Digital nomad in Panama-Stad: hoe is dat?


Digital nomad in Panama-Stad

 

Reizen door Panama? Sla dan vooral Panama-Stad niet over! De stad is méér dan het Panama-kanaal en Casco Viejo. Zeker als je ook nog wat werk te doen hebt!

 

Na mijn eerste nacht in grimmig Colon is Panama-Stad de volgende bestemming op mijn lijstje. Ik heb goede verhalen over deze stad gehoord, helemaal vergeleken andere steden in Midden-Amerika. Panama-Stad schijnt het Miami van Midden-Amerika te zijn en de enige hoofdstad in Midden-Amerika die een bezoekje waard is. Hoge verwachtingen dus!

 

 

Met de trein van Colon naar Panama-Stad

Vanuit Colon neem ik de trein naar Panama-Stad. De trein gaat alleen doordeweeks om 17:15 uur, dus ben ik maandag 9 oktober op tijd op het station. Ik ben niet de enige: zo’n 20 andere toeristen kunnen eveneens niet wachten om Colon te verlaten. Rond half vijf zitten we dan ook allemaal al te smullen van onze snackbox; een toeristisch doosje met snoepgoed.

 

Met de trein van Colon naar Panama-Stad

De panoramatrein van Colon naar Panama-Stad

 

Precies op tijd vertrekt even later de trein. Gelukkig blijkt de rit mijn verblijf in Colon meer dan waard. Al na een paar minuten rijden we langs een prachtig meer, door intens groene jungle en zien we door de bewolking heen de zon ondergaan. Gaaf! Hoewel alles goed te zien is door de panorama-ramen, besluit ik naar ‘buiten’ te gaan; tussen twee coupé’s in, om zo beter foto’s te kunnen maken. De wind raast hier aan me voorbij. I’m alive! Ik ben op reis, wiehoe!

 

Hostel Siriri in Marbella

Vanaf het treinstation in Panama-Stad neem ik een Uber naar mijn eerste hostel; Hostel Siriri. Net als in Costa Rica is Uber hier een aanrader; een ritje van een half uurtje kost zo’n vijf dollar. Het is tegen 19 uur als ik bij Hostel Siriri word afgezet. Dat blijkt prima in orde. Het is een kleinschalig hostel met een fijn sfeertje. De meeste mensen lijken mijn leeftijd, het personeel is vriendelijk, de badkamer ziet er prima uit en het ontbijt de volgende morgen is om te smullen: verse banana pancakes met goede koffie. Dank voor de tip, Reisjunk!

 

Hostel Siriri

Mijn wijk Marbella

 

De volgende dag verken ik de buurt: ik doe boodschappen, laat een wasje doen en werk vanuit het hostel. Heerlijk om weer ‘echt’ op reis te zijn. Het reisgevoel heb ik althans goed te pakken hier. Ook Panama-Stad bevalt me goed. Veel hoge gebouwen, maar ook ruim opgezette straten, vriendelijke locals en tropisch weer. Enige minpuntje is dat de prijzen wat hoger liggen dan in mijn geliefde Azië. En er is overal wifi!

 

Hotel Tryp by Wyndham Panama Centro in El Cangrejo

Na twee nachtjes vertrek ik naar mijn volgende hotel: Hotel Tryp by Wyndham Panama Centro in de wijk El Cangrejo. Dit hotel verken ik voor Better Places, een duurzame reisorganisatie waar ik zowel als blogger als pr-adviseur regelmatig voor werk. Ook dit keer is dat weer geen straf: Tryp is een modern hotel met vriendelijk personeel, prachtige kamers en een fantastische rooftop. Daar schrijf ik graag over!

 

Tryp by Wyhndham

Rooftop met uitzicht

 

Eerst verken ik natuurlijk de rooftop, waar een zwembad, jacuzzi, sauna en gym te vinden zijn. Ik maak véél foto’s en keer dan terug naar mijn hotelkamer. Helaas moet er ook gewerkt worden 😉 Gelukkig is de wifi in het hotel super.

De volgende dag maak ik – na heerlijk geslapen te hebben in het bed dat twee keer zo groot is als mijn bed thuis – gebruik van de gym. Omdat ik zoveel reis heb ik besloten dat ik niet altijd mijn ‘gezonde’ levensstijl aan mijn laars kan lappen als ik op reis ben. Dat zou namelijk betekenen dat ik drie à vier maanden per jaar ongezond leef en dat lijkt mij niet helemaal verstandig. Bij het ontbijt moet ik me echter toch laten gaan. De pancakes, wafels en muffins zien er te verleidelijk uit en bovendien zijn er niet heel veel gezonde opties.

 

Rooftopje

Aan het werk

Panama-Stad (op rechts mijn hotel)

 

Leuk detail: de hotels van Wyndham zijn eco-friendly en gericht op duurzaamheid. Thumbs up!

 

Airbnb in Casco Viejo

Vrijdag 13 oktober verhuis ik naar mijn derde accommodatie in Panama-Stad: een Airbnb in Casco Viejo, de oude wijk van Panama-Stad. Casco Viejo staat bekend om de mooie koloniale pandjes en is populair onder toeristen. Omdat mijn vriend die dag aankomt in Panama, leek het mij leuk om samen met hem in dit wijkje te verblijven, en dan het liefst in een Airbnb. Feel like a local en bespaar kosten!

 

De Airbnb

Op de rooftop

 

De Airbnb blijkt een schot in de roos: onze studio is gevestigd in Hotel Colombia, een prachtig pand aan het Simon Bolivar-plein mét rooftop. De studio zelf is van alle gemakken voorzien: een open keuken, fijne badkamer, groot bed en hoge plafonds. De airco staat gelukkig al aan en zelfs aan kaarsjes is gedacht. En het goede nieuws aan Casco Viejo is dat de leukste restaurantjes nooit ver zijn.

 

Restaurantjes in Panama-Stad

 • Unido – heerlijke hipster koffie
 • New York Bagel Café – de beste bagels in Amerikaanse sfeer in El Cangrejo
 • El Social – hip doen in Casco Viejo
 • Papaya Planet – gezond eten voor hipsters in Casco Viejo
 • Nazco – Peruviaans eten in Casco Viejo
 • Sucre – Oud-Panama op z’n best (koffie!) in Casco Viejo
 • El Rama Dorada – craft beer en pizza in Casco Viejo

 

Papaya Planet

Sucre Coffee House

 

Bezienswaardigheden in Panama-Stad

 • Casco Viejo – een bezienswaardigheid an sich
 • Cinta Costera – de boulevard van Panama-Stad
 • Het Panama-kanaal – een must-see
 • Metropolitan Natural Park: hiken met uitzicht op de skyline

 

Cinta Costera

Casco Viejo

Metropolitan Natural Park

Panama-kanaal

 

Coworking in Panama-Stad

 • Workings Obarrio (gratis dagpas en gratis bier!)

 

Workings Obarrio

Coworking matties

 

Een week in Panama-Stad

Na precies een week in Panama-Stad verlaat ik de metropool weer. Hoewel de meeste mensen slechts een paar dagen in de stad verblijven – en sommige digital nomads nog niet eens – heb ik me een week lang goed vermaakt. Nu komt dat ook zeker doordat ik genoeg te doen had – mijn werk gaat altijd door. Qua bezienswaardigheden stroomt Panama-Stad niet over. Toch is het prima toeven – zeker in Casco Viejo. Al ben ik blij dat ik ook meer van de stad heb gezien dan alleen de oude wijk. Panama-Stad is meer dan dat en dus doe je er goed aan ook buiten de toeritstische zones te komen. Scheelt ook nog eens in de portemonnee!

 

Panama-Stad

 

Adios Panama-Stad! Muchas gracias!

 

Lijkt Panama-Stad jou een leuke bestemming?

 

Volg je me op Facebook en Instagram tijdens mijn rondreis door Panama? Of check mijn YouTube-kanaal!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *