Inge ontdekt Parkstad in Zuid-Limburg, de beste reisbestemming wereldwijd


Inge ontdekt Parkstad tijdens haar eerste persreis naar Parkstad Zuid-Limburg

 

Parkstad Zuid-Limburg: verrassend, veelbelovend, vooruitstrevend én gekozen tot beste toeristische bestemming ter wereld.

 

Als ik je vraag naar toeristische hotspots in Nederland, is Parkstad nou niet meteen het eerste waar je aan denkt. Nóg niet. Want Parkstad timmert hard aan de weg. Tijdens een persreis naar deze veelbelovende regio in het zuiden mocht ik ontdekken waarom Parkstad – terecht – thuishoort bij één van de meest verrassende bestemmingen in Nederland.

 

Wat is Parkstad?

Parkstad ligt in Limburg en wordt ook wel de groene oase van Zuid-Limburg genoemd. Het omvat een gebied dat zich uitstrekt over acht gemeenten (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Simpelveld, Voerendaal, Nuth en Onderbanken). Het is een bijzonder gebied dat vroeger bekend stond als de Oostelijke Mijnstreek, het epicentrum van de Nederlandse mijnbouw. In 2016 werd Parkstad in Dallas door het World Travel & Tourism Council uitgeroepen tot ‘Best Travel Destination in the World’.

 

Move over Zwitserland en Kaapstad!

 Het relatief onbekende Parkstad als beste bestemming ter wereld? Hoe dan? Hoe kon Parkstad de andere – en zeker niet de minste – kanshebbers Swiss Park Networks in Zwitserland en V&A Waterfront in Kaapstad achter zich laten? Dat ging ik uitzoeken tijdens een persreis begin april.

 

Op perstrip naar Parkstad Zuid-Limburg

Onder de bezielende leiding van VVV Zuid-Limburg ontdekte ik samen met een groep andere influencers – een bonte verzameling bloggers, vloggers, Instagrammers en journalisten – wat deze regio nu zo bijzonder maakt. En, moet gezegd worden, ik ben blij verrast door Parkstad.

 

Heerlen & Hotel Heerlen

Op een vrijdagochtend begeef ik mij per trein naar het nog niet zo zonnige zuiden. Een reis die ik twintig jaar eerder regelmatig maakte, toen ik tijdens mijn eerste studie een jaar in Heerlen woonde. Al bij aankomst op het station van Heerlen valt meteen op hoe de stad in die twintig jaar is veranderd. Voorheen kwam je per trein aan op een donker en grauw station dat bestond uit een voetgangerstunnel die werd bewoond door verslaafden en dealers, in een omgeving waar je ’s avonds liever niet alleen rondliep. Anno 2017 is daar niets meer van over. Er staat nu een hypermodern, prachtig station. Ik herken bijna niets meer.

We overnachten dit weekend in Hotel Heerlen (een waar pareltje uit het Van Der Valk imperium) dat in 2016 is getroffen door een grote brand, maar inmiddels weer bouwt aan de toekomst. Vooral het nieuwe en moderne (tijdelijke) Pop-Up restaurant spreekt enorm tot de verbeelding (en de luxe bedden sliepen héérlijk).

 

Hotel Heerlen

 

Parkstad: van grauw naar groen & Abdij Rolduc

De eerste stop tijdens de persreis is Abdij Rolduc waar we worden ontvangen met een kopje koffie en – uiteraard – échte Limburgse vlaai. In de onwaarschijnlijk mooie en inspirerende Rococo bibliotheek luisteren we naar een presentatie over één van de oudste abdijen van de Benelux. Ook wordt verteld hoe Parkstad de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld heeft kunnen winnen, hoe zij nummer één werd van 157 inzendingen uit 62 landen.

Waar veel regio’s ter wereld zijn verpest door mijnbouw en industrie is Parkstad een fantastisch voorbeeld van de transitie andersom: van grauw naar groen en uiteindelijk naar goud. Dit is hét toonbeeld dat alles kan. Dat het verleden geen barrière hoeft te zijn voor de toekomst. Parkstad is positief gegroeid door een verandering in de manier van denken: de regio is niet ‘slechts’ een aanhangsel van Nederland, maar hét centrum van Europa. Parkstad is hoopvol, toekomstgericht en optimistisch.

