Hoe ik al vanaf maand één rondkom met SuusjeHQ 10


Zes maanden SuusjeHQ

Let’s celebrate!

 

Wat is het juiste moment om je baan op te zeggen? Wanneer verdien je genoeg om fulltime te gaan ondernemen? En na hoeveel maanden kom je dan echt rond? Wat mij betreft NU!

 

Zoals jullie misschien niet meer kunnen horen wel weten freelance’te ik al een tijdje voor ik in januari 2016 fulltime voor mezelf verder ging. De vraag die ik hierover vaak gesteld krijg is: ‘maar wat is dan het juiste moment om je baan op te zeggen?’ En: ‘verdiende je dan al genoeg om je baan op te zeggen?’ Het antwoord is nee. Nee, ik verdiende nog niet genoeg en er is geen juist moment om je baan op te zeggen. Je verdient namelijk nooit genoeg met je freelance werkzaamheden, als je er niet genoeg tijd in stopt. En dat kan simpelweg niet als je nog een fulltime baan hebt. Het juiste moment om je baan op te zeggen is dus eigenlijk NU. Want op het moment dat je genoeg uren gaat maken, ga je dat terug zien in je inkomen. Hoe kan je verwachten een fulltime salaris te verdienen als je er geen fulltime uren insteekt?

 

Je baan opzeggen en voor jezelf verder gaan

Dit is precies waarom ik al vanaf maand één rondkom met mijn bedrijf SuusjeHQ. Natuurlijk had ik wat ervaring opgedaan, had ik wat opdrachtgevers en had ik een kleine financiële buffer. Ik ben niet ‘opeens’ van de één op andere dag begonnen en kwam ‘gewoon’ meteen fulltime rond. Daar heb ik voorbereidingen voor getroffen en vooral hard voor gewerkt. En op deze manier is het ook voor jou mogelijk om voor jezelf te beginnen en vanaf de eerste maand daar mee rond te komen. Daarover gaat deze blog.

Lees hier meer over mijn beslissing om mijn baan op te zeggen

 

Een onzeker lachje (november 2015)

 

Bang voor een onzeker, laag of zelfs geen inkomen?

Veel mensen dromen van een leven als ondernemer. Een eigen bedrijf beginnen. Freelancen. De vrijheid van het ondernemerschap. Maar veel mensen wagen de sprong niet omdat ze bang ben om hun ‘vaste’ inkomen op te geven. Want dat ondernemen is natuurlijk hartstikke onzeker. En als ondernemer verdien je vast een stuk minder. En al helemaal in het begin! Of toch niet?

 

De rijkste mensen zijn ondernemers

Laat ik je uit deze nachtmerrie verlossen: dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Een bestaan als zelfstandige is lang niet zo onzeker als je denkt, en ook het inkomen valt echt mee. Zelfs in het begin. Wist je dat de rijkste mensen op aarde vrijwel allemaal ondernemers zijn? 😉

 

Zoek vaste opdrachtgevers/klanten

Vaste opdrachtgevers/klanten zijn bedrijven die regelmatig jouw diensten (of producten) afnemen. Dat kan elke maand voor een vast bedrag zijn, maar het kan ook zo zijn dat ze om de zoveel tijd bij je terug komen en een wisselende hoeveelheid afnemen. In ieder geval zie je ze vaker dan één keer. En dat is fijn, want hoe meer vaste klanten, hoe minder nieuwe klanten je nodig hebt en hoe ‘makkelijker’ je geld verdient. En helemaal niet zo’n onzeker inkomen hebt dus!

 

SuusjeQ in actie

 

Genoeg verdienen

Als ondernemer kan je best leuk verdienen. Sommige mensen worden er miljonair mee (wat je van mensen in loondienst bijna nooit kan zeggen). De meeste zullen echter een ‘normaal’ salaris verdienen. En dus zeker niet minder dan iemand in loondienst. De uurtarieven van zelfstandigen liggen vaak vele malen hoger dan het uurloon van werknemers. Dit omdat een werknemer natuurlijk de voordelen van ‘zekerheid’, vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen, verzekeringen, etc. geniet. Maar al met al is het prima rondkomen als zelfstandige, mits je genoeg werk hebt en een goed uurtarief hanteert natuurlijk. Ik genoot de afgelopen anderhalf jaar hetzelfde bruto inkomen als toen ik in loondienst werkte. Alleen ben ik nu veel gelukkiger (en ga ik een paar maanden per jaar op reis).

Lees hier hoe je aan meer klanten komt en hoe je ook meer kunt reizen

 

Verdienen vanaf maand één

Goed. Vaste opdrachtgevers, genoeg klanten en een goed uurtarief zijn natuurlijk helemaal top. Maar hoe snel ga je dan echt een beetje verdienen? Mensen vroegen me – zelfs dit jaar – wel eens ‘of ik al rondkwam? ‘ en ‘wat ik dan netto een beetje overhoud?’  Ehhh… hoe denk je dat ik al anderhalf jaar mijn rekeningen betaal, denk ik dan? Wat denk je dat ik de hele dag uitspook? Ik werk fulltime aan mijn bedrijf en dat zie ik – gelukkig vanaf maand één – terug op mijn rekening. Wat mij heeft geholpen is:

  • Werkervaring hebben
  • ‘Goefend’ hebben met freelancen
  • Een paar vaste opdrachtgevers verzameld
  • Een kleine financiële buffer opgebouwd voor noodgevallen
  • Op tijd beginnen met roepen dat je voor jezelf begint en waar mensen je voor kunnen inhuren
  • Jezelf continu laten zien – online en offline

Op deze manier heb ik nooit mijn handje hoeven ophouden of er weer een baantje bij moeten zoeken. Sowieso denk ik dat je beter opdrachtgevers erbij kan zoeken dan een bijbaantje, maar goed, dat moet iedereen zelf bepalen.

 

SuusjeHQ 1 jaar (in Costa Rica)

 

Mijn minimum inkomen stijgt

Natuurlijk heb ik er wel eens slechtere maanden tussen zitten, maar het is niet zo dat er dan niets binnenkomt. In het begin kwam er dan toch nog minimaal 1.000 euro binnen. Een karig inkomen, maar voor één maand wel te doen (in combi met het buffertje). Tegenwoordig draai ik een ‘slechte’ maand als ik 2.000 euro verdien. Dit zeg ik niet om stoer te doen (of misschien vind je het wel zielig?) maar om aan te geven dat je het allemaal heus niet zo tegenvalt. En mocht je denken: pff, ik wil toch ten minste 3.000 euro netto verdienen, dan kan ik je vertellen dat ook die maanden er tegenwoordig regelmatig bij zitten.

 

Tot slot

Als ondernemer heb je nu eenmaal geen garanties (en wie heeft dat überhaupt?) en helaas zul je het eerste jaar waarschijnlijk niet elke maand al 3.000 euro verdienen. Maar dat hoort erbij denk ik, die schommelingen en niet meteen een giga inkomen. Maar het valt ook allemaal reuze mee, toch? Ik zou mijn leven in ieder geval voor geen goud willen inruilen voor een ‘normale’ baan waar ik wel standaard 3.000 netto verdien. Als je wilt ondernemen doe je dat vaak omdat je wilt ondernemen. Niet puur voor geld. Dus als je dromen groter zijn dan geld, zou ik zeggen: let’s go for it!

 

Wat zou jij grootste angst zijn als je zou gaan ondernemen? En hoe belangrijk is veel geld voor jou? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

 

SuusjeHQ 1,5 jaar

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Hoe ik al vanaf maand één rondkom met SuusjeHQ