10x Signalen dat slapen in een dorm niets (meer) voor jou is 11


Wombat’s City Hostel London

 

Veel backpackers kiezen ervoor om in dorms te slapen. Dorms zijn slaapzalen met veelal stapelbedden, waar je dus je kamer (en badkamer) deelt met andere reizigers. Iets voor jou?

 

Als reiziger heb ik vaak in een dorm geslapen. Tijdens mijn eerste grote reis door Zuidoost-Azië koos ik meestal voor een eigen kamer omdat je die daar vaak al voor een tientje had, maar in Australië was dat niet te doen. Zelfs een plekje in een dorm kostte daar al snel 30 euro per nacht, dus als je dan vijf maanden op reis bent tikt een privékamer wel aan. Een kamer delen met anderen leek mij de enige reële optie. Maar naast financiële redenen zijn er ook andere redenen om voor een dorm te kiezen. Sommige mensen vinden het gewoon heel gezellig. Je ontmoet snel mensen en leeft het ‘echte’ backpackersbestaan. Privacy en comfort komt dan even op de tweede plek.

 

Lang leve Zuidoost-Azië!

 

Mijn laatste dorm-ervaring

Tijdens mijn bezoekje aan Londen eind april sliep ik sinds twee jaar ook weer eens in een dorm. Dit omdat ik mijn trip zo goedkoop mogelijk wilde houden en ik het wel een leuke reizigers-ervaring vond tijdens een reisbloggerstrip. Noem me verwend, maar tijdens mijn verblijf besefte ik echter dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Slapen in een dorm was niets meer voor mij. Althans, mijn prioriteiten zijn veranderd. Achteraf gezien had ik liever meer betaald voor wat meer privacy en comfort.

 

Test: Is slapen in een dorm jouw ding?

Om jouw niet dezelfde ‘fout’ te laten maken, stelde ik een kleine checklist op: is slapen in een dorm (nog) wel iets voor jou? Doe de test en laat het me weten! To dorm or not to dorm, that’s the question! Als je deze signalen herkent, is het waarschijnlijk de laatste keer geweest dat jij een nacht in een dorm hebt doorgebracht!

 

1. Je hebt geen zin meer in oordoppen

De één vindt het geen moeite, de ander (zoals ik) heeft van die oren waar de doppen altijd uitvallen. Anyway, als je in een dorm slaapt zijn oordoppen geen overbodige luxe. Mensen lopen soms de hele nacht in en uit, deuren slaan dicht, mensen gaan naar de wc (al dan niet en-suite), om nog maar niet te spreken over mensen die praten in hun slaap of snurken. En daar – met of zonder oordoppen – heb jij dus geen zin meer in!

 

2. Je hebt geen zin meer in een oogmasker

Toegegeven: ook in een ‘gewone’ hotelkamer kunnen de gordijnen soms belabberd zijn waardoor je vroeg wakker wordt van het licht. Een oogmasker is dan wel zo fijn. Maar in een dorm is een oogmasker net even essentiëler. Gordijnen zijn vaak dunner, de lichten zijn feller en er zijn altijd mensen die het nodig vinden om ’s nachts de lamp aan te doen. Of wie weet wil jij wel eens een dutje doen als het nog licht is. Je hebt niet het alleenrecht op de gordijnen, dus tja, een oogmasker biedt soelaas. En daar heb jij dus geen zin meer in!

 

Een (goed) hostel in Australië

 

3. Je hebt geen zin meer in een krakend stapelbed

Of je nu boven of onder slaapt: een stapelbed beweegt vaak als jouw bunk buddy beweegt. Of als jij beweegt. En dat is niet altijd fijn. Wie boven slaapt moet bovendien elke keer een trapje op klimmen om in bed te komen, terwijl je in het onderst bed vaak claustrofobisch wordt. Zeker als het een stapelbed met drie bedden betreft. No kidding! Wie een stapelbed deelt met een snurker is helemaal de klos. Kortom, jij wordt stapelgek van dat stapelbed!

 

4. Je hebt geen zin meer om ’s nachts wakker te worden van anderen

Zie al punt één voor geluid en punt twee voor licht, maar we benadrukken graag nogmaals dat wakker worden van anderen niet chil is. Ondanks oordoppen en oogmaskers krijgen dorm-bewoners het soms alsnog voor elkaar om je wakker te maken. Daar doe je niets aan, dat hoort bij een dorm, maar daar heb jij… geen zin meer in!

 

5. Je hebt geen zin om je ’s morgens schuldig te voelen als je vroeg wakker bent

In Londen was ik vroeg wakker. Ik had kunnen denken: ‘ha, revenge!’ Maar volwassen als ik ben (knipoog) besloot ik om me te gedragen. Ik voelde me zelfs een beetje schuldig toen ik na een uur met mijn telefoon spelen toch maar uit bed klom (bovenste bed…) om naar de ensuite-wc te gaan. Zachtjes plassen en douchen met een schuldgevoel, om je vervolgens in het halfdonker op te maken omdat je de lamp nog niet wilt aandoen… daar heb je dus geen zin meer in!

 

6. Je hebt geen zin om zelf je bed op te maken

Toen ik in Londen om half elf ’s avonds in mijn dorm aankwam, kwam ik van een koude kermis thuis. Ik moest mijn bed nog opmaken, en hoewel dat wel vaker het geval is in een dorm, was ik dat even vergeten. Nou moe! Het was nog best een uitdaging, want ik had het bovenste bed en er was geen dekbedovertrek maar een laken. En dus kon ik dat smoezelige dekbed aan één kant helaas nergens mee bedekken… #luxeproblemen

 

Superchille hotelkamer in Perth, West-Australië

 

7. Je hebt geen zin om je bed weer af te halen

Nadat ik mezelf op mijn tenen gedoucht en aangekleed had en mijn tas had ingepakt, sloop ik naar de deur, deed deze zachtjes open, liep naar buiten en deed de deur zachtjes dicht.* Mission accomplished! Of toch niet? Eenmaal bij de lift zag ik een bordje hangen met de mededeling om bij het uitchecken je lakens mee te nemen. En dus moest ik weer terug naar mijn dorm, deed de deur zachtjed open, liep naar binnen, deed de deur zachtjes dicht, haalde op mijn tenen het dekbed eraf, sloop weer naar de deur, deed deze zachtjes open, liep naar buiten en deed de deur zachtjes dicht.* EN DAAR HEB JE DUS HELEMAAL GEEN ZIN MEER IN!

* Geluiden kunnen in de werkelijkheid luider zijn geweest dan ik nu doe voorkomen.

 

8. Je hebt geen zin om te balen als je je slippers bent vergeten

Nog even over dat douchen hè? Dat vond ik dus best vies zonder slippers. Ik weet dat een badkamer in een hotel ook door meerdere mensen wordt gebruikt, maar dan is-ie vaak wel schoongemaakt voor ik ‘m weer gebruik. Domme oen, neem dat je slippers mee, hoor ik je denken. Maar daar had ik dus niet aan gedacht. En dus baalde ik. En daar heb je dus geen zin meer in.

 

9. Je hebt überhaupt geen zin om voor het douchen je slippers mee te moeten nemen

Ik had geen slippers mee en dat is dom als je naar een hostel gaat. Maar ja, ik had er dus gewoon helemaal niet aan gedacht, omdat ik laatste jaren in zo’n luxepositie verkeer waar ik in ‘gewone’ hotelkamers slaap. Ik wil er helemaal niet aan hoeven denken om slippers mee te nemen! Tenzij ik naar een zonnige bestemming ga trouwens. Dan houd ik ervan, ‘cause life is better in flipflops.

 

10. Je hebt geen zin meer om een paar tientjes te besparen met een dorm

Dit is eigenlijk de beste reden om niet meer te kiezen voor een dorm. Als het je namelijk niet meer veel waard is om een paar tientjes te besparen met een dorm, dan kun je veel beter een eigen kamer nemen! Geld besparen versus comfort, dat is het dilemma hè? Maar mijn prioriteiten zijn inmiddels duidelijk: ik geef voortaan liever een paar tientjes meer uit aan een privékamer, al dan niet in een hostel trouwens. Hostels zijn tof. Maar privacy en comfort, dat staat tegenwoordig wat hoger op mijn lijstje! #granny

 

Deze tijden zijn voorbij!

 

Kies jij liever voor een lage prijs of liever voor meer privacy en comfort? Waarom is een dorm (n)iets voor jou? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “10x Signalen dat slapen in een dorm niets (meer) voor jou is

  • Suzanne

   Niets om je voor te schamen! Tegenwoordig lijkt iedereen te reizen, maar het blijft iets heel bijzonders natuurlijk. Alleen lees je alleen verhalen van mensen die wél op reis gaan. Trekt het je niet? Of zie je beren op de weg? En lijkt een dorm je íets?

 • Jenny

  Ik wil gewoon slapen ’s nachts. En aangezien ik vaak snel wakker ben en niet meer in slaap kom, moet ik niks hebben van licht en geluid. Slapen in een dorm? Liever niet!

  Daarnaast kan ik me heel erg ergeren aan mensen die geen rekening met anderen houden.

  • Suzanne Bericht auteur

   Helder verhaal! En helemaal mee eens. De enige goede reden voor mij om toch nog eens in dorms te slapen is als ik echt maandenlang reis en de kosten snel oplopen als ik niet in een dorm slaap. Maar dan nog… Nee, ik denk dan liever een hele schrale eigen kamer 😉

 • Mandy

  Zo herkenbaar! Veel gereisd en veel in een dorm geslapen. De laatste keer was in warsaw februari dit jaar en dit is waarschijnlijk ook de laatste keer in m’n leven. Privacy en comfort vind ik de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden ja..

 • Judith | Worldwife.nl

  Ik heb vorige week in Bristol nog in een dorm geslapen en vond het prima. Ik doe het meestal uit financieel oogpunt en soms voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Ik slaap zonder oordoppen of masker maar ik ben dan ook een uitstekend slaper.
  Binnenkort in Indonesië wissel ik het af maar daar zijn privekamers prima betaalbaar, dat is in Europa wel anders.

 • Helena | IndoRotterdammert

  Nee een dorm is niets voor mij. Tussenoplossing in Azië was voor mij een capsule hotel. Dan heb je je eigen ‘kamertje’ in een dorm, maar liever gewoon een hotelkamer. Dan maar wat duurder. Ik mis gewoon de ruimte om mijn tas te kunnen stallen waar ik wil (die lockers zijn vaak net te klein), ik hoef niet bang te zijn dat ik mensen wakker maak (ben een vroege vogel op vakantie omdat ik zoveel mogelijk wil zien) en gewoon een goed bed is ook belangrijk en die ben ik in de diverse dorms niet tegengekomen.

  • Suzanne Bericht auteur

   Ja, in Azië is het sowieso al relatief goedkoop om een privékamer te nemen. Capsulekamer, was dat in Japan? Of heb je dat ook in andere landen daar?

 • Sanne

  Heel herkenbaar! 1 omdat ik zelf een slechte slaper (zeker de eerste nacht) als ik elders ben, maar ook omdat ik vind dat je gezelligheid ook wel in de woonkamers vind in zo’n hostel. Slapen zeker tijdens een congres vind ik dan belangrijker. Ik heb binnenkort wel weer de uitdaging om met vrienden en vriendinnen te kamperen ;-). Als ik dan op reis ben, mag ik wel comfort van mezelf.