Financiële tips van een digital nomad: hoe bekostig je de laptop-lifestyle?


Hoe bekostig ik een leven als digital nomad? (foto: Costa Rica)

 

Als digital nomad krijg ik vaak de vraag hoe ik al die reizen kan bekostigen. In deze blog en vlog geef ik antwoord op al jullie financiële vragen over de laptop-lifestyle.

 

Digitale nomaden doen hun werk terwijl ze (vaak) de wereld zien. Zelf ging ik in 2016 zo’n vijftien weken op pad, terwijl ik mijn werkzaamheden voorzette. Dankzij het internet kunnen we meer reizen én leuker werken. Maar is dat niet heel duur? Die vraag wordt mij vraag gesteld. Logisch, want vijftien weken per jaar op reis is ook best veel. Toch verdien ik niet meer dan de gemiddelde Nederlander. Ook heb ik het op reis soms zelfs goedkoper dan thuis. Meer weten? Lees onderstaande tips en kijk mijn vlog voor de uitgebreide antwoorden!

 

1. Accepteer een onzeker inkomen, maar heb een goed uurtarief

Een onzeker inkomen? Dat hoort er als ondernemer / digitale nomade nu eenmaal een beetje bij. Je weet nooit precies wat je de rest van het jaar gaat verdienen. Maar wie weet dat wel? En die onzekerheid biedt ook mogelijkheden! Zorg voor een paar vaste, langetermijn-opdrachtgevers en de ergste risico’s zijn afgedekt. Verder is het een beetje een kwestie van accepteren. Wat je níet moet accepteren is een laag uurtarief. Wie zich uit de naad werkt en toch niet rondkomt doet iets fout!

 

2. Heb een klein startkapitaal en een financiële buffer

Ook voor elke ondernemer én digital nomad handig: een klein startkapitaal en financiële buffer als je begint. Als je wat geld achter de hand hebt om het de eerste maanden en/of in mindere tijden nog te rooien, geeft dat rust. Voor iedereen handig trouwens lijkt mij! Overdrijven hoeft niet trouwens. Zelf begon ik met maximaal 2.000 euro én een reis naar Nieuw-Zeeland.

 

3. Minimaliseer je kosten thuis

Ja, klinkt ook logisch, maar toch vragen mensen zich nog steeds vaak af hoe ik zoveel kan reizen. En dat heeft vaak te maken met prioriteit. Heb jij een hoge hypotheek? Een dure auto? Een schoonmaker? Abonnement op twee tijdschriften en een sportschool waar je nooit heen gaat? Een uitvaartverzekering? Heb ik allemaal niet! Zo houd ik mijn kosten thuis laag en houd ik dus geld ‘over’ om op reis te gaan. Nog beter is het natuurlijk om je huis op te zeggen of onder te verhuren als je als digital nomad op reis bent. Dan heb je praktisch geen kosten meer thuis en kun je alles wat je verdient dus lekker uitgeven op bestemming.

 

Mijn reisportemonnee’tje van Viggi Handmade

 

4. Kies goedkope bestemmingen

Wie kiest voor een goedkoop land om als digital nomad te werken, is soms zelfs goedkoper uit dan thuis! In Thailand of Indonesië kom je bijvoorbeeld príma rond voor 1.500 euro per maand, terwijl ik in Nederland dan vrij moet bezuinigen. Als digital nomad kun je een westers inkomen genieten en dat in een niet-westers land uitgeven. Dan maak je al snel winst!

 

5. Leef niet alsof je op vakantie bent

De eerste keer voelt het misschien een beetje zo, maar als digital nomad reis is geen vakantie. Je leeft gewoon je leven, bent gewoon aan het werk, maar dan toevallig in Costa Rica. Dit is een duurzame levensstijl. Of dat zou het moeten zijn als je het langer dan één keer wilt doen. Ga dus niet drie keer per dag uiteten en boek niet elke dag een excursie. Doe je thuis ook niet, anders is het geld snel op. Tenzij je in Azië bent misschien…

 

6. Ruilhandel: bespaar kosten op reis

Voor de reisbloggers onder ons: zet je skills in om eens te besparen of een hotelovernachting of excursie. In ruil voor een blog en de publiciteit die dit met zich meebrengt, kun je hoteleigenaren en touroperators vaak overtuigen je kosteloos te laten verblijven. Natuurlijk betaal je daar je huur niet mee, maar die heb je ook niet als digital nomad! Heb je geen reisblog? Start er één of zet je eigen skills in als ruilmiddel. We willen allemaal geld verdienen om dingen te kunnen kopen, maar als je geen geld nodig hebt om iets te kopen (omdat je met iets anders betaalt), hoef je ook minder te verdienen.

 

Heb jij andere financiële vragen of eigen tips? Laat het me weten! Ik beantwoord ze graag. 

 

De Reislustige Freelancer #3

Meer weten? Jessica Lokker en ik organiseren 6 juni a.s. weer een event van De Reislustige Freelancer in Utrecht. Meer informatie vind je hier. Aanmelden kan via info[at]suusjehq.nl.

 

Bekijk meer video’s op mijn YouTube-kanaal. Volg mij op Facebook en Instagram.

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *