5x De leukste kleine stadjes van Nederland 6


Blokzijl

De grote steden van Nederland kennen we allemaal wel. We komen er regelmatig voor werk of voor een weekend weg. Maar heb je al eens aan deze kleine stadjes gedacht voor een mini-citytrip?

Move over Amsterdam! Niet alleen Rotterdam is hard bezig dé nieuwe stad van Nederland te worden, maar ook andere Nederlandse steden winnen aan populariteit. We hebben Haarlem, Utrecht, Maastricht en Nijmegen natuurlijk. De échte hidden gems vind je hier onder en zijn eveneens een bezoekje waard!

1. Harlingen, Friesland

Harlingen staat vaak in de schaduw van de Friese hoofdstad Leeuwarden, dat in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa is. Maar het havenstadje is óók prachtig en je hebt het al snel helemaal voor jezelf. De volgende keer als je de veerboot naar Terschelling of Vlieland pakt, blijf je dus eerst even in Harlingen!

Inwoners: circa 15.000

Hoteltip: Almenum

Havenstad Harlingen

Harlingen havenstad

2. Edam, Noord-Holland

Ook Edam is een ondergeschoven kindje: broer Volendam eist alle toeristen op met zijn klederdracht, vis en dijk. Terwijl je in Edam net zo goed kunt genieten van lekker eten en drinken én mooie huisjes, grachtjes en bruggetjes. En dan zonder hordes mensen! Natuurlijk kan ook een stukje kaas niet ontbreken. Tip: verken Edam per step!

Inwoners: circa 7.000

Hoteltip: Damhotel

Biertje drinken in Edam

Edam

3. Giethoorn, Overijssel

Het Venetië van het Noorden: zo staat Giethoorn bekend. Althans, bij Aziatische toeristen. Onder Nederlanders zelf is Giethoorn minder populair. Wij snappen niet waarom! Huur een traditionele punter en ontdek dit prachtige plaatsje en het nabijgelegen Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Inwoners: circa 3.000

Hoteltip: De Dames van De Jonge Hotel

Giethoorn

Giethoorn (en omgeving) is prachtig!

Giethoorn (en omgeving) is prachtig!

4. Blokzijl, Overijssel

Het broertje van Giethoorn: Blokzijl! Dit plaatsje zegt je waarschijnlijk niets óf ken je alleen van sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis. Maar wat een pareltje is dit! Blokzijl is prachtig, charmant en ienimini, maar dat mag de pret niet drukken. Breng zeker een bezoekje aan Fint, een toffe conceptstore met goede koffie, mooie producten én de lokale lekkernij…

Inwoners: circa 1.300

Hoteltip: Geertien

Blokzijl

Voor Fint

5. Parkstad, Limburg

Al met al niet zó klein, maar wel een onterecht onbekende stad is Parkstad. Nu is Parkstad niet écht een ‘stad’. Parkstad is een samenstelling van gemeenten in Zuid-Limburg en won recent een grote prijs in het toerisme. Allemaal naar Parkstad dus! Lees de blogs van Inge voor inspiratie en informatie en redenen om naar wereldbestemming Parkstad te gaan.

Inwoners: 255.000

Hoteltip: Hotel Heerlen

Heerlen

Blote voeten pad

Wat is jouw favo kleine stad?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “5x De leukste kleine stadjes van Nederland