De 6-urige werkdag hoe werkt dat? 4


Een werkdag bij SuusjeHQ (foto door José Chan)

Half juli ging ik een nieuwe challenge met mezelf aan: ik zou vier weken lang alleen nog zes-urige werkdagen maken. Althans, dat heb ik geprobeerd…

 

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de zes-urige werkdag. Bedrijven in Zweden hebben er al veelvuldig mee geëxperimenteerd en ook in Nederland gaan wel eens geluiden over het inkorten van de werkdag. Maar waarom zou je je werkdag eigenlijk willen of moeten verkorten naar zes uur? Wie betaalt dit? En wat levert het op? Ik ging vier weken lang de uitdaging aan!

 

De vroegere en moderne werkdag

Vroeger werkten mensen zoveel als nodig was. Er kwamen regels toen mensen massaal in fabrieken en voor andere werkgevers gingen werken. De werknemer moest beschermd worden, en dat kon financieel gezien ook. De werkdag werd vastgesteld op acht uur per dag. Zo bleef er nog acht uur over voor ‘privé’ en acht uur over om te slapen. Maar is dat vandaag de dag nog redelijk?

 

Waarom werken we acht (of meer) uur?

Anno 2017 vinden we het zo normaal dat we acht (of meer) uur per dag werken, dat niemand zich ooit afvraagt of dit wel nuttig en gezond is. Laat staan leuk. Of misschien vragen sommige mensen het zich wel af, maar het gros werkt gewoon acht uur per dag, ‘want dat is nou eenmaal zo’. Ik doe niet graag dingen omdat ze nu eenmaal zo zijn en heb er daarom eens goed over zitten denken.

 

SuusjeQ in haar natuurlijke habitat

 

Het waarom van de zes-urige werkdag

Inmiddels zijn we stukken slimmer dan honderd jaar geleden. Zo weten we inmiddels dat meer werken niet altijd leidt tot meer opbrengst. Op een gegeven moment ben je ‘op’ en een instelling van ‘alles wat ik nog voor elkaar krijg is mooi meegenomen’ is niet bepaald effectief, efficiënt en motiverend. Dus wat nu als we juist eens minder gingen werken? Als we geen houding aannamen van ‘hoe meer hoe beter’ maar ‘maximaal zes uur per dag’? Zouden we dan misschien hetzelfde kunnen doen als voorheen, maar dan meer tijd voor onszelf overhouden?

 

Beter voor lichaam en geest

Wie efficiënter werkt kan hetzelfde doen in minder tijd en houdt daardoor meer tijd over voor zichzelf. Dit is niet alleen goed voor de mind, maar ook voor het lichaam. Niet omdat er meer gesport kan worden in die overgebleven vrije tijd, maar ook omdat je zo minder zit. Zitten is het nieuwe roken, en hoewel zes uur per dag zitten ook niet best is, is het beter dan acht (of meer) uur zitten per dag.

 

Efficiënter werken zonder stress?

Maar kan je echt efficiënter werken in zes uur? Kan je hetzelfde doen in minder tijd? En levert dit niet juist stress op? Ik heb ondervonden dat je vrijwel hetzelfde kan doen in zes uur als in acht of negen uur werken. De truc voor mij zat ‘m in het feit dat ik opeens een tijdslimiet had om mijn taken af te krijgen, en daardoor niet alleen full-focus ging werken, maar ook beter nadacht over prioriteiten.

 

Mijn normale werkdag

Voorheen ging ik na het opstaan vrijwel direct achter mijn laptop zitten. Ik at in mijn pyjama mijn ontbijt, terwijl ik vast de eerste mails beantwoordde. Mijn telefoon had ik in bed al aangezet en zodoende was ik al helemaal ‘bij’ met social media. Toch staan de meeste social mediakanalen alsnog de hele dag open in allerlei tabbladen, zodat ik nooit iets hoef te missen op Twitter, Facebook of LinkedIn. Mijn mailbox staat ook de hele dag open en als er iets nieuws binnenkomt open ik vaak direct het mailtje. Indien mogelijk antwoord ik ook meteen.

Ergens halverwege de ochtend ga ik vaak douchen, halverwege de dag ga ik lunchen, soms doe ik nog ergens boodschappen of een ander klusje, en rond een uur of zes/half zeven, als mijn vriend thuiskomt, stop ik met werken en start ik met koken. Af en toe werk ik ’s avonds nog even door, maar vaak genoeg neem ik ook een middag vrij hoor!

 

Als digital nomad werk ik veel makkelijker zes uur per dag (in plaats van acht uur)

 

Full focus?

Hoewel ik hard kan werken en veel gedaan kan krijgen in korte tijd, vind ik mijn werkdag alles behalve efficiënt als ik er nu op terugkijk. Dingen half doen, zoals ontbijten/mailen, lunchen/werken en me tussendoor laten afleiden door douchen, aankleden, opmaken, boodschappen doen, wassen, opruimen en soms sporten, is niet heel handig als je gestructureerd wilt werken. Nu ik maar zes uur ‘heb’, is mijn tijd opeens heel kostbaar. Daardoor wil ik geen dingen meer half doen, maar alleen nog full focus. Of dat nu eten of werken is.

Mijn nieuwe werkdag

Mijn nieuwe werkdag ziet er al beter uit. Ik sta meestal om half 8 op, ga ontbijten, douchen, aankleden en opmaken en start dan pas mijn laptop op. Grote kans dat ik dus alsnog om half 9 begin met werken, maar dan al helemaal ‘klaar’ voor de werkdag. Geen onderbrekingen meer tot de lunch dus! Ik start mijn werk met het opstellen van een to-do-list voor de dag én prioriteer deze. Wat moet echt af? Daar begin ik meestal mee. Tussendoor is het tijd voor lunch en neem eindelijk eens afstand van de laptop. Als ik niet full focus kan werken, dan maar even helemaal niet. Anders verspil ik mijn uren! Bovendien is een goede lunch en pauze belangrijk. Ik eet niet achter mijn laptop.

Na de lunch heb ik nog maar een klein deel van mijn uren te gaan, dus vraag ik mezelf af wat er écht nog moet gebeuren die dag. Zijn dat nog twee klussen? Dan ga ik als de wiedeweer aan de slag. Vreemd genoeg krijg ik alles af en is het pas 15 uur. En nu?

 

Wat lastig bleek

Bovenstaande nieuwe werkdag is een ideaal-voorbeeld. Ik moet toegeven dat dit me niet vaak gelukt is. Dit komt door meerdere dingen.

 • Ik vind mijn werk ongelofelijk leuk en wil vaak gewoon nog doorwerken
 • Mijn werk bestaat nu uit veel dingen die ik niet lang geleden nog allemaal in mijn vrije tijd moest doen. Het is dus ook echt wennen dat ik mijn hobby’s niet meer ‘mag’ uitvoeren in de avonduren.
 • Sowieso vind ik het lastig om hobby en werk uit elkaar te houden. Is ansichtkaarten schrijven voor klanten werk? En een boek over ondernemen lezen? En een vlog editen? En een persreis?
 • Als ik al zo sterk was om om 15:00  16:00 uur te stoppen, dan vroeg ik mezelf soms af wat ik in godsnaam ging doen met die extra vrije tijd. Twee uur langer Netflixen per dag is ook niet echt een winst voor je leven, toch?
 • Als ondernemer is er al-tijd werk te doen. Ik vind het lastig (en zonde) om niet te werken als ik tijd en zin heb…

 

Werken moet toch gebeuren…

 

Is het gelukt?

Niet echt dus. Ik zou liegen als ik zou schrijven dat ik vier weken lang maar zes uur per dag heb gewerkt. Vaak was het wat langer dan zes uur. Ook ben ik op persreis geweest naar Zuid-Tirol, waar ik technisch gezien dus van zondagochtend tot en met woensdagavond aan het werk dag. En geen zes uur per dag. Ook had ik zondags een keer een meeting met Team SuusjeHQ. Sowieso vind ik zondag een chille dag om vast een paar uurtjes te werken. Maar zeven (of zes) dagen per week een zes-urige werkdag is denk ik ook niet echt de bedoeling.

 

Ondernemer versus werkgever

Ik vond het leuk de zes-urige werkdag eens uit te proberen. En ik ga zeker wat dingen uit dit experiment onthouden en meenemen in mijn nieuwe routine. Ik vrees dat ik mezelf niet kan inhouden om voortaan echt maar van pak ‘m beet 9 tot 16 te werken (met een uur pauze), maar ik ga wel beter letten op mijn werk/privébalans, (het beperken van) lang zitten en full focus werken en prioriteren. Ik denk dat ik met deze kennis en instelling en minder uren zeker hetzelfde voor elkaar kan krijgen en dus ook hetzelfde kan verdienen met een kortere werkdag. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden. Ben je in loondienst? Waarom zou je dan harder werken als je hetzelfde betaalt krijgt? Ik begrijp dus best dat niet iedere werkgever op de zes-urige werkdag zit te wachten.

 

Tips

Wil jij ook de zes-urige werkdag proberen? Ik heb tips voor je!

 • Ga eerst ontbijten, douchen, aankleden en opmaken en start dan pas je laptop op
 • Maak een to-do-list en prioriteitenlijstje voor de dag (en week)
 • Werk full focus, doe nooit dingen half
 • Vermijd je mailbox en social media tijdens je werkblokken
 • Check op vaste tijden je mail en kies je tijd om mail te beantwoorden
 • Minimaliseer social media; plan berichten voor je werk in
 • Lunch niet achter de laptop
 • Zoek nuttige, niet-werkgerelateerde hobby’s (en liefst niet iets waar je alsnog bij moet gaan zitten)
 • Huur een werkplek, dan is het makkelijker werk en privé te onderscheiden
 • Gebruik een goede tafel en stoel, want met slechte spullen is zelfs de zes-urige werkdag funest

 

Zo kan je je zes-urige werkdag zo efficiënt en leuk mogelijk maken. Succes!

 

By José Chan

 

Lijkt de zes-urige werkdag jou iets als je dezelfde targets hield? Wat lijken jou de voor- en nadelen? En wat zou jij doen met extra vrije tijd? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “De 6-urige werkdag hoe werkt dat?

 • Maartje

  Wat leuk om je bevindingen hierover te lezen! En eigenlijk ook interessant dat het voor jou niet alleen maar goed uitpakte, tot nu toe las ik alleen nog maar positieve verhalen (en dat kon natuurlijk niet de volledige werkelijkheid zijn). Ik ben zelf ook bezig met minder lang werken, maar wel effectief. Zes uur gaat me echt niet lukken, maar “zo effectief mogelijk werken om zo snel mogelijk klaar te zijn” is wel iets wat ik van deze methode geleerd heb. Trouwens, erg herkenbaar van het ’twee uur extra Netflixen’ haha, ik vind het ook erg moeilijk om iets te verzinnen om te doen als ik zo vroeg klaar ben.

  • Suzanne Bericht auteur

   Heel herkenbaar je reactie! Fijn dat we ons in elkaar kunnen vinden 🙂

   Ik werk nu ook geen zes uur meer, maar ben er wel bewuster en effectiever van gaan werken. Fijn! Nu nog goede hobby’s vinden 😉

 • Marjan Heemskerk

  Hi Suzanne,

  Wat n super leuk artikel! Ik was idd heel erg benieuwd naar de effecten van een 6-urige werkdag. Kan me jouw valkuilen helemaal inbeelden.

  Vanaf september ben ik ook fulltime ondernemer en kan de tips tav full focus werken echt goed gebruiken. En ook het opstarten van de laptop nadat je helemaal klaar bent met je ochtend ritueel is n goede, ga ik zeker onthouden!

  Top!

  Groetjes Marjan