10x Redenen om naar Zuid-Tirol te gaan [+video]


Dit was toch wel mijn nummer één reden: Lago di Braies

 

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden, dingen om te doen en nog meer leuks in Zuid-Tirol, Italië.

 

Zuid-Tirol, ligt dat in Oostenrijk? Niet gek als je je dat afvraagt. Tirol klinkt immers vrij Oostenrijks. En 100 jaar geleden had je geen ongelijk gehad. Toen hoorde Zuid-Tirol nog bij Oostenrijk, maar na de Eerste Wereldoorlog werd de regio omgedoopt tot Italië. Toch spreekt het grootste deel van de bevolking nog steeds Duits, zijn alle borden en plaatsnamen in het Duits én Italiaans geschreven en heeft de architectuur, keuken en bevolking zowel Oostenrijkse als Italiaanse invloeden. Dat maakt Zuid-Tirol een unieke en heerlijke regio voor een tripje. Goede wijnen én Kaisserschmarren, what’s not to like? 😉

 

De 10 leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Zuid-Tirol

Hoewel ik al minstens tien keer in Tirol ben geweest, reisde ik afgelopen juli voor de eerste keer af naar Zuid-Tirol. Dit op uitnodiging van BuroSix, die de pr voor Zuid-Tirol in Nederland doet. Lucky me! Ze wisten vast dat ik een echte Tirol én outdoorliefhebber ben. Niet voor niets ging ik dit jaar al naar Costa Rica, Noorwegen, het Sauerland en de Achensee. Maar wat ik extra leuk vond aan dit tripje naar Zuid-Tirol was het vleugje Italiaanse charme. Dat resulteerde in wat extra jurkjes, hakjes en lippenstift in de koffer en met een iets vollere buik (en kleine kater) terug naar huis 😉

Enfin, dit zijn de tien leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Zuid-Tirol. Genoeg redenen om te gaan, lijkt me!

 

In een heerlijk jurkje (Ebruze)

 

1. Goede hotels

Hoewel het in Oostenrijk ook nooit een pauperbende is, kun je in Italië natuurlijk zeker wat charme verwachten. De eerste nacht sliep ik in een prachtig, enorm gastvrij hotel: het Posthotel in Innichen / San Candido (verwarrend hè, die dubbele Duitse en Italiaanse namen). ’s Morgens wist ik door de goede cappuccino en de heerlijke croissants weer dat ik toch echt in Italië was. En wist je dat je in de betere hotels in Zuid-Tirol vaak een sauna, zwembad en sapcentrifuge kunt vinden? Ook in Schlosshotel Korb in Missian / Missiano was dit alles aanwezig. Plus een extra Italiaanse vibe door de omliggende wijnvelden.

 

Posthotel in San Candido

Hotel Schloss in Missiano

2. Lekker eten

Tja, wat wil je op de grens van Oostenrijk en Italië? Ik vond de keuken erg op die van Oosterijk lijken, maar misschien lijkt de Tiroler keuken ook wel gewoon erg op de Italiaanse? Het is net welke je het eerst leert kennen 😉 Denk aan Kaisserschmarren en Schultzkrabfen (ravioli), maar ook verschillende knödels (dumplings), pasta, goed vlees en risotto. En apperitivo’s en wijn!

 

 

3. Unieke combi van ‘Oostenrijk’ en ‘Italië’

Behalve de keuken zie je de mix van Oostenrijk en Italië ook terug in de taal, de architectuur, het landschap en de mensen. Het is een heel fijne mix van Duits en Italiaans, typische Tiroler alms en schattige Italiaanse huisjes, bergen en meren én een bevolking die relaxter is dan de stipte Oostenrijkers en Duitsers, maar stipter dan de relaxte Italianen. Heel bijzonder!

 

Typisch Tirol, toch?

Typisch Italië, toch?

