Vijf redenen om te kiezen voor een vaste werkplek 3


Mijn werkplek de afgelopen 1,5 jaar

 

Na anderhalf jaar werken aan de keukentafel ben ik toe aan de Grote Stap: een vaste werkplek. Maar waarom en hoe vind je die? Lees het hier!

 

De grens lag voor mij precies bij 1,5 jaar fulltime ondernemen. Zo chil als ik het 18 maanden lang vond om uit mijn bed te stappen en achter mijn laptop te rollen, halverwege de ochtend te gaan douchen en tussendoor wasjes te kunnen draaien, zo vervelend begon ik het na 1,5 jaar te vinden om iedere dag weer in mijn woonkamer te leven.

Begrijp me niet verkeerd: ik leef niet élke dag in mijn woonkamer, want ik reis vaak en bovendien heb ik nog wel eens afspraken in de stad. Of ik werk eens een dagje in een koffietentje. En zo’n thuiswerkdagje kan nog steeds heerlijk zijn – zeker na een (pers)reis. Maar standaard iedere dag thuis werken? Dat kan mijn geest niet meer aan. En mijn rug ook niet.

 

Hoe word ik een digital nomad?

 

Tijd voor een werkplek!

Oké, ik nam het besluit om niet langer in beginsel thuis te werken. En ook niet in het café om de hoek (bij wijze van). Nee, ik zou op zoek gaan naar een ‘echte’ werkplek. Op een kantoortje. Of bij een hippe coworkingspace. Maar dan wilde ik wel voor het ‘echie’ gaan, zoals een vast bureau en vaste community, en niet zo’n zaaltje waar iedereen vrijblijvend in en uit kan lopen.

 

Waarom een werkplek?

Je vraagt je misschien af waarom ik na 1,5 jaar ondernemen opeens een werkplek wil. Helemaal omdat het mijn doel is om zoveel mogelijk op reis te zijn. Lang leve digital nomads! Of toch niet?

 

1. Een thuisbasis is heerlijk – ook voor digital nomads

Hoewel ik het heerlijk vind om veel te reizen – al dan niet als digital nomad – vind ik het ook erg fijn dat ik hier in Nederland een thuisbasis heb. Een plek waar ik na een drukke reis kan thuiskomen en kan relaxen. Al mag dat huisje van mij ook best op Bali staan 😉 Anyway, met werken is het net zo. Ik besef dat ik toe ben aan een thuisbasis als werkplek. Ik hoef er niet altijd te zijn, maar een plek waar je twee, drie dagen per week terecht kunt en je dan je favo koffiekop pakt, dat is toch fijn?

 

2. Gezelligheid

Mis je geen collega’s? Werd mij op het begin vaak gevraagd. Nee, die miste ik niet zo zeer. Antwoordde ik dan. Ik heb immers de hele dag (online) contact met mensen, heb regelmatig afspraken en zie in ieder geval iedere dag mijn vriend. Maar na anderhalf jaar redelijk zelfstandig te hebben geleefd, ben ik best wel weer toe aan wat ‘after-weekend-praat’ op de maandag. En een vrijmibo om de werkweek af te sluiten. En iemand tegen wie ik kan aanlullen als ik een irritant mail krijg. En mensen met wie ik een kerstborrel kan houden.

 

3. Netwerken

Ik roep altijd dat ik al een groot netwerk heb en dat het mij aan contact echt niet ontbreekt. Maar dat zegt natuurijk niet dat nog meer mensen leren kennen geen goed idee is! En dat is precies wat er gebeurt als je een werkplek gaat huren: je ontmoet nog meer mensen, en vooral: collega-ondernemers. En dat is leuk!

 

4. Een betere werk/privé-balans

Dit was eigenlijk de eerste enige echte reden waardoor ik om me heen ging kijken. Een goede werk/privé-balans vind ik erg belangrijk en ik draag er dan ook al jaren zorg voor dat ik niet te veel werk. Maar als je werkt in je woonkamer, is het lastig om je in de avonden en weekenden echt los van je werk te maken. Zeker als zelfstandig ondernemer natuurlijk. Ik bén mijn werk: ik heb een eenmanszaak! Een werkplek gaat zeker helpen om de deur om 17 uur achter mij dicht te trekken. Dat werkt toch beter dan het dichtklappen van een laptop denk ik. Gaat zo makkelijk weer open hè? 😉

 

5. Een betere stoel & houding

Nog een écht goede reden: ik zit thuis helemaal niet ergonomisch verantwoord. Ik ben nog jong en mijn lichaam kan nog wel wat hebben, maar ik vrees echt dat ik op lange termijn last ga krijgen van mijn houding. Toen ik laatst tijdens het hardlopen door mijn rug ging (ja echt) was dat de druppel. Ik moest weer even beter voor mezelf gaan zorgen. En dat betekent een goede stoel waar ik rechtop, stevig kan zitten. Wellicht ook een los toetsenbord kopen zodat mijn laptop in een standaard kan! Kijk, dat sjouw je als nomad niet mee, maar als je een vaste werkplek hebt… 😉

 

Heerlijk om zó de stad in te lopen in de pauze!

 

Hoe vind je een werkplek?

Het moge duidelijk zijn: ik ben op zoek naar de ideale werkplek in Utrecht waar ik circa twee-drie dagen per week een werkplek wil huren. Geen gedoe meer met stopcontacten zoeken, verplicht koffie bestellen of aan een irritante tafel met krukjes zitten (hallo café’s), maar een échte werkplek dus!

 

Waar je zoal aan moet denken

In mijn zoektocht naar de ideale werkplek ben ik al op een aantal dingen gestuit, die je jezelf moet afvragen als je een werkplek zoekt.

 • Wil je lekker anoniem zijn of juist werken op een kleinschalig kantoortje?
 • Wil je veel nieuwe mensen ontmoeten uit allerlei branches of juist werken met gelijkgestemden?
 • Mannen of vrouwen? Of geen voorkeur/liefst een mix?
 • Hoe ver wil je fietsen?
 • Wil je een vast bureau of is een flexplek oké?
 • Hoeveel dagen per week ga je er standaard werken? Of wil je nergens aan vast zitten, bijvoorbeeld als je veel reist?
 • Wil je samen kunnen lunchen of juist ook je eigen ding doen?
 • Heb je een vergaderzaaltje nodig?
 • Mag je het adres van de werkplek als postadres gebruiken?
 • Is koffie inclusief? En lunch?
 • Is de wifi er goed?
 • Hoe is het licht? Of is het een donker hol?

 

Waar ga ik werken?

Inmiddels weet ik dat ik – hoewel ik dat niet van tevoren dacht – graag onderdeel wil worden van een kleine community. Ik hoef niet met alleen maar andere pr-adviseurs te werken, maar vind het wel leuk als ik raakvlakken heb met mijn coworkers. Alleen maar vrouwen hoeft niet per se, maar a men’s world ook niet. Een kwartier fietsen vind ik de max (maar tien minuten ben ik vanaf mijn huis sowieso toch wel bezig). Het liefst zou ik een vast bureau krijgen, maar met mijn wens voor twee à drie dagen per week is dat niet te doen. Doordat ik veel reis zal ik er ook vaak een week (of vijf) niet zijn, dus een flexplek is eigenlijk wel prima. En als ik dan ook niet hoef te betalen als ik er niet ben, is dat helemaal ideaal! Een vergaderzaal zou ook handig zijn, evenals goede koffie (en wifi!) natuurlijk. Tot slot werk ik graag a view. Ramen en/of veel licht is welkom, maar een knus, huiselijk sfeertje is ook goud waard.

 

Social Impact Factory

Met al deze eisen kwam ik laatst uit bij de Social Impact Factory. De Social Impact Factory is voor mij tien minuten fietsen, is een grote, professionele organisatie, heeft veel licht en er werken veel verschillende mensen, die allemaal bezig zijn met sociaal ondernemen. Tof! Er zijn ook zaaltjes te huur voor vergaderingen en de koffie is inbegrepen. (maar niet erg best). Een werkplek voor twee dagen in de week kost 150 euro per maand. Voor één dag per week betaal je maandelijks 75 euro en voor drie dagen ben je 225 euro kwijt. Vanaf vier dagen per week wordt het goedkoper: 275 euro per maand.

 

SIF

 

Stadshuisje

Via Margo van 46 Dresses legde ik eveneens contact met Stadshuisje, een superschattig huisje vlakbij de Nieuwe Gracht, op een kleine 15 minuutjes fietsen vanaf mijn huis. Het Stadshuisje is het kantoor van zo’n vijf vrouwelijke creatieve ondernemers. Denk: grafisch ontwerpers, copywriters, communicatie-adviseurs, fotografen, etc. Kijk, dat vind ik leuk! Bovendien is het huisje vrij Instagram-waardig (niet onbelangrijk) en is er een huisdier: James de Dalmatiër! Bij het Stadshuisje moet je mazzel hebben: niet iedereen kan onbeperkt en werkplek huren in zo’n klein huisje natuurlijk. Maar er zijn ook flex-mogelijkheden, zoals een strippenkaart voor circa 15 euro per dag. Dat komt neer op 120 euro per maand voor twee dagen. Hoe meer je werkt, hoe goedkoepr het relatief wordt. Voor drie dagen zou dat neerkomen op 180 euro per maand.

 

Hashtag Workmode

Ja ja, mensen. Hashtag Workmode komt 1 december 2017 naar Utrecht! En dat lijkt mij natuurlijk ook heul gaaf! Ik weet de locatie nog niet, maar ongetwijfeld zal dat het centrum worden en dus maximaal 15 minuten fietsen vanaf mijn huis. De balans tussen een grote groep en persoonlijke sfeer én gelijkgestemden zit denk ik wel goed. De prijs? 165 euro voor drie dagen per week. Er zit bovendien zo’n netwerk en goede reputatie aan Workmode verbonden dat ik dit bijna niet kan weerstaan.

 

Proefwerken met Explorista bij Creative Life

 

What to do? Waar zou jij voor kiezen? Hoeveel dagen zou jij een werkplek willen huren als zzp’er? En waar werk jij nu? 

 

Wordt vervolgd! 😉

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Vijf redenen om te kiezen voor een vaste werkplek

 • Reisbalans

  Wat interessant om te lezen! Ik heb de afgelopen drie jaar ook vanuit huis gewerkt. Echter heb ik sinds kort meerdere mensen in dienst genomen om wat werk uit te besteden. Hiervoor heb ik een prachtige locatie gevonden. Alleen is het wel een stukje reizen. Wij maken sinds de verhuizing gebruik van een mobiliteitskaart. Erg makkelijk om de kosten van de zakelijke reizen bij te houden!

  Met vriendelijke groet,

  Anne