 

Abdij Rolduc

Rococo bibliotheek

Prachtige binnentuin

 

Heerlen Murals & Maankwartier

Na dit inspirerende verhaal stappen we – zoals het een echte toerist betaamt – weer in de bus op naar Kasteel TerWorm voor een ongelofelijk lekkere streeklunch. Bij binnenkomst worden we verrast met een heerlijk glaasje Cchampagne en tijdens de tweegangenlunch luisteren we naar een presentatie over de Heerlen Murals. De binnenstad van Heerlen is gepimpt met prachtige street art van kunstenaars over de hele wereld. Ook wordt door de bevlogen, visionaire en bijzonder grappige kunstenaar Michel Huisman (tevens architect van het Maankwartier) een toelichting gegeven over het Maankwartier; die nieuwe, prachtige stationsomgeving van Heerlen.

Na de lunch maken we een stadswandeling langs een aantal van de murals en door het Maankwartier. Het is een prachtige omgeving geworden: vernieuwend en vooruitstrevend. Dit laat zien hoe ver je kunt komen als je buiten de lijntjes durft te kleuren.

 

Maankwartier Heerlen

Nogmaals Maankwartier Heerlen

Heerlen murals

En nog een Heerlen murals

Laatst Heerlen murals

 

Een amuse met een gouden randje in SCHUNCK* Glaspaleis

Het avondprogramma begint met een bezoek aan een expositie in SCHUNCK* Glaspaleis in Heerlen, hét centrum voor moderne en hedendaagse kunst. Speciaal tijdens Parkstad Nacht is er ook een ’Proeverij der textuur’ waar je de collectiewerken uit de expositie kunt proeven. Hier genieten we van een amuse van sterrenkok Servais Tielman, gebaseerd op één van de kunstwerken. In de amuse zit – jawel – 24-karaats bladgoud verwerkt. Dat smaakt naar meer (muhaha).

 

Hoe zal dit smaken?

Zo smaakt dit!

 

De smaken van de streek in Brasserie Mijn Streek

Het diner genieten we in de hippe Brasserie Mijn Streek met prachtig uitzicht over de skyline van Heerlen. Uiteraard eet je in Limburg het Limburgse goud (asperges – jummie, dat was de eerste keer asperges dit seizoen!). Tevens genieten we van speciale, lokale Zuid-Limburgse bieren. Een leuke manier om al het moois en lekkers dat Parkstad te bieden heeft met alle zintuigen waar te nemen.

 

Streekgerechten en Limburgs bier

Het witte goud

 

Het avondprogramma vol bijna-stilte en actie

Na het diner brengen we nog een kort bezoek aan de grootste Romeinse opgravingen van Nederland in het Thermenmuseum. Hierna volgt een stiltewandeling door de Schinveldse bossen. Ik moet zeggen: ik keek hier enorm naar uit. In het donker met een bíjna volle maan door de bossen struinen en dat in complete stilte. Maar onze gids wilde natuurlijk wel het één en ander vertellen over het bos en het programma dat wordt aangeboden, dus het werd een niet-zo-heel-veel-stil-te-wandeling. Hoe dan ook een erg leuke ervaring in een werkelijk prachtige omgeving. Zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan.

We sluiten de avond af bij SnowWorld, de grootste overdekte skihal ter wereld. Natuurlijk verwachten we sneeuwpret. In plaats daarvan worden we verrast met vijf ritjes in de alpine coaster. Een erg leuke ervaring in het donker. Ook is hier Europa’s grootste klimpark gelegen en dat is nog geopend zo laat op de avond. Het lijkt me hilarisch om hier nog eens te gaan ziplinen in het donker.

 

Life is better barefoot, óók in Zuid-LImburg

Nadat we de volgende ochtend hebben genoten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel begeven we ons naar een volgend pareltje in Parkstad. Jawel, het Blote Voeten Park in Brunssum. Ook hier keek ik enorm naar uit. De oprichter van het Blote Voeten Park, een natuurgeneeskundig therapeut en voetreflexoloog, heeft met het opzetten van dit park zijn dromen waargemaakt. Aanvankelijk geloofde niemand in zijn ‘rare’ plannen, maar inmiddels is het park uitgegroeid tot een belangrijke hotspot van Parkstad met 42.000 bezoekers per jaar. En het is inderdaad een unieke en heerlijke ervaring om op je blote voetjes door het bos, over dennenappels, zachte kokos, fijn zand, kriebelend gras en steentjes te lopen. Voor de avonturiers onder ons zijn er ook evenwichtsbalken, modderbaden en een uitdagende hindernisbaan over de vijver. Als je in het zuiden bent, is dit écht een must-do. Een leuke dagje uit met kinderen, maar zeker ook voor bedrijfs- en familie-uitjes en vriendengroepen is dit waanzinnig gaaf.

 

Hindernisbaan over de vijver

De Spa

Blote voeten

Heerlijk om te voelen met je voeten

 

Op wereldreis in Mondo Verde

Aansluitend bezoeken we Mondo Verde. In dit park vind je naast tuinen ook een dierenpark en verschillende attracties. Vooral de wereldtuinen zijn beeldschoon. Je waant je telkens eventjes in een ander werelddeel, met typische flora en fauna uit landen zoals Japan, China, Italië, Australië, Oostenrijk en Afrika.

 

De wereldtuinen van Mondo Verde

De wereldtuinen van Mondo Verde

 

Een stukje Toscane in Zuid-Limburg

Kers op de taart deze tweede dag van de persreis is een waanzinnig bijzondere en lekkere lunch in Hotel Winselerhof. In deze unieke omgeving ligt het eerste Italiaanse restaurant van Nederland, Pirandello, met een werkelijk prachtige ambiance. Je kunt hier ook overnachten tussen de wijnranken – erg romantisch! Na een tongstrelende lunch in het restaurant volgt een wandeling door de omgeving. Het zonnetje is inmiddels doorgebroken in het zonnige zuiden en – moet gezegd worden – zo gaat het wel heel erg voelen als Toscane. Voor een stukje Italië in eigen land is deze plek een absolute aanrader.

 

Little Tuscany

Eten bij Pirandello

Eten bij Pirandello

Bubbels van het huis yummie

 

Beleef design, wetenschap en techniek onder één dak

De perstrip wordt afgesloten met een bezoek aan C-City in Kerkrade. Hier vind je Design Museum Cube, Earth Theater Columbus en Discovery Centrum Continium. Een bijzondere plek, vooral voor jong maar ook voor oud. In het design museum kijk ik – als iemand met een liefde voor design en esthetiek in het leven – mijn ogen uit. Als klap op de vuurpijl zijn we getuige van een filmvertoning over Parkstad in het eerste National Geographic 3D Theater van Europa. Normaal gesproken kun je hier prachtige National Geographic films en documentaires bekijken op een wel heel bijzondere manier. De allerkleinsten beleven op een speelse wijze wetenschap en techniek in Discovery Centrum Continium waar momenteel een interactieve tentoonstelling over LEGO is.

 

Parkstad: een verrassende bestemming voor een vakantie in eigen land

Het was een druk programma boordevol al het moois en nieuws dat Parkstad te bieden heeft. Als iemand die Heerlen en omgeving kent van twintig jaar geleden moet ik toegeven dat er inderdaad een behoorlijke transformatie heeft plaatsgevonden. De regio is behoorlijk opgeknapt en heeft een eigen, heel unieke urban look & feel. Al heeft Parkstad misschien nog niet de allure van het bourgondische en sfeervolle Maastricht, het is wat mij betreft wel een verrassende bestemming voor een vakantie in eigen land.

 

 

Dank aan de organisatie van VVV Zuid-Limburg en alle betrokken deelnemers voor deze onvergetelijke persreis naar de beste toeristische bestemming ter wereld.

 

Had jij wel eens van Parkstad in Zuid-Limburg gehoord? Wat lijkt jou het leukste?

 

P.S. Houd Facebook in de gaten voor en giveaway van verschillende vrijkaartjes voor Parkstad Zuid-Limburg!

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *