Interview: Marjorie (24) reisde een half jaar alleen door Afrika 18


Als vrouw alleen reizen? Dat moet je maar durven! Marjorie trok de stoute schoenen aan en reisde een half jaar alleen door Afrika: van Kenia tot Zuid-Afrika. Hoe dat haar beviel lees je in dit interview.

Tijdens één van mijn lessen social media, die ik geef via SRM Opleidingen, raakte ik aan de praat met deelnemer Marjorie Rijnaars. Marjorie vertelde mij dat ze een half jaar alleen door Afrika had gereisd. Vol bewondering vroeg ik door. Waar was ze allemaal geweest? Hoe had ze gereisd? En was dat te doen in je eentje en financieel? Ik vroeg Marjorie of ik haar mocht interviewen voor mijn blog over haar prachtige reis en gelukkig zei ze ‘ja’. Met trots presenteer ik jullie dan ook het interview met Marjorie over alleen reizen door Afrika.

Vertel eens, wie is Marjorie?

“Ik ben Marjorie Rijnaars, 24 jaar oud en heb mijn Bachelor of Communication (International Event Music and Entertainment Studies) afgerond aan Fontys ACI te Tilburg. Een brede studie waarmee ik mijn dromen, interesses en ambities kan nastreven. Ik ben opgegroeid in Melick, een klein Limburgs dorpje, maar na in zo’n zes steden in binnen- en buitenland te hebben gewoond, heb ik mijn plekje gevonden in Amsterdam. Ik ben een open, actief en levendig persoon en probeer uit alles het beste te halen. Zo heb ik naast mijn studie een exchange van vier maanden gedaan naar Brazilië, heb ik Spaans geleerd en heb ik na mijn studie een half jaar door het prachtige Afrika gereisd.”

Wanneer en waarom besloot je om een half jaar te gaan reizen door Afrika?

“Je vertrouwde leventje achterlaten en het avontuur aangaan. Dit had ik altijd al in mijn hoofd voor na mijn studie, maar hoe en wat stond nog niet vast. Omdat ik iets anders wilde dan anderen, besloot ik vrij impulsief een reis te boeken naar het (voor velen) onbekende Afrika en acht dagen later vertrok ik in mijn eentje naar Kenia.”

Was alleen reizen een bewuste keuze?

“Het leek mij altijd geweldig om in m’n eentje een reis te maken en op het moment van mijn afstuderen waren er geen vriendinnen die tegelijk afstudeerde en/of direct weg konden. Echt alleen ben ik echter nooit geweest. Op mijn tweede dag in Kenia leerde ik de geweldige mensen van mijn groepsreis kennen, en met een aantal reisde ik zelfs nog door tot Kaapstad. Natuurlijk heb ik af en toe een moment gehad dat ik mij eenzaam voelde, maar ook dit hoort bij reizen en hierdoor leer je jezelf goed kennen waardoor je alleen maar zelfverzekerder wordt. Als je alleen op reis bent ben je absoluut vrij om te gaan en doen wat jij wilt. Heerlijk!”

Lees ook: 6x Tips als je alleen op reis gaat

Van Kenia tot Kaapstad: wat was je route?

“Ik heb op verschillende manieren gereisd. Zo begon ik met een georganiseerde groepsreis, heb ik samen met anderen een 4×4 auto gehuurd, het openbaar vervoer gebruikt en een hop-on-hop-off backpacker-busticket aangeschaft (Baz Bus), welke heel populair is onder backpackers in Zuid-Afrika. In totaal heb ik zo’n 13.500 kilometer afgelegd.”

Vertel eens iets meer over je reis!

“In Kenia begon mijn avontuur met een zogenoemde YOLO-groepsreis van G-adventures voor jonge avontuurlijke reizigers. Het eerste wat we te horen kregen was “You’re not on a holiday, we’re on safari!” Dat we dat even wisten en geen luxe konden verwachten. Een dag later vertrokken we met een grote truck vanuit Nairobi direct de grens over naar Tanzania. We stopten bij een Masai village onderweg en bezochten Serengeti National Park en de Ngorongoro Crater in een safarijeep, waar ik op mijn derde dag in Afrika al de Big Five spotte! We sliepen in kleine tentjes midden in het park met ’s nachts een olifant naast de tent, brullende leeuwen en huilende hyena’s op de achtergrond. Een moment waarop je pas echt goed beseft op wat voor geweldige plek je beland bent. TIA – This is Afrika!”

Lees ook: Charles Witlox startte reisbureau Charlie’s Travels voor reizen in het ‘echte’ Afrika

En toen verder naar Zanzibar, Malawi, Zambia, Zimbabwe en Botswana?

“Na een paar dagen genieten van de witte stranden en een helderblauwe zee in Zanzibar weer de truck in voor een heerlijke ‘African massage’, zoals ze hier de kuilen in de weg noemen. We vervolgden onze weg langs Lake Malawi om door te rijden naar de Victoria Falls in Zambia en Zimbabwe. Na een duik in Devil’s Pool, namen we afscheid van een gedeelte van de groep en ging ik verder met mijn reis door Chobe National Park in Botswana. Per mokoro, een soort kano, maakten we een tocht door de moerassen van de Okavango Delta. Langzaam gleden we over het water, zo sereen, en kwamen we aan bij het eilandje waar we gingen overnachten; weer midden in de natuur. Ook maakten we kennis met de San Bushmen in Botswana en vertelde ze in hun eigen ‘kliktaal’ over hun manier van leven en het gebruik van planten en wortels voor geneesmiddelen.”

Daarna naar Namibië?

“Van het groene en vruchtbare Botswana reden we naar het droge en woestijnachtige Namibië. We aten voor het eerst wild (een spies met krokodil, zebra, kudu, oryx en springbok) bij het bekende Joe’s Beerhouse in Windhoek, bezochten Etosha National Park in het noorden van Namibië en reden vanuit hier steeds verder naar het zuiden toe. In Swakopmund gingen we sandboarden en sprong ik voor het eerst uit een vliegtuig en man, wat was dit gaaf! Misschien wel het mooiste van Namibië, was de Sossusvlei. Hier bezochten we Deadvlei en bekeken we de zonsondergang vanuit Dune 45. Wauw, wat was dit geweldig mooi!”

En toen de eindbestemming: Zuid-Afrika. Hoe was dit?

“En dan rij je naar Kaapstad, waar je al van verre de Tafelberg kan zien. Eerst verbleef ik in een hostel in het centrum om de stad beter te leren kennen. Hierna verbleef ik voor vier weken in een surfhostel in Blouberg, een kleine 30 minuten rijden van het centrum. Een nieuw avontuur brak aan toen ik met de BazBus vertrok richting Johannesburg. Onderweg heb ik enorm veel gedaan, van duiken met witte haaien, townships bezoeken, hiken, bungeejumpen, nationale parken, surfen en nog een roadtrip naar Mozambique. Na nog een dagtrip Lesotho, reisde ik per bus naar mijn eindbestemming Johannesburg. Hier verbleef ik mijn laatste nacht en na een biketour, de Maboneng market en een laatste bar crawl, nam ik het vliegtuig terug naar Nederland.”

Is Afrika een fijn continent om te backpacken?

“Er zijn nog niet veel mogelijkheden om alleen te backpacken door Afrika. Ook het openbaar vervoer in het midden van Afrika is nog niet goed ontwikkeld. Daardoor zie je veel trucks met groepsreizen gedurende de vaste routes en kom je twee- en viertallen tegen in 4×4 auto’s, voornamelijk in Namibië. Hiernaast is de Baz Bus de enige optie tussen Kaapstad en Johannesburg en andersom. Onderweg kom je niet veel soloreizigers tegen. Ik Kaapstad en Johannesburg tref je er meerderen en is het fijn om naar eventuele mogelijkheden te kijken als bijvoorbeeld samen een auto huren. Dit geeft meer vrijheid dan een groepsreis en/of Baz Bus.”

Hoe was Afrika voor een (Westerse) vrouw alleen?

“Het slechte beeld dat vaak nog geschetst wordt van Afrika klopt grotendeels niet. Afrika is een prachtig continent en zeker de moeite waard en wordt steeds populairder onder backpackers. Je kunt er in je eentje backpacken maar je zult wel aan je eigen veiligheid moeten denken en geen roekeloze acties uithalen. De mensen zijn aardig en hebben altijd een glimlach op hun gezicht maar ook de criminaliteit is extreem; berovingen, diefstal en zelfs moord zijn een dagelijks iets. Gelukkig heb ik alleen maar positieve ervaringen gehad. Bij twijfel in de steden: ga niet lopen maar neem een taxi!”

Is backpacken in Afrika duur?

