Q&A: Hoe run ik mijn blog? [+video] 3


Mijn blog strategie

 

Heb ik een strategie voor mijn blog? Hoe kom ik aan onderwerpen? En wanneer creëer ik mijn content en hoeveel tijd kost dat? Ik geef je een kijkje behind the scenes van Artikel 2.55.

 

Naar aanleiding van mijn vorige Q&A-video kwamen er nog meer vragen binnen. Zo wilde Inge van alles weten over bloggen. Heb ik een strategie op het gebied van content creation? Hoe kom ik aan onderwerpen? Wanneer creëer ik content? Hoeveel tijd besteed ik hieraan? Hoe ver plan ik blogs vooruit? Tijd voor een blog én vlog over bloggen!

 

Mijn blogcarrière (2009 – heden)

In maart 2009 startte ik mijn eerste blog: The Fabulous Life of SuusjeQ. Bloggen was toen nog vrij onbekend. Ik blogde over alles wat mij bezig hield, zoals studeren, mijn latere carrière, mode en vakanties. In 2012 wilde ik het serieuzer aanpakken en startte Artikel 2.55. Daar wilde ik business met pleasure combineren. Eerst door veel over mijn juridische carrière en mode te schrijven. Later werd het vooral ondernemen en reizen, zoals jullie me nu – hopelijk – kennen. Eerst schreef ik gewoon wanneer ik zin had. Inmiddels heb ik een heus plan en vaste routines.

 

 

1. Heb ik een strategie voor content creation?

Jazeker! Mijn persoonlijke aanpak is dat ik al bijna twee jaar lang drie keer per week een blogpost publiceer. Maandag is doorgaans de inspiratiedag voor een dosis happiness. Dat kan een interview zijn met een reislustige ondernemer, maar ook mijn eigen persoonlijke hoogtepunten van die maand (of dat jaar), hoe een maand zonder vlees mij is bevallen of een tip voor een meditatie-app. Woensdag is businessdag en verschijnt een puur zakelijk artikel, bijvoorbeeld met tips over het maken van een carrièreswitch, voor jezelf beginnen of digital nomad worden. Vrijdag is reisdag: een artikel over een tripje in eigen land of blog over reizen in het buitenland.

De gedachte is dat ik zo al ‘mijn’ onderwerpen afwissel én op maandag hebben mensen denk ik behoefte aan positiviteit en inspiratie, woensdag zit je midden in het werkritme en vrijdag droom je alweer van leuke dingen doen. Leuker werk en meer reizen dus, om zo het leven te gaan leiden dat je wilt!

 

2. Hoe kom je aan je onderwerpen?

Omdat ik dicht bij mezelf blijf komt het vanzelf eigenlijk. Mijn persoonlijke updates zijn natuurlijk op basis van mijn persoonlijke ervaringen, hetzelfde geldt voor de business blogs en mijn eigen zakelijke ervaring, en de reisblogs zijn geschreven op basis van mijn  eigen reizen. Die maak ik genoeg, dus één keer per week bloggen over reizen lukt wel! De insteken van businessblogs baseer ik op iets waar ik zelf tegen aan liep in het begin, zoals eerst solliciteren, toen een carrièreswitch maken, etc. Maar ik houd ook oren en ogen open voor vragen van anderen. Dingen die mij vaak gevraagd worden, daar maak ik dan weer een blog over. En tegenwoordig dus ook vlogs! Hetzelfde geldt voor de rest van het team.

 

3. Wanneer creëer jij je eigen content?

Eigenlijk vaak ‘tussendoor’. Omdat ik mijn grootste inkomen verdien met ander werk dan mijn blog, zie ik mijn blog toch nog steeds als bijzaak, als een heel leuke hobby en mijn visitekaartje voor meer. Bloggen is voor mij nog steeds een feestje, dus als ik even een flinke klus heb gedaan of ik heb behoefte aan een break tijdens serieuze werkzaamheden voor een grote klant, dan neem ik even ‘pauze’ door te gaan bloggen. Heerlijk!  Zo fijn om iets te doen waar ik helemaal niemand verantwoording voor hoef af te leggen! Al met al besteed ik – met inspiratie en ervaring op doen, content schrijven, foto’s uitzoeken, social media en nu ook vloggen en editen, denk ik wel een dag per week aan mijn blog. Maar tijdens een persreis ben je dan weer een paar dagen weg, en sommige blogs schrijf je weer zo in een uurtje. Het hangt er erg vanaf, maar vooruit plannen en vooruit werken geeft veel rust en zorgt ervoor dat ik nooit op het moment supreme opeens nog een blog uit mijn mouw moet schudden. Mijn planning geeft geen druk. Vooruit werken en regelmaat geeft mij juist rust.

4. Hoeveel tijd neem je voor het bloggen naast al je andere werk?

Ik denk dus ongeveer van een halve dag per week tot meerdere dagen per week. Over het algemeen genomen denk ik een dag?! Maar ik ‘neem’ er dus niet echt tijd voor. Het gaat vanzelf!

 

5. Hoe ver vooruit schedule jij je blogs en posts?

Nou, mijn contentkalender is tot en met december gevuld met ideeën. Dat zegt niet dat ik alles precies zo ga uitwerken en inplannen hoor, maar als ik iets bedenk schrijf ik het meteen op zodat ik het niet vergeet en altijd genoeg ideeën heb als ik wil gaan bloggen.

Meestal heb ik voor de komende week wel al mijn drie blogs ingepland staan, en hier en daar staat er al een blog ingepland voor langere termijn. As we speak staan er vijf blogs al ingepland. Soms plan ik zoveel in dat het zelfs voor mij weer een verrassing is als er iets online komt, haha. Leuk is dat!

Als ik op reis ben zorg ik dat er zeker is ingepland, inclusief social media posts. Maar als ik weet dat ik gewoon thuis ben deel ik mijn blogs vaak ter plekke op social media. Niet altijd even efficiënt, misschien moet ik dat ook vaker in gaan plannen!

Voor Facebook gebruik ik gewoon de planner van Facebook. Voor het inplannen op Twitter gebruik ik Hootsuite. En business blogs deel ik ook op mijn Linkedin en in de Facebook-groep van Ambitieuze Meisjes.

 

Heb jij meer vragen over bloggen? Laat het me weten in de comments! En laat me vooral weten of jij ook een blog hebt en hoe jij dit allemaal ‘regelt’. 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Q&A: Hoe run ik mijn blog? [+video]

 • Denise - Follow my footprints

  Jeetje, ik besteed er echt veel meer tijd aan! Wat goed dat jij het zo snel kunt! En ook slim hoe je het hebt ingedeeld qua onderwerpen en het gevoel dat mensen op een bepaalde dag van de week hebben. Daar heb je goed over nagedacht. Ik denk dat het helemaal klopt.
  Zo’n volle contentkalender is heel herkenbaar. Ik heb een lijst met nog hónderden onderwerpen om over te schrijven. Soms word ik er heel onrustig van dat ik dat niet allemaal al gedaan heb en nog zoveel wil. Sommige blogs had ik echt voor de zomervakantie af willen hebben, omdat ze toen het meest relevant waren, maar dat is niet met allemaal gelukt.
  Wie wil gaan bloggen en nu al geen onderwerp weet kan het eigenlijk beter niet gaan doen. Ik blog al sinds 2003(!) en heb nog nooit gedacht ‘Waar moet ik nu eens over schrijven’. Alleen in de tijd dat ik voor een grote vrouwensite schreef en er bepaalde richtlijnen waren. Dan vond ik het wel eens lastig.
  Social media plan ik trouwens ook niet in. Wel probeer ik dagelijks op de Facebookpagina van m’n reisblog te posten, op instagram een paar keer per week (dat zou ik iets vaker moeten doen) en op een twitter (mijn meest populaire social media kanaal) een paar keer per dag. Als ik op (pers)reis ben schrijf ik ter plekke geen blogs, maar maak ik veel aantekeningen en deel ik extra foto’s tussendoor.

  • Suzanne Bericht auteur

   Leuk om te horen hoe jij het doet zeg! Hoeveel blogs schrijf jij per week? En hoeveel tijd kost je blog je?

   En kijk jij gewoon per keer waar je over wilt schrijven of heb je ook een gedachte achter onderwerpen en spreiding?

   Ik ben het helemaal met je eens – als je nooit onderwerepen kan bedenken is bloggen niets voor je. Al word ik er wel beter in doordat ik blog 🙂

   xx

 • Tessa - Dazzling Beauty/Travels

  Leuk en inspirerend om jouw verhaal hierin te lezen! Zelf blog ik nu zo’n 4 jaar waaraan de laatste 1,5 jaar wat actiever en serieuzer. Vooral het plannen vind ik lastig, maar dat heeft bij mij ook met tijdgebrek te maken omdat Ik het bloggen er nu (nog) naast doe. Hoe leuk ik het ook vind, voel het soms of Ik achter de feiten aanloop. Ik denk dat het meer rust zou geven als er al wat artikelen klaar staan. Per januari ga ik een kleine switch maken met mijn bedrijf, waarbij ik me meer op het online gebeuren ga richten (nu werk ik nog full time in het kappersvak als zzp-er), super spanned maar heel erg veel zit in!!