 

4. Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Ik schreef er al een aparte blog over, want ja, dit meer is toch briljant? Lago di Braies (of Pragser Wildsee op zijn Duits) is het diepste meer van Zuid-Tirol (36 meter) en waarschijnlijk ook het meest gefotografeerde meer. Het water is enorm helder, zelfs op een bewolkte dag. Huur een roeibootje of wandel in een uur het meer rond om Lago di Braies echt goed te ontdekken.

 

Net Canada!

 

5. Wijn & wijnvelden

Lang leve Italië! Het is wijn dat de klok slaat! De echte Italië-vibes kwamen pas goed door toen we bij Hotel Schloss aankwamen. Dat lag te midden van wijnvelden én keek uit op nog meer wijnvelden in het dal. Wauw! Een wijnproervij met de eigenaar Fritz kon dan ook niet ontbreken. En een kiekje in mijn nieuwe pakje natuurlijk ook niet! 😉

 

Tussen de druiven van Hotel Schloss

Uitizcht vanaf het hotel

 

6. De bergen (Dolomieten)

De Italiaanse Alpen, waarvan de Dolomieten in Zuid-Tirol deel uitmaken, liggen niet alleen in Zuid-Tirol. Maar dat maakt ze niet minder mooi natuurlijk! Een echte reden om naar Zuid-Tirol te gaan dus. De bergen hier zijn wat woester dan in Oostenrijk, waar ze voornamelijk groen zijn. De Dolomieten zijn meer rotsachtig en hebben scherpere toppen. Ook deden ze me af en toe aan Yosemite National Park in Californië denken. Hmm, reis ik teveel denk je?

 

Die dieren kon ik niet helemaal plaatsen hier…

Prachtig!

Woeste bergen

 

7. Nog meer (zwem)meren

De meren waren eigenlijk de aanleiding van deze persreis. Maar door het slechte weer de eerste twee dagen zagen we wat minder dan gepland. Toch heb ik uiteindelijk best wat parels gezien. Het ene meer was mooier voor de foto’s, het andere meer leende zich juist weer beter voor zwemmen of vissen.

 

Best koud hoor, dat zwemmeer!

Mooi vismeertje!

8. Concert aan het meer

Toen ik het programma van deze reis ontving, zag ik dat we naar een concert van Alvaro Soler zouden gaan. Hmm, dat zal wel een Italiaanse zanger zijn, dacht ik. Tot ik zijn naam later nog eesn hoorde. Alvaro Soler, was dat niet die Spaanse zanger van de hits El mismo sol en Sofia? Ja dus! Inmiddels ben ik fan 😉 Heel leuke ervaring om een concert bij te wonen tijdens een reis. Helemaal als dat concert aan een meer plaatsvindt.

Kijk voor actuele concerten op deze website.

 

Go Alvaro!

Weer een mooi meer

 

9. Schattige plaatsjes

When in Italië… dan pak je een terrasje in een typisch Italiaans plaatsje! Wij brunchten de laatste dag bij het gezellige La Nonnaglück, oftewel de oma Glück (‘geluk’). De Italiaanse eigenaresse noemde de zaak naar haar eigen oma genaamd Glück, maar de keuken en inrichting zijn alles behalve ouderwets. Denk: hippe conceptstore en Instagram-waardige plateaus met eten. Wauw!

 

Brunch bij La Nonnaglück

Op rechts het terras van La Nonnaglück

 

10. Het is dichtbij

Move over Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten. Zuid-Tirol is ook prachtig en ligt toch net even wat dichter bij huis. Vliegen kan naar Innsbruck, Verona, Milaan of Venetië (waar wij heenvlogen). Dan is het wel nog even rijden. Vanaf Utrecht rijd je in circa 10 uur (1.000 kilometer) naar Zuid-Tirol.

 

Auto’s voor La Nonnaglück

 

Lijkt Zuid-Tirol jou een leuke bestemming? En om welke redenen?

 

Kijk voor meer informatie op de website van Zuid-Tirol.

 

N.B. Deze trip werd mogelijk gemaakt door Zuid-Tirol en BuroSix. Dat doet niets af aan mijn mening en de inhoud van deze blog.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *