De gelukkigste landen ter wereld: waar word je gelukkig? 4


Nieuw-Zeeland (2016)

 

We denken vaak dat lekker weer ons gelukkig maakt, maar juist landen met een fris klimaat staan hoog in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. Waar moeten we naartoe en waarom juist daar?

 

In maart dit jaar verscheen het World Happiness Report 2017. Hieruit bleek dat Nederland het zesde gelukkigste land ter wereld is. Niet slecht! Maar in welke landen is men nog gelukkiger en wat hebben deze landen met elkaar gemeen? Ik checkte het geluksrapport om te onderzoeken wat nu echt gelukkig maakt (en waar we allemaal heen moeten emigreren) 😉

 

SuusjeQ op Nusa Lembongan, Bali. Maakt Bali gelukkig?!

 

Top 10 gelukkigste landen

De top 10 van gelukkigste landen ter wereld ziet er anno 2017 als volgt uit.

1. Noorwegen
2. Denemarken
3. IJsland
4. Zwitserland
5. Finland
6. Nederland
7. Canada
8. Nieuw-Zeeland
9. Australië
10. Zweden

Hmm, toch niet het weer dat zorgt voor geluk dus. In vrijwel al deze landen is het namelijk doorgaans frisjes. De landen liggen allemaal flink noordelijk, of juist zeer zuidelijk (hallo Nieuw-Zeeland en Australië!). Lekker weer is blijkbaar geen garantie voor geluk. Maar wat dan wel?

 

Wat maakt gelukkig?

‘In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid’, zo lees ik in dit artikel van NOS over het geluksrapport. ‘Vooral gezondheid speelt volgens het CBS een belangrijke rol bij geluk. Van de Nederlanders die hun gezondheid beoordelen als slecht of zeer slecht is maar 58 procent gelukkig. Bij mensen die wel gezond zijn is dat 94 procent. Totaal noemt circa 88 procent van de Nederlanders zich gelukkig. Een kleine drie procent is ongelukkig en de rest zegt gelukkig noch ongelukkig te zijn.’

Lees ook dit artikel op NOS: Als negen op de tien mensen gelukkig zijn, waarom klaagt iedereen dan?

 

Foto: By José Chan

 

Werk maakt gelukkig

Uit het rapport blijkt dat eveneens werk sterk bijdraagt aan geluk. Althans, het hebben van werk. Mensen die werkloos zijn, zijn veel vaker ongelukkig. Ook mensen die in een land leven waar de werkloosheid hoog is zijn ongelukkiger, ook al hebben zij zelf wel een baan. Qua inhoud maakt een baan met lichamelijk werk ongelukkiger dan een baan zonder lichamelijk werk. Goede arbeidsvoorwaarden, zoals een goed salaris, dragen ook bij aan geluk, evenals een goede work/life-balance, autonomie, variatie, baanzekerheid, sociaal kapitaal en minimale gezondheid- en veiligheidrisico’s.

 

Op workation naar…

Hmm, dit maakt mij toch wel benieuwd naar de werkcultuur in Noorwegen, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Finland. De Zwitserse, Noorse en Deense steden scoren bovendien goed als digital nomad-steden op NomadList. Binnenkort maar eens op workation naar Oslo, Kopenhagen, Zurich of Geneve? Al zeg ik ook geen nee tegen een tripje IJsland of Finland!

 

 

In welk landen zou jij wel een tijdje willen wonen en werken? En maakt lekker weer jou gelukkiger? 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “De gelukkigste landen ter wereld: waar word je gelukkig?

 • Sabine

  Waar is Colombia gebleven? haha 😛 Stond altijd bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen. Dit gaat sowieso heel erg over voorzieningen en kwaliteit in het land, iets dat Colombia nogal mist. Toch zijn hier de mensen echt heel gelukkig, ondanks de armoede en soms moeilijke levenssituaties. Nooit ben ik ergens geweest waar zoveel het leven wordt gevierd als hier! En ik als inwoner ben hier ook gelukkiger dan in Nederland.

  • Suzanne Bericht auteur

   Ja, zelfde met Costa Rica! Die ademen ook het pura vida, maar ondanks de happy state of mind zullen er toch wel wat mankementen zijn?! Of ja, andere peilers misschien in dit onderzoek. Het is ook best subjectief natuurlijk, het geluk dat je bij de mensen voelt!

 • Yvonne

  Tja, inderdaad bijzonder dat juist de koude landen zo goed scoren. Ik kan me voorstellen dat het komt door de hogere levensstandaard in juist die landen. Zelf zou ik er echt een stuk gelukkiger van worden om juist in een tropisch land te mogen wonen… ik hou van warmte en zon… en heel de dag buiten. Ik doe gewoon 2 keer zoveel op een dag in de NL zomer dan in de winter! Ooit hebben we dan ook serieus overwogen naar Thailand te emigreren. De nadelen wogen echter niet op tegen de voordelen toen we eea gingen vergelijken en ach… eerlijk is eerlijk… we hebben t hier toch ook erg goed!!

  • Suzanne Bericht auteur

   Ja, we mogen niet klagen! En zo koud is het hier ook weer niet 😉 Al kan ik ook echt terugverlangen naar de warmte in Costa Rica… Of Azië… *droomtweg*