21x Vragen die alleen aan freelancers worden gesteld [+video] 1


Vragen aan freelancers

 

Menig freelancer krijgt deze 21 vragen voor zijn of haar kiezen. In ieder geval één keer, maar helaas ook wel eens één keer per MAAND… Welke vragen aan freelancers hoor (of stel) jij vaak?

 

Freelancers – ook wel zelfstandig ondernemers of zzp’ers – verhuren zichzelf aan bedrijven. Deze bedrijven zijn hun opdrachtgevers, maar tegelijkertijd ook hun klanten. Als freelancer ben je je eigen onderneming. Wat je precies doet kan van alles zijn. Freelancen – of ondernemen – is slechts het ‘jasje’. En daarover krijgen freelancers veel vragen!

 

Zou je dit ook aan een werknemer vragen?

Er bestaan nog veel raadsels rondom een bestaan als freelancer. Niet zelden krijg je dan ook onderstaande vragen op je af. Soms uit nieuwsgierigheid, soms uit onbegrip en soms… tja… sommige vragen zijn gewoon raar. Die stel ik toch ook niet aan mensen in loondienst?! Of aan de bakker?

 

 

1. Maar is dat niet heel onzeker?

Kun je tegenwoordig ook aan iemand in loondienst vragen! Bovendien valt het best mee als je veel vaste, langdurige opdrachtgevers hebt.

2. Kun je gratis komen spreken over xxx volgende week?

Er is geen budget maar het is goed voor je exposure. Yeah right.

3. Wil je bloggen voor ons platform? Er is geen budget

Erg goed voor mijn cv zeker?

4. Hoelang blijf je dit nog doen?

Tja, hoelang blijf jij nog in die saaie baan hangen?

5. Hoe bepaal je je uurtarief?

Begrijpelijk om te checken hoe anderen hun uurtarief bepalen, maar kijk vooralnaar wat je zelf te bieden hebt, wat dat waard is en wat iemand ervoor wilt geven

6. Wat is je uurtarief?

Zal ik jou volgende keer om je salaris vragen? Mijn uurtarief is hoger dan jouw uurloon omdat ik niet gegarandeerd 40 uur per week betaald wordt… En geen vakantiegeld, vrije dagen, pensioen en arbeidsongeschiktheidverzekering erbij krijg.

7. Hoe doe je dat met administratie enzo? Is dat niet heel moeilijk?

Nope, niet moeilijk. Gewoon zelf uitvogelen en hulp vragen als je dat nodig hebt of er zelf geen tijd of zin voor hebt.

8. Hoe begin je?

The best way to start is to simply begin: vind je eerste klant!

9. Hoe vind je klanten?

Tja, hoe vond jij je baan? Solliciteren op opdrachten in plaats van vacatures. Of gewoon een open sollicitatie sturen naar een bedrijf dat jij leuk vindt. En goed laten zien wat je doet, dan komen bedrijven ook naar jou toe.

10. Hoe weet je of je ergens goed genoeg in bent dat mensen voor je willen betalen?

Je hoeft niet de beste te zijn, maar wel beter dan je klant.

11. Ben je niet eenzaam? Mis je geen collega’s?

Op kantoor is het ook niet altijd gezellig 😉 Maar nee, ik mis geen collega’s omdat ik veel contact heb met klanten, andere ondernemers en Team SuusjeHQ.

12. Wil je geen kantoor?

Nope, ik vind het heerlijk flexibel zo en heb geen kantoor nodig om mezelf aan het werk te zetten.

13. Kom je dan rond met je blog?

Nee, ik kom niet rond met mijn blog. Wel is het een goed visitekaartje.portfolio voor mijn freelance pr- en contentklussen.

14. Kon je geen baan vinden?

Hoezo? Ik ben bewust gaan freelancen en wil helemaal niet terug in loondienst.

15. Hoe doe je dat met belasting enzo?

Gewoon betalen. Ik stort van elke factuur vast het te betalen deel belasting weg en betaal elk kwartaal omzetbelasting en elk jaar inkomstenbelasting.

16. Vind je het oké als we je later betalen?

“Ik ben blut/ben ook niet betaald door mijn klant/we doen alle betalingen volgende week” zijn veel gehoorde excuusjes voor te laat betalende opdrachtgevers…

17. Wat doe jij nou eigenlijk?

Freelancen blijft soms een beetje mysterieus. Ik doe ook van alles, dus dat is misschien soms verwarrend.

18. Ga je nou alweer op vakantie?

Als freelancer ben je eigen baas en kan je je eigen uren en locatie bepalen. Maar dat betekent niet dat je wordt doorbetaald. Of uberhaupt niet werkt op vakantie.

19. Jij kan vast wel lunchen morgen?

Hoewel freelancers vaak flexibel zijn, is het niet de bedoeling dat mensen er vanuit gaan dat je altijd kan. Dit voelt niet leuk.

20. Waarom wil je nooit ver vooruit plannen?

Omdat ik geen potentiële opdrachten mis wil lopen! En ik vind het lastig om een tripje toe te zgegen omdat ik niet weet hoeveel geld ik t.z.t. heb verdiend…

21. Sta je al ingeschreven bij de KVK?

Jep, al sinds november 2013.

 

Welke vragen worden jou vaak gesteld? Heb je er nog één aan toe te voegen? En wat zou jij nog willen weten over freelancen?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “21x Vragen die alleen aan freelancers worden gesteld [+video]