“Ten opzichte van het bekende backpacken is Afrika duur. Zo was ik gedurende mijn reis bijna het dubbele kwijt ten opzichte van mijn broer, die net zo lang reisde in Azië. Een auto huren in super handig en relatief goedkoop, en dus ook iets dat veel wordt gedaan. Voor een simpele avondmaaltijd ben je toch al snel 15 euro euro kwijt en een overnachting verschilt heel erg per soort accommodatie, maar reken voor een hostel rond de 15 euro per nacht. Ik heb het relatief goedkoop gehouden door in tentjes en hostels te slapen. Denk aan een dagbudget van 50 euro. De ene dag geef je meer uit dan de andere. Wel zou ik mijn reis als ik ouder ben gedeeltelijk over willen doen, alleen dan luxer en gebruik maken van de geweldig mooie lodges die Afrika te bieden heeft bij de vele natuurparken en top Airbnb’s in bijvoorbeeld Kaapstad.”

Wat is het mooiste dat je tijdens je reis hebt gezien/meegemaakt?

“Het mooiste? Dat is zo moeilijk aangezien mijn reis zo divers was. Ieder land had zo zijn charmes en er waren zo veel mooie momenten.”

Wat is het minste dat je tijdens je reis hebt gezien/meegemaakt?

“Om eerlijk te zijn vond ik de Garden Route tegenvallen! Je hoort iedereen hier lovend over praten, maar bij mij was het niet optimaal weer en aangezien ik al zo veel moois had gezien in de maanden ervoor, werden mijn verwachtingen niet waargemaakt. Het was mooi, zeker waar! Maar minder dan verwacht.”

Ultieme tip voor mensen die twijfelen om te gaan reizen door Afrika?

“Ik kan foto’s laten zien er hierbij mijn verhaal vertellen, maar een gevoel over brengen is moeilijk. Het was fantastisch, verrassend en overweldigend! Wanneer je twijfelt, GAAN! Afrika is een avontuurlijk, divers en bovenal ontzettend mooi continent. Een continent met voor ieder wat wils!”

Vragen aan Marjorie? Stel ze onder dit bericht en ik zorg dat je antwoord krijgt! 

N.B. Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Marjorie Rijnaars.

Ook een gaaf avontuur in Afrika beleven? Check deze tiendaagse reis door Zuid-Afrika en Swaziland en bezoek het meerdaagse festival Bushfire!

African Bushfire Festival Adventure

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 gedachten over “Interview: Marjorie (24) reisde een half jaar alleen door Afrika

 • Jennifer

  Oh vet tof! Zou graag ook eens zoiets willen doen. Maar…… Afrika is géén land ehhhhh (sorry!). Marjorie als je nog niet Afrika moe bent: altijd welkom in Ghana. We hebben geen wildlife, Tafelberg of zandvlaktes, maar wel de meest fantastische mensen, goeie muziek, een hoop geschiedenis, ongerepte natuur en lekker eten! 😉

   • Eric Bos

    Hi Suzanne, er staat nog steeds ‘land’: “Het slechte beeld dat vaak nog geschetst wordt van Afrika klopt grotendeels niet. Afrika is een prachtig land en zeker de moeite waard en wordt steeds populairder onder backpackers.”

    Op deze manier blijft dat ‘slechte’ beeld natuurlijk gehandhaafd…

 • Marie

  Hi marjorie, ik wil binnenkort gaan backpacken in Afrika. Mijn reis begint in Oeganda. Heb je ergens een uitgebreid reisverslag? Ik ben erg benieuwd naar alle details!

 • Marlies

  Hey Suzanne en Marjorie,

  Wat een geweldig artikel en het heeft me nog enthousiaster gemaakt om een reis naar afrika te gaan ondernemen. Echter heb ik nog een paar vragen, je begon met een groepsreis maar daarna ben je nog verder gegaan in een 4×4 auto. Hoe heb je dit deel gepland? Had je al kennis gemaakt voor vertrek met je reisgenoten van de groepsreis en toen al deze tweede reis vastgelegd? Of hebben jullie deze reis tijdens de groepsreis met elkaar gepland?
  Mij lijkt het ook geweldig om na de groepsreis verder te gaan, maar dat is wel makkelijker met reis genoten denk ik dan om alleen verder te gaan.

  En de reis van Kaapstad naar Johannesburg heb je zo te lezen alleen ondernomen, was dat ook goed te doen?

  Alvast bedankt voor je tijd

  Groetjes Marlies

   • Milou

    Hey meiden!

    Jullie berichten zijn nog van 2017, maar vroeg me af of jullie al plannen hebben gemaakt?
    Ik ben nu aan het plannen om in oktober te gaan. Bij interesse laat het me gerust weten!
    Ook als jullie al geweest zijn, of onderweg zijn, hoor ik graag tips!

    Groetjes Milou

 • Noraly

  Hallo! Zo hé! Ik word gelijk enthousiast van deze blog! Zou zelf ook graag gaan. Heb ook een beetje de zelfde vraag als Marlies, hoe je de rest van je reis, de doorreis naar zuid Afrika hebt gepland? Wist je al dat een deel van de groep met jou mee ging of hoe had jij anders gepland dit te doen? Verder ben ik benieuwd hoe veel jouw reis in totaal heeft gekost? Groetjes!

  • Milou

   Hey!

   Al meer concrete plannen gemaakt toevallig?
   Ik ben nu aan het plannen om in oktober te gaan. Mocht je interesse hebben om mee te gaan hoor ik dat graag! 🙂

   Groetjes Milou

 • Milou

  Hallo!

  Ik heb precies dezelfde vragen als de andere meiden hier! Hoe heb je het geregeld om verder te gaan?
  Ik ben me nu aan het oriënteren op een reis naar Afrika voor in het najaar 🙂

  Groetjes Milou

  • Marjorie Rijnaars

   Wat leuk om te lezen dat mijn interview met Suzanne nog steeds mensen inspireert om ook naar Afrika te gaan!

   Visa zijn per land verschillend en ook per nationaliteit wordt er bij grenzen divers gehandeld. Zo heeft bijvoorbeeld een Nederlander geen of een goedkoper visa dan een Australiër bij sommige landen. Ikzelf had van te voren een reisschema opgesteld van de landen die ik (wellicht) ging bezoeken. Om het zeker voor het onzekere te nemen had ik een aantal visa van te voren geregeld en bij de overige wist ik zeker dat je deze bij de grens kon krijgen.

   Voor Kenia had ik een Transit Visa van 3 dagen (online te verkrijgen), aangezien ik wist dat ik vrijwel direct door zou reizen naar Tanzania. Voor Tanzania heb ik een visum van te voren aangevraagd. Malawi, Zambia, Zimbabwe en Lesotho heb ik aan de grens gekocht (contant betalen). Voor Botswana, Namibië en Zuid-Afrika heb je geen visum nodig, maar wel een bewijs van doorreizen/terugvlucht.

   Eisen en regels kunnen veranderen! Als je weet welke landen je wilt bezoeken, kan je naar de desbetreffende ambassades bellen om te vragen of een visum van te voren of op de grens te halen is. Zorg ook dat, wanneer je voor een visum naar een ambassade afreist, je precies de juiste papieren bij je hebt. Wanneer er namelijk iets onjuist is of mist, wordt je aanvraag niet in behandeling genomen en ben je voor niks langsgegaan. Ook zorg ik tijdens mijn reizen dat ik altijd pasfoto’s en kopieën van mijn paspoort bij me heb.

   Hiernaast is het slim om per land te kijken wat de regels zijn qua vaccinaties. Zo kan er bijvoorbeeld bij afgelegen grensposten in Tanzania gevraagd worden naar een ‘cholerastempel’ van binnenkomende reizigers. Je bent niet verplicht om ingeënt te zijn tegen cholera en dit is dan ook enkel een stempel in je vaccinatieboekje om eventuele problemen bij die grensposten te voorkomen. Het wordt voornamelijk gebruikt om geld aan te verdienen. Ook is zwemmen in Lake Malawi heerlijk, maar raad ik je aan om op te passen in verband met de vele parasieten in het water.

 • Femke

  Marjorie wat een super gave reis! Ik heb een retour ticket naar Johannesburg, zou samen met iemand gaan maar kan nu alleen nog alleen. Wil graag in het oosten blijven, evt. naar Drakensbergen. kan je dat aanraden om alleen te doen, ben jij daar alleen geweest? Of is dit niet veilig? Ben wel benieuwd naar jouw ervaring, je vertelt al wat hierboven, maar dit is wat specifieker.

  • Marjorie

   Ikzelf heb een positieve gedachte overgehouden aan Johannesburg. Ik verbleef in het hostel Curiocity Joburg. Hierdoor heb je snel contact met andere reizigers en ben je nooit alleen als je dat niet wilt. Maboneng is een top buurt met veel hotspots en artwork. Vergeet vooral niet om op zondag een bezoekje te brengen aan Market on Main 😉

   Drakensbergen is ook ge-wel-dig! Ik verbleef in het Amphitheatre Backpackers Lodge en vanuit hier worden ook veel mooie hikes georganiseerd.

   • Nikki

    Hoi Marjorie,

    Ben je ook bij de Blyde River Canyon geweest? Hoe kan je hier het beste/makkelijkste naartoe gaan in je eentje? Ik vind alleen een auto huren denk ik eng namelijk.