer het startpunt van de Grand Départ, het begin van de Tour de France. Vanaf 1 juli is het dus feest in Düsseldorf! Andere leuke evenementen binnenkort vind je hier.

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook en abonneer je hier op mijn YouTube-kanaal.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Düsseldorf from the other side: méér dan kerstmarkten [+video]