Acht levenslessen van een thirty-something


Levenslessen van Inge Rosenbaum

 

Wil jij leven buiten de gebaande paden? Inge deelt haar acht levenslessen als wijze thirty-something woman.

 

Precies tien jaar geleden studeerde ik af en begon ik aan mijn eerste échte baan. Ik scoorde binnen een maand na mijn afstuderen een baan als consultant bij een grote IT-dienstverlener. Uitstekend salaris, lease-auto onder mijn poezelige billetjes, mantelpakje en hoge hakken. The whole nine yards.

Ik kan me mijn eerste werkdag nog zó goed herinneren. Ik voelde me super trots toen ik op maandagochtend in de file op de beruchte A2 stond. Eindelijk telde ik ook mee, eindelijk leverde ik ook een bijdrage aan de grote-mensen-maatschappij.

 

Wat doe ik hier?

Wat ik ook nooit ben vergeten, is het gevoel dat ik had tijdens de introductiebijeenkomst op die allereerste werkdag. Ik zat vol verwondering om me heen te kijken en dacht alleen maar “wát doe ik hier? Dit is niet mijn plek.”

En wat doe je dan? Juist ja. Ik stopte deze gevoelens eerst nog even weg en klooide nog een aantal jaren wat aan in het corporate wereldje. Ik dacht immers “zo hoort dat toch?” Maar ik heb er uiteindelijk nooit mijn draai kunnen vinden. Wel is dit voor mij een belangrijke trigger geweest om te gaan ontdekken wat ik dan wél wilde.

 

Op wereldreis naar mezelf

En oh my, dat is me het reisje wel geworden. In 2012 verbrandde ik alle schepen achter me en ging ik met de liefde van mijn leven op wereldreis. Kijk, dát is wat ik wil.

Drie jaar lang heb ik in Azië rondgezworven, veel mooie plekken ontdekt, prachtige mensen ontmoet en met volle overtuiging aan mijn persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Gek genoeg geeft het – letterlijk en figuurlijk – onderweg zijn me de rust en ruimte om dichterbij mezelf te komen. En zo ontdek ik stukje bij beetje steeds beter wat mijn dromen en diepste verlangens zijn, hoe ik mijn leven wil leven.

 

De bekende ‘reverse culture shock’

In 2015 ben ik bij mijn vriend in Oostenrijk gaan wonen en this is where the sh*t hit the fan. Hello, reverse culture shock! Een jaar lang heb ik me afgevraagd hoe ik ooit weer zou kunnen aarden in Europa, let alone in Oostenrijk. Hoe werkt dat huisje, boompje, beestje, als je buiten de gebaande paden leeft?

Nou niet dus. Mijn relatie is bruut en abrupt beëindigd en na vier jaar de wereld te hebben ontdekt, belandde ik weer in mijn geboortedorp. Reverse culture shock + broken heart + home- and jobless = rock bottom. Hoe een verblijf in een ashram mij door deze periode heeft heen geholpen, heb je al eens eerder kunnen lezen.

 

Inge Rosenbaum in een yoga-ashram in de Achterhoek

 

Volg je hart, want dat klopt

Toch heb ik geen moment spijt van mijn keuzes van de afgelopen jaren en – sterker nog – weet ik nu zeker dat dit is hoe ik mijn leven wil leiden. Een leven buiten de gebaande paden, op mijn eigen voorwaarden. Niet ‘zoals het hoort’, maar gewoon omdat het goed voelt.

Mijn geld verdien ik nu als ‘koffiejuffrouw’ en daarnaast spendeer ik al mijn vrije tijd aan het opbouwen van mijn locatie-onafhankelijke studio. Next step: dé Nomad Cruise van Gran Canaria naar Panama in september en van daaruit gewoon weer lekker mijn hart volgen.

Dus voordat je besluit om je leven volgens de verwachtingen van anderen te gaan leven, doe mij een lol en lees de volgende acht levenslessen van deze 30-something.

 

1. Ten years from now you’ll surely arrive. The question is “where?”

Weet jij al precies hoe je leven er over 10 jaar uit ziet? Zo ja, leuk voor je. Zo nee, nóg beter. Happiness is a journey, not a destination. Ik beleef er in ieder geval ontzettend veel plezier aan – hoe freaking scary het af en toe ook is – om met deze zoektocht bezig te zijn. Om verschillende dingen uit te proberen en te kijken wat nu écht bij me past. Loslaten wat niet (meer) bij me past en zo stukje bij beetje een leven vorm te geven waarvan ik gelukkig word.

Het vraagt ook lef om mijn eigen overtuigingen en ideeën over hoe mijn leven eruit moet zien kritisch onder de loep te nemen en eventueel bij te schaven. Maar als ik verwachtingen loslaat, geeft dat ruimte. Wel zorg ik ervoor dat mijn kompas in de juiste richting staat. Ik stel me steeds de vraag: draagt wat ik nu doe bij aan het realiseren van mijn ideale leven? Zo blijf ik dingen doen die goed voelen en neem ik steeds kleine stapjes in de richting van mijn droomleven.

