Hoe word je een zentrepreneur? Relaxt ondernemen doe je zo! 2


Foto door By José Chan

 

In een tijd waar mensen met bosjes tegelijk burn-outs krijgen, wordt het tijd dat we leren om ons hoofd koel te houden op de werkvloer en te doen waar we gelukkig van worden. Maar hoe word je zo’n kalme ondernemer?

 

Meer meldingen burn-out‘, ‘Burn-out beroepsziekte nummer één‘, ‘Vaker burn-out of overspannen door werk‘. Zomaar wat koppen van het RTL Nieuws, NRC of NOS. Maar liefst veertien procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Meer dan 20 procent van het ziekteverzuim komt door psychische klachten (o.a. overspannenheid en burn-out) en werknemers met stressklachten zitten gemiddeld 180 dagen thuis. Wat doen we onszelf aan? En onszelf niet alleen: het ziekteverzuim in Nederland kost werkgevers jaarlijks ruim elf miljard euro.

Voor zelfstandigen is het niet erg anders dan voor werknemers. Juist ondernemers hebben volgens Zeeland Business aanleg voor een burn-out en juist ondernemers worden bij ziekte vaak niet zo goed gecompenseerd als werknemers.

Tijd dat we wat beter voor onszelf én elkaar zorgen. De werknemer en werkgever moeten waken voor burn-outs, maar zeker ook de ondernemer. Hoe? Word een zentrepreneur!

 

Wat is een zentrepreneur?

Een zentrepreneur is een samenvoeging van ‘zen’ en ‘entrepreneur’. Oftewel, een ondernemer die zen is. Wat is zen? Zen zijn betekent veel meer dan we doorgaans denken, maar tegenwoordig gebruiken we zen zijn vooral om aan te geven dat we in balans zijn, dat we de rust in onszelf hebben gevonden.

 

John Murphy schreef er een boek over: Zentrepreneur.

Murphy is an international business consultant and speaker who believes that today’s business leaders have a lot to learn from the ancient art of Zen, which encourages self-reflection and positive change as a means to enlightenment. Murphy applies this spiritual practice to the business world, encouraging leaders to question their practices and implement meaningful changes within their organizations.

Business News Daily

 

Volgens Murphy zijn principes uit de zen-leer goed toepasbaar op de werkvloer. Het gaat o.a. over leven in het moment, (zelf)reflectie en positieve gedachten. Een ander noemt het ‘making money and meaning’. Op de Huffpost lees ik “You cannot solve a problem with the same consciousness that created it.”

 

Zentrepreneur volgens SuusjeQ

Een zentrepreneur is bezig met zijn eigen welzijn en reflecteert regelmatig zijn eigen handelen en bedrijf, hanteert een goede werk/privébalans en richt zich op winst én sociale impact. Al met al is een zentrepreneur een happy ondernemer die een manier heeft gevonden om alle ballen – dus niet alleen qua werk – in de lucht te houden. Een ondernemer die happy is, kalm blijft  bij tegenslagen en onder stress, en ondertussen iets bijdraagt aan de wereld en mooie doelen bereikt.

 

Suzanne aan het bloggen (door By José Chan)

 

Hoe word je een zentrepreneur?

Waarom zou je een zentrepreneur willen worden? En hoe word je dat dan?

De belangrijkste reden om te streven naar ‘zentrepreneurship’, lijkt mij het ontkomen aan een burn-out. Aan een burn-out heb je zelf niets, en als je uit de running bent kun je ook geen anderen helpen, laat staan de wereld verbeteren. Maar ook als je (net) niet een burn-out hebt, is balans en geluk natuurlijk fijn om te ervaren. Iedereen moet daar naar streven, lijkt mij.

Ik vroeg mijn Team – allemaal bezig met de balans tussen reizen/leuke dingen doen en werken/geld verdienen én gelukkig zijn – naar hun visie op zentrepreneurship.

 

Zo werden zij zentrepreneurs

Inge is naar eigen zeggen een zentrepreneur door aan yoga en meditatie te doen om tot zichzelf te komen, maar ook door regelmatig leuke dingen te doen ter afwisseling van werk. Buiten zijn is een win-win. Inge gaat graag naar het strand of het bos. Maar ook (thuis) op blote voeten lopen helpt haar al! Verder eet ze gezond en probeert ze goed naar haar lichaam te luisteren.

Ook Linda luistert goed naar zichzelf en zegt nee als ze het te druk krijgt op het werk (of daar buiten). Word geen pleaser en leer af en toe schijt hebben! Verder gaat ze graag sporten en/of naar buiten om werk even los te kunnen laten.

Imke heeft daar nog wat mooie hobbies aan toe te voegen: naast sporten doet lezen haar ook erg goed, maar een avondje Netflixen is soms net zo effectief. Het gaat erom dat je werk af en toe los kan laten, ook andere dingen doet dan werken. Social media blijft voor haar nog wel een ding. Het kan interesant zijn natuurlijk, maar soms ook overweldigend. Een haat/liefdeverhouding!

 

Team SuusjeHQ (door Fleur Joesten)

 

Ben ik een zentrepreneur?

Zelf ben ik zeker nog niet de 100% zentrepreneur die ik zou willen zijn. Regelmatig moet ik mezelf toespreken om mijn hoofd niet zo op hol te laten slaan van mijn to-do-lists en niet ’ten onder te gaan aan mijn succes’ als ik veel op mijn bordje heb liggen. Maar is dat streven naar verbetering, om die balans wél te hebben, niet erg zentrepreur-ish?

Yoga en meditatie helpt bij drukte heel erg om weer even in het nu te leven en me niet gek te laten maken door wat er komen gaat. Bovendien komt het vaak gewoon goed; krijg ik alles makkelijk gedaan. Daar vertrouw ik steeds meer op. Tot slot hecht ik grote waarde aan mijn werk/privébalans en geluk. Ik wil niet iemand zijn die haar leven werkend doorbrengt. Ik vind mijn werk leuk, maar er is zoveel meer. Reizen, leuke dingen doen, een sociaal leven. Maar om goed te ondernemen moet ik ook goed voor mezelf zorgen: ik probeer elke nacht zeven à acht uur te slapen, sport meerdere keren per week en eet – meestal – gezond.

 

Vind jij jezelf een zentrepreneur? Ik ben benieuwd naar jouw tip! Of waar je nog aan wilt werken… 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Hoe word je een zentrepreneur? Relaxt ondernemen doe je zo!

  • Lenneke

    Ik ben momenteel druk bezig met het vinden van een balans. Ik wil zo veel en het liefst allemaal tegelijk en dat is echt niet handig. Ik ben er dus nog niet, maar ik ben onderweg!

    • Suzanne Bericht auteur

      Begrijpelijk! Lijstjes maken helpt voor mij altijd. Dan houd je overzicht. En onthoud: you can do anything, but not everything. Je kunt je tijd maar één keer besteden! Prioriteiten stellen dus en doen wat je het állerliefste wilt! En vooral: genieten!