Groene businesstips die iedere ondernemer kan toepassen 1


Met mijn Dopper in Monteverde, Costa Rica

 

Duurzaam ondernemen of sociaal ondernemen is het nieuwe normaal. Althans, wel bij mijn werkplek Social Impact Factory Utrecht. Maar hoe word je nou zo’n duurzame of sociale ondernemer? Ik heb tips voor beginners!

 

Duurzaam ondernemen is niet alleen gericht op (snelle) winst. Nee, een duurzame ondernemer wil meer bereiken dan geld en denkt aan de lange termijn. Wat is het effect van zijn of haar onderneming op de aarde? Hoelang is deze business houdbaar? Duurzame ondernemingen hebben geen negatieve effecten op de aarde. Sterker nog, de meeste duurzame ondernemingen dragen bij aan een betere wereld, maken ‘social impact’. En met die instelling zal ook de onderneming zelf duurzaam zijn.

 

Hoe word je een sociaal ondernemer?

Ik zou heel graag een sociale onderneming willen starten. Iets waarmee ik iets bijdraag aan een betere wereld, iets doe voor anderen. Met SuusjeHQ help ik natuurlijk ook anderen, maar ik zou goede pr niet per se een ‘bijdrage aan een betere wereld’ willen noemen. Voor nu vind ik mijn sociale bevrediging in het feit dat ik (voornamelijk) bedrijven met pr help die zelf een duurzame onderneming zijn, zoals Better Places. Een groter doel? Dat komt later wel. Voor nu richt ik mij op de kleine beetjes en dat kan jij ook.

 

Dopper hervullen in Oostenrijk

 

Duurzame tips voor beginners

Ook als je met je bedrijf geen levens redt, vecht voor mensenrechten, dieren bevrijdt of het milieu verbetert kan je starten met duurzaam of duurzamer ondernemen. Het kan ‘m al in kleine dingen zitten. Hier wat voorbeelden.

 

1. Visitekaartjes (en meer) van gerecycled papier

Toen ik mijn nieuwe visitekaartjes liet ontwerpen, koos ik bewust voor gerecycled (of milieuvriendelijk) papier. Dit zie je niet als je het niet weet, maar ik weet het en dat is het belangrijkste. Ik vind dit een fijne gedachte. Hoe kan ik immers zeggen een duurzame ondernemer te willen zijn, maar ondertussen dit soort steken laten vallen? Kleine moeite! Ook heb ik voor 2018 De Groene Agenda gekocht, ontworpen door Merel van De Groene Meisjes en gemaakt van steenpapier (zie dit interview met Anne Pleun van On the Rocks).

 

Lang leve papierloos én make-uploos 😉

 

2. Werk thuis of neem de fiets naar je (sociale) coworkingspace

Carpoolen naar kantoor (en samen in de file staan) is beter voor het milieu dan in je eentje in de auto zitten. Maar wat nog beter is, is om thuis te werken (geen auto, geen file) of om de fiets te pakken. En met hoe meer mensen je op kantoor zit, des te minder energie wordt er verbruikt natuurlijk. Die kachel brandt toch 😉 En als je dan ook nog eens een sociale werkplek huurt, zoals bij de Social Impact Factory Utrecht, dan doe je het helemaal goed!

 

Tijdens mijn pr-workshop bij SIF (in één van de vergaderruimtes)

 

3. Papierloos ondernemen

Oké, op die visitekaartjes van gerecycled papier na dan, ben ik een vrijwel papierloze ondernemer. Ik heb geen eens een printer! Just me & my laptop. Dit is wel zo handig ook voor je clean desk-policy en wanneer je locatie-onafhankelijk wilt werken. Je zou toch maar steeds al je papieren mee moeten sjouwen… Knop om dus en wennen aan online werken! Ook voor je promotie hoef je geen papier te gebruiken. Flyers zijn zo 2005! Gebruik gewoon social media! Of andere (online) pr 😉

 

Werken bij een coworkingspace in Panama

 

4. Eet vega (lunch)

Wie vegetarisch (of beter nog: veganistisch) eet, is al véél meer duurzaam bezig dan iemand die de rest van deze tips allemaal combineert. Door geen vlees te eten bespaar je namelijk al zó ontzettend veel CO2, water, bomen en dierenleed, daar kan geen papierbesparing tegenop! Zelf ben ik (nog) geen echte vegetariër, maar ik probeer sinds mijn vega-challenge wel zoveel mogelijk vegetarisch te eten. Bij de lunch bij SIF Utrecht eet ik dan ook altijd vegetarisch. Mooi streven om dit in ieder geval tijdens werk te doen!

 

Eten in Trasteverre, Rome

 

5. Hervul je waterflesje

Ook zo’n simpele tip die toch best veel verschil kan maken. Hervul telkens je eigen waterfles, in plaats van iedere keer weer opnieuw een nieuw plastic of papieren bekertje te pakken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor koffie of thee: een mok is een veel beter idee dan telkens weer een nieuw bekertje. Note to self ook hoor, want ik kan hier eveneens nog wel wat verbeteringen in doorvoeren.

 

Met mijn Dopper in Monteverde, Costa Rica

 

Heb jij nog een fijne, simpele tip om meer groen te ondernemen?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Groene businesstips die iedere ondernemer kan toepassen

  • Randy

    Mijn tips. Check de hosting van je website. Even hosting Googlen in combinatie met Zaailingen en je hebt een helder overzicht van de groenste providers.

    Andere tip: indien je veel thuis werkt, haal je stroom dan bij de groenste leveranciers. Greenpeace en de Consumentenbond geven je een helder overzicht van de groenste stroom.