Een weekend hiken in het Sauerland: de mooiste wandelroutes [+video] 4


Aan de (vega-)schnitzel in Duitsland

Als moderne, ambitieuze, jonge vrouw ben ik gek op mijn drukke leven in de stad. Maar des te lekker is het om af en toe een weekend de natuur in te gaan! In juni ging ik vier dagen hiken in het Sauerland en ik deel de mooiste wandelroutes met je.

 

Eind juni ging ik als Duitsland-ambassadeur naar het Sauerland voor een heuse hiking-trip. Hmm, Duitsland? Wandelen? Klinkt een beetje oubollig, of niet? Nou, daarom ging ik dus juist! Niet alleen om lekker tot rust te komen, maar ook om jullie te kunnen laten zien dat het Sauerland prachtig is en je er mooi kunt hiken, en dat dit juist voor jonge, drukke stadsliefhebbers een ultiem weekendje weg is.

 

 

Over het Sauerland: de eerste wandelregio van Duitsland

‘The Dutch Mountains’ wordt het Sauerland ook wel genoemd. Dit omdat je er vanuit Nederland natuurlijk zó bent. Bovendien zijn de bergen in het Sauerland niet gigantisch hoog (net als Nederland). Maar wel hoog genoeg om in de winter te kunnen skiën én de rest van het jaar heerlijk te wandelen. Daar heb je echt geen Kilimanjaro voor nodig! Het Sauerland is zelfs zo’n goed wandelgebied dat het als eerste regio van Duitsland is aangemerkt als ‘quallitätsregion’ van Duitsland. Dit niet alleen door de mooie vergezichten en groene heuvels, maar ook door de uitstekend onderhouden wandelpaden.

Overigens kreeg ik de leukste reacties op mijn Instagram-foto’s van het Sauerland. De één dacht dat het Limburg was, de ander vond het net de Eiffel. Waar vind jij het Sauerland op lijken?

 

Even tot rust komen in het Sauerland

 

Dag 1: Bergbauwanderweg, Ramsbeck

Als we donderdagmiddag aangekomen in het hotel en nog even snel wat hebben gegeten, beginnen we enthousiast aan de eerste hike. Het is een erg warme dag, wat ik normaal wel kan waarderen, maar voor hiken is het toch best heet. Gelukkig is de hike niet erg lang: we lopen een kleine twee uur met uitzicht op het dorpje Ramsbeck, een echt mijnwerkers-dorpje. Na de hike kunnen we het dan ook niet laten om nog even in het mijn-museum te kijken. We kunnen zelf met een treintje onder de grond naar een echte mijn. Indrukwekkend dat hier vroeger echt mensen werkten.

 

 

Het begin van de wandelling (en 30 graden!)

Hoi daar!

Gaan we nog goed?

 

Dag 2: Waldfeenpfad + Geologische Sprung, Brilon

De tweede dag hiken we samen met de aardige Dominik Andreas het Waldfeenpfad en de Geologische Sprung. De eerste wandeling is maar drie kilometer en echt iets voor gezinnen en ouderen. Het is namelijk vrij vlak en elke paar honderd meter is een ‘station’ met educatieve spelletjes en informatie voor kids. Ook wij vinden het erg interessant 😉 De tweede hike is pittiger, maar dat wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf de top. Grappig om te zien hoe het landschap aan de ene kant van de berg vlak is (was miljoenen jaren geleden nog zee!) en de andere kant bestaat uit bergen. Na de hikes is het tijd voor ontspanning en neemt Dominik ons mee naar de Hiebammen Hütte, een typisch Duits tentje in de natuur met simpel maar erg goed eten en een heerlijk sfeertje.

 

Uitzicht vanaf de Geologische Sprung viewpoint

We made it!

Brilon, een typisch vakwerkstadje

 

Dag 3: Ettelsberg + Hochheideturm + Sommerrodelbahn, Willingen

Zaterdag wisselen we het hiken even af met wat ander avontuur. In wintersportplaats Willingen nemen we de kabelbaan omhoog naar de Ettelsberg, waar de Hochheudeturm staat. We nemen de lift naar boven en hebben vanaf bovenin de toren een prachtig 360 graden uitzicht op Willingen en omgeving. We besluiten al wandelend weer naar beneden te gaan (zowel de toren als de berg) en pakken in het dal weer de auto naar de volgende activiteit: zomerrodelen! De gemiddelde leeftijd ligt vrij laag op de rodelbaan, maar dat mag de pret niet drukken. Integendeel 😉 Het rodelen blijkt ook voor volwassenen een heerlijke bezigheid te zijn. Goed om de adrenaline weer even te laten vloeien!

 

Uitzicht vanaf de toren

Net de Alpen 😉

Zomerrodelen!

Dag 4: Hollenpfad, Bödefeld

Helaas moet mijn vriend zaterdagavond al naar huis en ben ik de laatste dag in mijn eentje. Er is ook geen gids die de laatste hike met me meeloopt, maar eigenlijk is dat ook wel een ervaring. In je eentje hiken: wanneer doe je dat nou? Ik in ieder geval zelden. Ik wandelde bij de Blue Mountains in Australië in mijn uppie, maar dat is ook alweer ruim twee jaar geleden. Bovendien waren daar zat andere toeristen, terwijl ik op het tien kilometer lange Hollenpfad geen ziel tegen kom. Nouja, een paar hardlopende kinderen, twee meisjes die hun hond uitlaten en een stel paarden en koeien. Maar het gros van de tijd loop ik in mijn eentje tussen de geluiden van de natuur (en helaas regen). Wat een ervaring! Blij dat ik het gedaan heb, de weg heb gevonden en ’s middags weer veilig in Bödeveld terugkwam 😉

 

Bödefeld vanaf het Hollenpfad

Alive and kicking

Wildlife!

 

Praktische info

Ook naar het Sauerland? Vanaf Utrecht rijd je er in drie uur heen. De trein deed er op de terugweg helaas was langer over: zo’n vijf uur, inclusief twee overstaps in Dordmund en Oberhausen. Volgende keer weer lekker roadtrippen. En dan in het wintersportseizoen? 😉

Mijn vriend en ik logeerden bij Gasthof Rüppel in Bestwig-Ramsbeck. Met dank aan Germany Travel en Sauerland Tourismus!

 

Gasthof Rüppel

 

Zou jij wel eens naar het Sauerland willen? En zou je dan in de zomer of in de winter gaan?

 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Een weekend hiken in het Sauerland: de mooiste wandelroutes [+video]

  • Jacqueline

    Wat leuk om te lezen; we gaan zeker nog een paar tips van je opvolgen. Ik zal het graag delen via de social media van ons Sauerland Panorama Vakantiehuis in Elpe (te huur via Micazu en AirBnB). Elpe is trouwens ook een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen. Er zijn drie panorama-rondwandelingen van 10-12 km vanuit het dorp (vlakbij Ramsbeck, waar jij hebt overnacht). Wie weet iets voor een volgende keer in ‘The Dutch Mountains’…