 

2. Angst is een goede graadmeter

Je kent ze wel, alle cliches: “Lef is het meervoud van leven”, “Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd kreeg” en “Life starts outside your comfort zone.” Maar dat is het leuke van cliches: ze zijn vaak wel waar. Ik geloof er dan ook heilig in dat je niet bang hoeft te zijn om buiten de gebaande paden te gaan.

Wat ik me altijd afvraag als ik weer iets ga doen waarvan ik tricolore in m’n broek schijt: Ben ik bang omdat ik dit écht niet wil? Of ben ik bang omdat ik het gewoon rete spannend vind, maar deep down inside is dit wat ik wil júist omdat ik het zo spannend vind. Zo ontdek ik stukje bij beetje weer nieuwe talenten en eigenschappen in mezelf en word mijn comfortzone steeds groter.

 

3. Rock bottom biedt nieuwe mogelijkheden

Soms is het juist nodig dat het oude uit elkaar dondert, zodat iets nieuws kan ontstaan. Je weet wel, dat verhaal met die deuren. Dus als je leven op z’n grondvesten staat te schudden en al het vertrouwde wegvalt – of het nu gaat om een relatie, een vriendschap of een baan – weet dan dat je op de goede weg zit. Er ontstaan mooie dingen als je van rock bottom komt, want the only way is up.

 

4. Je bent niet alleen

Ik heb soms het gevoel dat ik er alleen voor sta, zeker nu net mijn relatie is beëindigd. Iedereen om me heen lijkt een huis te kopen, te trouwen en kinderen te krijgen. Behalve ik.

Totdat ik iets verder kijk dan mijn neus lang is en met mensen in contact kom die net zo leven als ik, mensen die dezelfde dromen en idealen delen. Hoe meer ik mijn eigen koers volg en open sta voor nieuwe ontmoetingen, hoe meer ik ontdek dat er genoeg mensen zijn met my kind of crazy.

 

Inge in Utrecht

 

5. Neem tijd voor jezelf

Zeker nu ik weer even terug ben in ons hectische en overvolle kikkerlandje, merk ik hoe belangrijk het is om regelmatig af te schakelen van de dagelijkse sleur. Er moet hier zoveel, ik word geleefd door de waan van alle dag en krijg amper tijd voor mezelf. Juist om contact te houden met wat ik diep van binnen wil en nodig heb, is het voor mij super belangrijk om tijd voor mezelf te nemen.

Ik gebruik daarvoor zelf graag yoga of een meditatieretraite. Maar het kan natuurlijk op allerlei manieren. Je kunt ook lekker een stuk gaan wandelen in de natuur of een solo-reis maken. Even lekker me, myself and I time. Zo kun je ook veel beter naar je eigen innerlijke stem luisteren.

 

6. Geluk komt van binnen

Weer zo’n prachtige oneliner, maar daardoor niet minder waar: De enige constante in het leven is verandering. Ik moet zeggen dit is ook voor mij een behoorlijk dingetje, want vooral als ik me goed voel door iets of iemand, wil ik natuurlijk dat dat altijd zo blijft. Alleen heb ik deze garantie niet in het leven, hoe graag ik het ook zou willen.

Geluk komt vanuit mezelf. Dat ik dingen doe die goed voelen, dat ik luister naar wat mijn hart me influistert en dat ik mijn unieke combinatie van skills en persoonlijkheid  gebruik om van betekenis te zijn in deze wereld.

 

7. Accepteer jezelf: the good, the bad and the ugly

Poehee, ook zo’n mooie. Acceptatie. Vroeger wilde ik altijd donker haar en ik wilde ook van mijn krullen af. Van alles heb ik geprobeerd om dat te veranderen. Yep, de stylingtang ging op mijn eerste reizen zelfs mee in de backpack. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik ben wie ik ben, mét blond haar en krullen. Wat een vrijheid (en een lichtere backpack).

Dit werkt ook zo op een dieper niveau. Je hoeft jezelf niet te veranderen. Het is juist de kunst om op zoek te gaan naar jezelf. Natuurlijk zijn er nog steeds momenten waarop ik me afvraag of er iets mis is met mij. Waarom ik niet ‘gewoon’ doe wat iedereen doet. Maar dat maakt me alleen maar onzeker en ongelukkig. Als ik volledig accepteer wie ik ben – de mooie en minder mooie kanten, mijn unieke wensen, dromen en ambities – geeft dat zoveel meer ruimte en kracht om een gelukkig leven te leiden. Omdat ik dan keuzes maak die bij mij passen.

 

8. Leef!

Zo simpel kan het zijn. Je hebt dit leven gekregen, dus maak er wat van. Werk aan je eigen geluk, zodat je dat ook kunt uitstralen en overdragen naar anderen. Een gelukkig mens die doet wat hij of zij leuk vindt is f*cking inspirerend.

 

Welke levensles vind jij de allermooiste? En wat is jouw ultieme tip voor een mooi leven?

 

Volg Inge op Facebook en Instagram. Ook Artikel 2.55 heeft een eigen eigen Facebook-pagina.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *