Van creatieve ondernemer naar fulltime digital nomad 1


Nomad Cruise

 

Vanaf 1 september 2017 ben ik officieel fulltime ondernemer en op 21 september is op Gran Canaria een nieuwe ‘reis van mijn leven’ gestart. Ik ben meegegaan met Nomad Cruise en ben nu als digital nomad Latijns-Amerika aan het ontdekken. Hoe ik me heb voorbereid op een bestaan als fulltime digital nomad lees je hier.

 

Een digital nomad is iemand die zijn werk locatie-onafhankelijk uit kan voeren en hierbij gaat het vaak om online werkzaamheden. Dan maakt het dus niet uit of je thuis in je pyjama zit, in een #girlboss outfit in een hip koffietentje of in je bikini aan het strand van Panama. En is dat nou précies wat ik wil.

 

Het resultaat van mijn hart volgen

Terugkijkend op mijn carrière was ik altijd het meest in mijn nopjes als ik werken en reizen kon combineren. Zo testte ik ooit navigatiesystemen voor ’s Neerlands grootste leverancier van navigatiemiddelen in verschillende landen. Voor mijn afstudeerstage voerde ik een onderzoek uit in de townships van Zuid-Afrika. En tijdens mijn studie bevond ik me tussen professoren op een congres in Noorwegen. De stap naar digital nomad was daarom eigenlijk ook een super logische.

 

Inge en Suzanne op Nomad City

 

The first steps

Tijdens mijn eerste ‘wereldreis’ bracht ik drie jaar in Azië door. Ik had tijdens mijn corporate carrière en een aantal freelance klussen genoeg gespaard om het drie jaar vol te kunnen houden on the road.

Toch was ik tijdens deze reis al op zoek naar manieren om deze lifestyle te kunnen voortzetten. Ik reageerde op freelance opdrachten op Upwork, Elance en People Per Hour. Nooit met ook maar enige vorm van succes.

Uiteindelijk heb ik het opgegeven. Het leek geen doen om mijn freelance carrière vanuit het buitenland op te bouwen. Zeker niet gezien het feit dat ik eigenlijk veel meer bezig was van genieten van het reizen, de liefde en veel yoga, meditatie en duiken.

 

Rock bottom en de weg naar de top

Met een lege spaarpot kwam ik afgelopen jaar weer terug in Nederland. De reverse culture shock zette in en is eigenlijk nooit echt weggegaan. Ik heb zelfs overwogen om met Nomad Cruise IV mee te gaan in de hoop onderweg of na aankomst opdrachtgevers te vinden. Maar dan had ik dus met nada, noppes, niente op mijn bankrekening en zero uitzicht op inkomsten aan de andere kant van de wereld gezeten. Dat was zelfs voor mij een brug te ver.

Ik besloot daarom te “overwinteren” in Nederland, met volle passie en overgave te werken aan het opbouwen van mijn locatie-onafhankelijke studio en met de volgende cruise richting het paradijs mee gaan. En zo geschiedde het.

 

Doelen stellen

Als ik er zo op terug kijk ben ik eigenlijk best wel rete-trots. In een jaar tijd staat mijn creatieve studio. Wat me enorm heeft geholpen, is het stellen van een aantal heldere doelen. Zo wilde ik voor mijn vertrek drie vaste opdrachtgevers hebben, een klein reservepotje hebben opgebouwd én genoeg verdienen om van rond te kunnen komen. And I nailed it.

 

Inge voor Nomad Cruise

 

Locatie-onafhankelijk werk

Ik stond vanwege eerder freelancewerk al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en had ik een BTW-nummer. Ik nam wel het bewuste besluit om met mijn werk te gaan richten op dingen waar ik écht een passie voor heb: copywriting en design. Mooie dingen maken en mensen raken met mijn woorden. Beide werkzaamheden kan ik locatie-onafhankelijk doen. Alles wat ik nodig heb is een laptop, internet en een omgeving waarin mijn creatieve proces optimaal wordt geprikkeld.

 

Opdrachtgevers vinden op social media

Mijn grootste uitdaging. Écht geld gaan verdienen met dat waar ik goed in ben. Mijn allereerste opdrachtgever vond ik vorig jaar via internet. Ze zochten junior copywriters. Ik verdiende eigenlijk geen moer met deze klus, maar deed wél ervaring op en ik was bezig met mijn passie.

Mijn tweede opdrachtgever hield ik over aan mijn eerste netwerkborrel van Wonderlijk Werken waar ik Suzanne (jep, oprichter van Artikel 2.55) leerde kennen. Een aantal maanden later werd ze één van mijn vaste opdrachtgevers waar ik nog steeds met ongelofelijk veel plezier voor werk.

De junior klus liet ik snel vallen. Want er ging te veel tijd in zitten, het leverde te weinig op en ik ging steeds meer geloven in wat ik waard was. Daarnaast wilde ik mijn tijd stoppen in het vinden van nieuwe opdrachtgevers en het werken aan mijn bedrijf.

Ook mijn tweede grote, vaste opdrachtgever vond ik via social media. Het is ongelofelijk maar waar: de derde vaste, grote opdrachtgever kopte ik één dag voordat ik vertrok binnen. #trots. Herstel: #rete-trots. Hiermee heb ik ook ontzettend veel vertrouwen gekregen dat het stellen van doelen daadwerkelijk helpt.

 

Locatie-onafhankelijk leven en wonen

Sinds 2012 reis ik als nomade de wereld over. Mijn appartement heb ik destijds al opgegeven, en ook verkocht ik bijna al mijn spullen, wat overigens een heerlijk gevoel was. Natuurlijk kun je als digital nomad ook je eigen woning in Nederland hebben. Als je dat kunt betalen, te gek. Onderhuren van je woning is in sommige gevallen ook een optie.

 

Nomad Crruise V

 

Praktische zaken

Weinig tot geen verplichtingen in Nederland en een locatie-onafhankelijke creatieve studio inclusief vaste opdrachtgevers in the pocket. Dan beginnen alle voorbereidingen voor de reis.

Tickets

Als één van de eersten kocht ik in juni een early bird ticket voor de cruise. Nu was er geen weg meer terug. Als je zelf ook graag op avontuur wilt, maar het stiekem ontzettend spannend en zelfs een beetje eng vindt, heb ik één tip voor je: koop dat ticket! Het geeft een ontzettende kick als je je ticket to paradise op zak hebt en daarnaast kun je nu al je energie gaan steken in het voorbereiden van je reis.

Vaccinaties

Van mijn vorige reizen had ik gelukkig nog alle inentingen die nodig waren, maar er was er wel één verlopen. Even naar de GGD dus voor een shot. Mocht je nog geen vaccinaties hebben, zorg dan dat je tijdig begint. Ik heb mijn vaccinaties ook wel eens in Thailand gehaald; super eenvoudig en een stuk goedkoper.

Paspoort

Check altijd of je paspoort nog geldig is voordat je vertrekt. Voor veel landen moet je paspoort na aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn. Mijn paspoort was nog niet verlopen, maar wel vol door mijn vorige reizen. Een maagdelijk leeg paspoort voelt eventjes vreemd, maar ik heb nu wel weer voldoende pagina’s om te vullen met nieuwe stempels.

Visum

Voor mijn huidige trip hoefde ik van te voren geen visum aanvragen. Check wel even of dat ook geldt voor jouw bestemming(en). Vaak krijg of koop je een visa on arrival, maar vooral als je langer op één plek wilt blijven, is het soms makkelijker om van te voren je visum te regelen

Verzekering

Voor mijn vorige reis sloot ik een verzekering af bij Joho Special Isis. Altijd heel tevreden over geweest, maar aangezien ik nu ook ga werken, heb ik een verzekering afgesloten bij FBTO. Je kunt hier voor verschillende aanvullende modules kiezen, bijvoorbeeld voor ziektekosten (als aanvulling op mijn Nederlandse zorgverzekering), de module lang op reis en en zakelijk reizen.

 

Onmisbaar voor digital nomads

Naast een backpack, een daypack, flip flops en een bikini, heb je als digital nomad uiteraard je laptop bij je. Mijn Mac is heilig, het is een cruciale voorwaarde om dit bestaan te kunnen leiden.

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren door schade en schande geleerd, dus ik reis nu ook met – jawel – twee externe hard disks (één voor in de backpack en één voor in mijn daypack) en voldoende opslagruimte in de cloud. Lang leve technologische vooruitgang.

Verder heb ik een powerbank om mijn telefoon op te kunnen laden als er even geen stopcontact in de buurt is en een wereldstekker (kun je meestal trouwens ook ter plekke kopen, vaak zelfs nog goedkoper).

 

Handige apps

 • Skype om in contact te blijven met het thuisfront én mijn opdrachtgevers.
 • WhatsApp is een no-brainer.
 • Wunderlist voor al je to do lijstjes. Business & pleasure uiteraard.
 • Genius scan, je mobiele scan apparaat.
 • Dropbox en iCloud voor better-safe-than-sorry-backups, foto’s van je prachtige avonturen en belangrijke informatie.
 • Polarsteps om overzicht te houden op je avonturen.
 • Evernote als digitale verzamelplaats.
 • Speedtest om de internetsnelheid in guesthouses, AirBnB’s en koffietentjes te checken.
 • App voor je uitgaven en inkomsten, zodat er niet aan het einde van je geld nog een stukje maand over is. Zelf gebruik ik al jaren iXpensIt.
 • WiFox met een overzicht van wachtwoorden voor de wifinetwerken op vliegvelden.
 • GoSkyWatch om indruk te maken op een eventuele date.

 

Nomad Cruise sunset

 

Live light, travel light

Iedereen die wel eens gereisd heeft, kent het wel: je neemt eigenlijk altijd te veel mee. Zelfs als fervent reiziger maak ik me nog wel eens schuldig aan deze “beginnersfout”. Maar als ik je één tip kan geven: travel light!

Tot op heden heb ik alleen in tropische landen gereisd, waardoor ik eigenlijk alleen maar lichte kleding en eventueel één long sleeve of vest nodig had. Aangezien ik dit keer in Zuid-Amerika reis, heb ik ook kleding meegenomen voor koude(re) temperaturen, bijvoorbeeld op grotere hoogtes in Colombia, Peru of Bolivia of tijdens trekking avonturen. Mijn backpack is nu dan ook iets zwaarder uitgevallen, maar ik weet nu al dat ik regelmatig kledingstukken ga dumpen, om maar zo licht mogelijk te kunnen reizen.

 

Jij ook?

Wil jij ook graag als digital nomad leven en werken? Dat kan. Als je er zelf maar écht in gelooft en de juiste stappen maakt om je dromen waar te maken.

Ik houd jullie de komende maanden met alle liefde op de hoogte van alle avonturen die ik als digital nomad mee maak.

 

Zou jij digital nomad willen zijn?

 

Volg Inge op Instagram. Volg Artikel 2.55 op Facebook.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Van creatieve ondernemer naar fulltime digital nomad