Drie weken rondreizen in Panama: dit was mijn route 4


Metropolitan Natural Park in Panama-City

Van 8 tot en met 27 oktober reisde ik door Panama. In een kleine drie weken zag ik vijf verschillende plekken. Ik vertel je meer over mijn route, bestemmingen en reistips voor Panama!

Om eerlijk te zijn stond Panama nooit hoog op mijn bucketlist. Ik had er amper een beeld bij, dacht dat er weinig te zien en doen was. Panama kwam pas op mijn radar toen er twee Nederlandse meisjes verdwaalden in de jungle van Boquete. Dat creëerde een beeld bij het land. Dat van intense jungle. Verder hoorde ik ook wel eens verhalen over Panama-Stad. Dat zou het Miami van Midden-Amerika zijn. En dan heb je natuurlijk nog het Panama-kanaal. Wie kent het niet?

Waarom Panama?

Toen ik in januari 2017 in Costa Rica was (en moest overstappen in Panama-Stad), kreeg Panama nog meer beeld. Ik zag de mooiste plaatjes van Bocas del Toro toen ik in Puerto Viejo verbleef. Toch zette ik Panama nog steeds niet op mijn bucketlist. Dat deed Nomad Cruise voor mij! De workation voor digital nomads koos Panama als eindbestemming voor hun vijfde cruise. En ik wilde mee. Panama kreeg ik er gratis bij. Nou ja gratis… 😉 Anyway, ik ging naar Panama!

Nomad Cruise

Panama-Stad

Rondreis Panama: hoe en wanneer?

In een drie weken bezocht ik vijf verschillende plekken in Panama. Ik vertel je meer over mijn route, bestemmingen en reistips voor Panama.

Aankomst

Ik kwam per cruiseboot aan in Panama, maar de meeste mensen zullen per vliegtuig aankomen in Panama-Stad. De beste manier om van het vliegveld naar het centrum te komen is met een Uber. Sowieso is Uber echt een aanrader in Panama-Stad: goedkoop, veilig en makkelijk! Kom je aan in Colon, dan kun je de trein nemen. Let op: de trein gaat alleen doordeweeks om 17:15 uur.

Slechtste en beste reistijd

De slechtste maand om naar Panama te gaan is oktober. Juist, de maand dat ik er was. Er valt gemiddeld tussen mei en november ruim 300 millimeter regen per maand (en meer dan 400 millimeter regen in oktober…). Van december tot april is het juist de beste tijd om naar Panama te gaan. Het is er altijd heet, maar in die maanden valt er de minste regen.

Planning

Een reis door Panama hoef je niet heel erg te plannen. Je kunt alles zelf uitzoeken aan de hand van blogs (zoals deze – lees verder!) en reisgidsen en vooraf boeken of zelfs ter plekke. Let op: het land lijkt klein, maar de afstanden zijn behoorlijk. Binnenlandse vluchten naar Bocas del Toro zijn aan te raden en in het hoogseizoen zou ik ook accommodaties op tijd boeken.

Kosten

Reken qua kosten op minimaal 50 euro per persoon per dag. Panama is geen goedkoop land, maar wel betaalbaar. Denk voor een standaard hotelkamer aan vijf tientjes en trek voor een maaltijd een tientje uit. Een biertje kost zo’n twee dollar. Een uur surfen kost 25-30 dollar en twee duiken naar Coiba Island kosten 130 dollar.

Mijn route door Panama

Colon, Panama

Colon

Nomad Cruise kwam aan in Colon. En omdat ik had gehoord dat er vanaf Colon een mooie treinrit naar Panama-Stad zou gaan, besloot ik een nachtje in Colon te blijven, om de volgende dag de trein te pakken. Colon zelf bleek vrij grimmig (zacht uitgedrukt), maar de treinreis was het gelukkig helemaal waard.

Hoteltip: Hotel Andros

Colon, Panama

Met de trein van Colon naar Panama-Stad

Panama-Stad

Panama-Stad is inderdaad ‘het Miami van Midden-Amerika’.  Of het Hong Kong. Het is in ieder geval een grote stad met veel hoogbouw en uitzicht op zee. Dat geeft een heerlijk internationaal gevoel. Een groot deel van de stad is vrij modern, met brede rechte straten, en weinig winkels of terrassen. In de oude wijk Casco Viejo vind je nog veel koloniale pandjes, met vrolijke kleurtjes en hippe restaurantjes. De wijk is vrij toeristisch, maar wel erg leuk. Weet wel waar je loopt, want twee verkeerde straten in en je belandt opeens in de ghetto! Luisteren naar de locals is de beste tip. Lees hier meer over mijn tijd in Panama-Stad.

Hoteltips: Hostel Siriri, Hotel Tryp, Airbnb, Hotel Eurostars

Panama-Stad (op rechts mijn hotel)

Panama-kanaal

Casco Viejo

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een droombestemming in Panama. Toegegeven: locals waren enthousiaster over San Blas, een andere eilanden-archipel in de Caribische Zee. Bocas del Toro is echter een stuk meer ontwikkeld en dus zeer geschikt voor een fijn verblijf. Hoofdeiland Colon is vrij toeristisch, maar er zijn ook eilanden waar letterlijk geen mens woont. Kies het eiland dat bij je past en maak zeker een eilandentourtje om de rest van het gebied te ontdekken. Lees hier meer over mijn verblijf in Bocas del Toro.

Hoteltip: Hotel Eclypse del Mar

Eilandtourtje

Eclypse del Mar

Eclypse del Mar

Boquete

Dit bergdorp deed me aan Monteverde (Costa Rica) denken, vooral door het omliggende cloudforest, de iets mildere temperaturen en de rustige straatjes. Boquete bestaat eigenlijk uit één hoofdstraat en wat zijstraatjes en dient vooral als uitvalsbasis voor prachtige hikes in de natuur. Wij maakten een mooie hike naar de Lost Falls, drie watervallen die je binnen een paar uurtjes alle drie kunt aanschouwen. Prima te doen voor iedereen met een beetje conditie. Ook leuk is de lokale bierbrouwerij en lunchroom Sugar & Spice.

Hoteltip: B&B Casa Azul

Boquete

Dorpje Boquete

The Lost Falls

Santa Catalina

Van Boquete namen we het openbaar vervoer naar Santa Catalina. Normaal gesproken gaat er wel een shuttle, maar doordat we in het laagseizoen waren reed die niet. Nu waren we dus iets langer onderweg (totaal zeven uur), maar dat leverde wel een mooie ervaring op. Tussen de locals in lokale bussen zitten betekent toch altijd wel je ogen uitkijken. Traditionele kledij, gezinnen met vier kinderen die als borstvoedend met z’n allen op twee stoelen zitten, veel Spaanse muziek en genieten van het landschap onderweg!

Santa Catalina zelf is een miniplaatsje waar je vooral komt om te surfen of voor een duiktrip naar Coiba Island. Dit heb ik allebei dan ook gedaan. De duiktrip maakten we met Coiba Diving (thanks Cory!) en hoewel het wat moeite kostte om er te komen (een uur varen door regen en hoge golven) was het de moeite meer dan waard. We zagen ontelbaar veel haaien, twee grote schildpadden en zelfs een humpbackwhale! Wauw!

Hoteltip: helaas viel Mama Ines tegen, maar Hibiscus Garden zag er wél goed uit en de wifi in het bijbehorende Sugar Mama’s Café was top! Ook Villa Coco leek mij erg leuk.

Sugar Mama’s Café

Santa Catalina, Panama

Heerlijke pasta eten bij Pinquin aanhet strand

Panama-Stad

De laatste dag kwamen we weer terug in Panama-City, waar we nog extra genoten van het stadsleven, goede pizza, een rooftoppool en lekker ontbijtje. Altijd als ik terugkom in dezelfde steden ga ik er meer van houden. Dus Panama-City, I love you! Wie weet tot ziens, als het lot me weer in je armen drijft! En dan ga ik naar San Blas!

Rooftoppool bij Eurostars

Pizza eten bij Pomodoro

Koffie bij Coffee Max

Vergeet je reisverzekering niet!

Vergeet geen reisverzekering af te sluiten als je een (verre) reis gaat maken. Ik zit zelf bij FBTO. Daar heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking én zakelijke dekking. Omdat ik regelmatig werk op reis en zaken en privé bij mij een beetje door elkaar heen lopen, is dit wel zo handig. Mocht jij minder reizen, en niet werken op reis, dan kan je natuurlijk ook een eenmalige reisverzekering met werelddekking afsluiten. Klik hier voor meer info over de FBTO Reisverzekering.

Lijkt Panama jou een leuke bestemming?

Ook kunnen rondreizen als digital nomad en geld verdienen vanuit het buitenland? Koop mijn boek Work Hard Travel Harder.

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Drie weken rondreizen in Panama: dit was mijn route

 • matthias

  Leuke post, bedankt voor de tips 😉
  Ik vertrek in september naar panama. Wat kan ik verwachten van het weer?
  ik heb al begrepen dat het dan het regenseizoen is. Maar is dat voortdurend regen, of hele korte hevige regenbuien?

  • Suzanne Bericht auteur

   Nou, wij hebben toch best veel regen gehad in oktober…In Bocas en Boquete een beetje 50/50, maar in Santa Catalina regende het continu! Panama-Stad was eigenlijk nog het beste qua weer. Ik hoop dat het meevalt voor je. Goeie reis!

  • Suzanne Bericht auteur

   Ha Marijke, hier een overzichtje (als ik het goed herinner):
   – Panama-City 1 week
   – Bocas del Toro 3 nachten
   – Boquete 3 nachten
   – Santa Catalina 5 nachten
   – Laatste 2 nachten Panama-City
   Totaal 3 weken! Je kan Panama-City natuurlijk korter doen, en dan nog een plekje extra meepakken!
   Veel plezier!